Skribent:
Kategori:

Dagisbarn

Skribent:
Kategori:

Dagisbarn

Barn och separationsångest

Att börja på förskolan är inte alltid så enkelt, varken för barn eller föräldrar. Så här får du en mjuk övergång till en ny fas.

När ett barn börjar på förskolan lämnar de den trygga världen de känner till. Foto: Laura Aziz/Unsplash

Att separeras från sin mamma och pappa är en del av barnens utveckling. Det kan även vara tufft för föräldrarna – det är inte enkelt att lämna ett gråtande barn.

Kjersti Fosskaug

Kjersti Fosskaug har jobbat inom barnomsorgen i över 15 år. Nu jobbar hon med funktionshindrade på ett dagcenter i Unicare BAB.

Kjersti Fosskaug var pedagogisk föreståndare på Nerdrumshagens förskola i Fets kommun och har jobbat inom barnomsorgen i över 15 år. Dessutom har hon erfarenhet från socialtjänsten, institutionsvård och skola.

– När ett barn börjar på förskolan lämnar de den trygga världen de känner till. Det är skrämmande och helt naturligt att reagera, säger hon.

– Jag vill inte använda ordet “ångest” då det är en psykologisk term, en diagnos. Men vi kan här använda “separationsångest” som beteckning för de svåra känslor som många barn upplever när mamma eller pappa ska gå, säger hon.

Separationsångest och förskola

Separationsångesten uppstår i regel när barnet är sju-åtta månader gammalt, och blir starkast i åldern 12–18 månader. Många barn börjar då på förskolan, något som kan göra situationen svår både för föräldrar och barn.

Det är logiskt nog vanligast bland de minsta.

De måste lära sig att mamma och pappa kommer tillbaka. Det löser mycket den dagen som de förstår det.

I tvåårsåldern kan barnet skapa inre bilder, symboler och föreställningar – de kan förstå att mamma och pappa faktiskt kommer tillbaka och är inte beroende av att hela tiden ha dem i sin direkta närhet. När barnet är tre år går det i regel bra att skiljas från föräldrarna.

– Det är vanligt att barn blir rädda när föräldrarna går, men det är mycket individuellt hur fort det går över. Vissa barn behöver sex månader, andra två dagar eller mindre, påpekar Kjersti.

Hon säger att det för vissa barn går bra i tre månader innan det helt plötsligt blir mycket gråtande och tårar när mamma eller pappa ska gå.

Även om separationsångesten försvinner med tiden kan den komma tillbaka. Även äldre barn kan stå vid förskolegrinden och gråta när föräldrarna går på morgonen.

Föräldrarna bör vara närvarande i början och ge barnet gott om tid att vänja sig vid nya ansikten. Det är enklare för de små att hantera sina känslor när mamma och pappa är närvarande – det känns mycket tryggare då.

Avsked på förskolan

– Du ska aldrig gå utan att säga “hejdå” – det är mycket värre och mer skrämmande om barnet plötsligt upptäcker att du är borta, understryker Kjersti.

Separationsångest kan förvärras om barnet får uppfattningen att du helt plötsligt försvinner.

Visst är det tungt att lämna ett barn som gråter och klamrar sig fast vid dig, men du ska veta att ditt barn inte kommer att gråta hela dagen – vanligtvis går det snabbt över. Själva separationen är det som är svårast.

Det gör ont att lämna ett gråtande barn, men föräldrar måste kunna tåla det. Att gråta är sunt och det gör ingenting.

När du ska gå är det viktigt att inte dra ut på det. Gör inte en för stor sak av tårarna; prata om vad som ska hända på förskolan, ge en hejdå-kram och berätta vem som kommer och hämtar senare.

Genomförandet är viktigt. Gå om du säger att du ska gå. Annars blir barnet mycket osäkert. Då får du hellre gråta en skvätt själv när du gått runt hörnet, tröstar Kjersti.

Gå inte i fällan

Hon varnar för att överföra dina egna känslor på barnet.

– Säg inte att du själv tycker att det är väldigt tråkigt att ni inte kommer att vara tillsammans hela dagen eller att du kommer att sakna honom/henne mycket.

Hon berättar att det rätt som det är ringer föräldrar och frågar om hur det går när lämnandet har varit svårt.

Att ditt barn gråter är så klart inte en bra bild att ha med sig resten av dagen, säger hon förstående.

Kjersti har en son som nu är 22 år. Hur var det när han skulle börja i förskolan?

– Jag visste att han skulle gråta, och sa till honom i förhand att det var helt okej för honom att göra det. Det handlar om att tillåta och känna igen känslor

Så får du bra avsked:

  • Var glad och skoja lite – din glädje och positivitet smittar av sig på barnet. Hitta en rolig avskedsfras. Till exempel den klassiska “puss och kram, skumbanan”.
  • Några barn tycker att det är bra att ha med en sak som påminner dem om mamma och pappa. Annars är en napp eller favoritnallen bra som tröst.
  • Se till att barnet är igång med en aktivitet innan du går. När du ska säga hejdå kan aktiviteten fungera som distraktion, så att inte all uppmärksamhet är riktad mot avskedet.