Skribent:
Kategori:

Inomhusaktiviteter

Skribent:
Kategori:

Inomhusaktiviteter

15 roliga inomhusaktiviteter för barn i alla åldrar

Dagar med dåligt väder blir lite mindre utmanande med inomhusaktiviteter åt barnen.

inomhusaktiviteter
De allra minsta behöver inte stort utrymme för att ha glädje av kurragömma. Foto: iStock

Här får du tips på enkla aktiviteter för barn i alla åldrar, som garanterat sprider glädje i väntan på bättre väder. De flesta aktiviteterna fungerar även perfekt med endast en deltagare.

Aktiviteter för barn mellan 3 och 6 år

Sätt gärna en sluttid på skattjakten, så blir den extra spännande. Foto: Irene Zeier

1. Skattjakt

Barnen får en lista över saker de ska hitta i hemmet, och en penna för att kryssa av på listan. Den som har kryssat för allt på listan först vinner. Mycket beröm är en perfekt belöning. Du kanske både vill skriva och rita föremålet. Barnet kan eventuellt komma till “basen” varje gång han eller hon har löst ett uppdrag, för att få ett nytt.

2. Camping

Några stolar eller ett bord. Några filtar eller lakan. Vips så campar ni. Här är det bara att inreda med kuddar, filtar, ljus och allt annat barnet önskar sig. Extra roligt blir det om de vuxna kommer på besök. Och speciellt om de fixar picknick tillsammans. Allt smakar bättre på “campingtur”!

3. Kartong

Alla småbarnsföräldrar bör ha en kartong eller två på lager! Många tråkiga dagar kan räddas med den. Med bara lite fantasi kan den underhålla barn i timmar. Den fungerar bra som hus, båt, robot, tv och en massa annat. Hjälp gärna till med att klippa och dekorera med tusch eller genom att måla.

4. Kurragömma

Kurragömma är aldrig fel. Även på ett litet utrymme har små barn glädje av att gömma sig och bli “jagade” på. Använd gärna det kända tricket att låtsas som att du inte hittar barnet, för att öka spänningen och dra ut på lektiden.

5. Bilda en orkester

De minsta barnen kommer att älska detta! Ta fram det som kan bidra till en fantastisk orkester, så som kastruller, vispar och slevar, och låt barnen gå loss. Öronproppar rekommenderas för både stora och små.

Aktiviteter för barn mellan 7 och 12 år

Slime blir extra fint med lite karamellfärg eller glitter i. Foto: Irene Zeier

6. Gör slime

Om det är något som har varit en stor succé det senaste året så är det att göra slime själv. Flera barnrum har gjorts om till laboratorium i jakten på det perfekta slimet. Du kan göra slime på flera olika sätt, men receptet på ett enkelt slime som passar för små barn är följande:

* Lim som innehåller pva.

* Raklödder, inte gel.

* Linsvätska. Fråga din optiker vilket märke som fungerar bäst till slime. Det är garanterat inget nytt för dem.

Prova dig fram till den konsistens du önskar och kom ihåg att inte överlämna slimeproduktionen till små barn själva. Vi vuxna måste vara med.

 

Här gäller det att försvara sitt eget “område” och blåsa bomullstussen med all din kraft. Foto: Irene Zeier

7. Blåsa bomullstussen

Här behövs bara en bomullstuss. Den placeras på bordet mitt emellan deltagarna. Tävlingen börjar med ett klara, färdiga, gå! Den som klarar att blåsa in tussen i en motspelares mål har vunnit. Den som får den i målet, eller närmast sig, har förlorat. Detta är nog inte den lek som rekommenderas om någon runt bordet är förkyld.

Limbo fungerar också perfekt som lek på födelsedagar. Foto: Irene Zeier

8. Limbo

Allt du behöver här är en lång kvast. Två håller i stången medan den tredje provar att komma under. Den bästa tekniken är tillbakalutad med breda ben. Kvasten sänkes lägre och lägre för varje runda och om du stöter i eller ramlar är du ute från dansen, eller leken. Sätt gärna igång några härliga rytmer och dansa iväg.

Denna lek blir snabbt en favorit! Förvänta dig mycket skratt och recensioner när svaren läses upp. Foto: Irene Zeier

9. Ordlek i rutnät

Denna ordleken passar bäst för de lite större barnen. De yngre kan vara med ett lag som hjälpare.
Alla deltagare får ett pappersark där ett rutnät är uppritat. Varje deltagare, man går runt, väljer en kategori som skrivs in vågrätt på toppen. Lodrätt väljer man en bokstav.
Rutorna ska fyllas med ord som passar varje kategori och bokstav i rutnätet. När den första blir färdig stoppas leken och de börjar att läsa upp, än en gång går man runt, vad de har fyllt i rutorna. Har du inte fyllt i något säger du pass. Väldigt underhållande och lärorik lek som kan hålla på en bra stund.

10. Fixa till!

Inomhusväder kan vara en perfekt anledning till att göra färdigt projekten du aldrig får tid till hemma. Oavsett om det är gipsning, målning, hänga upp krokar eller annat, kan barnen perfekta assistenter. Utrusta dem och ge dem uppdrag – de kommer garanterat gilla att kunna vara till hjälp!

Aktiviteter för barn i alla åldrar

11. Baka

Barn älskar att baka. Speciellt om det är något sött, eller kreativt. Det bästa är självklart att smaka på smeten. Barn kan hjälpa till att mäta upp, blanda, rulla bollar, bre på glasyr på kakan och så vidare. Chokladkaka och bollar är stora favoriter och inte ett så komplicerat projekt. Det gäller att inte vara rädd för lite kladd och att ha på dig kläder som tål en fläck eller två.

Ett poäng för varje plastkopp du får ner. Här gäller det att använda kraft när du blåser! Foto: Irene Zeier

12. Kopptorn

Bygg ett torn av plastkoppar. Barnen ligger framför tornet med ett stort sugrör som de stoppar in en tops i. Nu gäller det att skjuta på tornet så att så många koppar som möjligt faller ner. Riktigt skoj!

13. Kuddkrig

Ett gammalt hederligt kuddkrig lockar fram skratten. Regler är viktiga, så att inte skratten övergår i gråt. Det kan vara smart att gömma undan de finaste dunkuddarna!

14. Fotograf för en dag

Utrusta barnen med en kamera eller mobiltelefon och ge dem konkreta fotouppgifter runtom i hemmet. Be dem till exempel att ta bilder på allt som börjar på S eller allt som är fyrkantigt. Efteråt går man igenom bilderna och ger kommentarer och belöning för insatsen.

15. Så och sätta lök

Trädgårdsarbete inomhus! Använd dagen till att så frön och sätta lök i krukor. Sätt krukorna på fönsterkarmen och märk dem med vad du har planterat. Det dröjer inte länge innan ni kan plantera ut dem.

Källa: Adina Nystedt bakom Instagramkontot @factory_slimezz