A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
Aloe Vera
Är en växt inom släktet aloe och familjen afodillväxte. Det geléliknande köttet i växten har läkande effekt och används bland annat mot brännskador, men används även i exempelvis hudkrämer. Namnet Aloë är ett gammalt arabiskt namn som avser arter som använts som medicinalväxter. Vera betyder den sanna arten. Utvinns ur en liljeväxt som liknar en kaktus. Har en rad goda effekter på huden hos personer med olika slag av hudproblem. Hjälper huden behålla sin fuktighet och smidighet.
Alkoholer
Räknas till gruppen lösningsmedel, används för att konservera produkter.
Aluminiumklorid
Aluminiumclorid används i många deodoranter som antiperspiranter. Detta täpper till och gör att vi inte svettas. MEN när svetten inte kommer ut under armarna, kommer den någon annanstans på kroppen istället. T.ex. som handsvett, fotsvett, problem i hårbotten o.s.v. Svetten SKA ut, och den KOMMER ut ... någonstans! Täpper man till under armarna kan inte huden andas och det uppstår en frän, stark lukt. Bröstcancer patienter bör absolut undvika aluminumclorid! "Är emulgerande förtjockande, vitt färgämne och är EU godkänt i kosmetikaprodukter. Används i många deodoranter som antiperspiranter och upprepade och långtidsinandning kan ge lungfibros, hjärnskador, alzheimers och benskörhet, centrala nervsystemet, frätande på ögon, hud och slemhinnor. Finns i mineralolja och är klassat som miljöfarligt." (från TOX-info handboken)
Akrylamid
Tillhör gruppen Polyakrylater och används som förtjockningsmedel.
Allantoin
Utvinns ur vallörtsrot. Det har använts sedan urminnes tider inom folkmedicin.
Alun
Synonymt med alum, aluminiumkaliumsulfat.
Ansiktsvatten
Fräschar upp, "stänger" porer, tar bort fett.
Arganolja
Arganolja är en av de vegetabiliska oljor som är mest rik på fleromättade fettsyror (över 80%), antioxidanter, A - och E vitamin (dubbelt så mycket E vitamin som olivolja).
Artecoll
Artecoll är ett gel bestående av Polymetylmetacrylat uppblandat i kollagen som används för att permanent fylla i djupare veck och rynkor i ansiktet samt för att markera läpplinjen. Artecoll injiceras med en tunn fin nål i underhuden och ger volym där kroppen själv börjat tappa den. En behandling tar ungefär 30 minuter. Resultatet syns med en gång och inga ärr eller andra märken finns kvar i ansiktet. Efter något dygn försvinner delvis effekten men byggs successivt på när det bildas ärr vävnad runt polymermaterialet Vid läppförstoring ges lokalbedövning och vid ifyllnad av rynkor ges vanligtvis ingen bedövning om inte patienten önskar det. Efter behandlingen får du räkna med svullnad och en viss ömhet i några dagar.
Atkins
Atkins diet innebär att man utesluter alla kolhydratrika livsmedel och får äta fritt av protein och fett. Det betyder inte bara uteslutning av socker, läsk och vitt bröd. Det mesta vi äter innehåller kolhydrater, så även frukt, mjölk och potatis försvinner. Atkins menar att kolhydratintaget ska hållas nere till ett minimum på 20 gram per dag för att man ska gå ner i vikt. Hjärnan är beroende av glukos som bränsle och det mycket låga kolhydratintaget ger ofta symtom som trötthet och minskad koncentrationsförmåga. Reservbränslet blir i stället så kallade ketonkroppar som kroppen bildar under svält och vid diet med lite kolhydrater. En Atkins-frukost kan bestå av bacon och ägg, till lunch eller middag en stor portion kött, grönsallad och en ostbit.
AHA Behandling
Ansiktsbehandling, består av en syra som tränger in mellan hudcellerna och löser upp "klumpar" av döda hudceller och skickar iväg dem upp till hudens yta, samtidigt som den stimulerar produktionen av nya hudceller.
Ametisten
(Amethyst) är en ädelsten, en purpur- till violettfärgad variant av mineralet kvarts. Den är den mest populära av kvartserna. Namnet kommer från grekiskan och betyder oberusad. I Sverige har ametist använts som smyckessten åtminstone sedan vikingatiden.
Ansiktsvatten
Återfuktar huden. Är lättare än en kräm.
Aromaterapi
En terapeutisk behandlingsform med eteriska oljor som har god inverkan på våra sinnestillstånd.
Aprikoskärnolja
En mild olja med skyddande och mjukgörande egenskaper, sägs kunna förbättra elasticiteten i huden.
Aprikoskärnmjöl
Finmalet mjöl av aprikoskärnor, används till skrubbning av huden.
Arnika / Hästfibbla/slåttergubbe
Arnikans aktiva ämnen finns både i roten och i blommorna. Är traditionellt använd inom folkmedicin.
Avakadoolja
Pressas ur avokadofrukten som är mycket rik på A-, D och E-vitaminer. Har en normaliserande verkan på huden. Avokadooljan är en mild, närande och vitaminrik olja.
A-vitamin
Utvinns ur betakaroten i morötter och nypon. Används i många s k antirynkkrämer.
![]()





