Kategori:

Föräldrarollen

Kategori:

Föräldrarollen

Goda råd till familjer som vill spara pengar

Få med barnen på sparplanen! På det sättet lär du barnen om pengarnas värde, och inte minst kommer de att sätta större värde på "belöningen" när målet är nått.

tipsen att spara pengar
Det är klokt att lära barn om värdet av pengar. Starta så tidigt som möjligt, gärna så snart barnet förstår att pengar inte är en outtömlig resurs. Foto: iStock
Hanna Folkvord är finansrådgivare i Dnb.

Hanna Folkvord är finansrådgivare i Dnb. Foto: Dnb

Det är definitivt möjligt att spara pengar i vardagen utan att känna att både barn och vuxna måste säga nej till allt som är kul. Det första tipset är att involvera barnen i familjens ekonomi, säger Hanna Folkvord, finansrådgivare i Dnb

Med några enkla grepp kan ni spara pengar varje månad, och det är smart att involvera både stora och små i sparprocessen: 
– Snacka med barnet om vad saker kostar och skapa förståelse om att familjen måste använda mindre pengar en period. 
Finansrådgivarens uppmaning är att starta tidigt med att lära barn om förnuftig användning av pengar.  

Börja så snart de är gamla nog att förstå en del om ekonomi och att pengar inte är outtömlig resurs, säger hon.  

Här är tipsen till er som vill spara lite pengar i vardagen:  

1. Spara in på matinköp

Funderar du på var ni ska börja? Starta med de dagliga inköpen. Det är nämligen här som de flesta familjerna använder allra mest:   

Eva Sørmo är konsumentekonom i Norsk Familjeekonomi.

Eva Sørmo är konsumentekonom i Norsk Familjeekonomi. Foto: Elisabeth Tønnesen

– Mat är den absolut största utgiftsposten i de flesta familjerna. Men det är också den posten som det är lättast att spara in på, säger Folkvord 

Hon stöttas av Eva Sørmokonsumentekonom i Norsk Familjeekonomi.  

– Handlar du till hushållet en eller två gånger i veckan finns det mycket pengar att spara, säger hon.  

Rådet är att planera måltiderna tillsammans och skapa handlingslistor.  

– Du bör inte handla när du är hungrig efter jobbet för då hamnar det lätt saker i korgen som du inte planerat att köpa. Kolla också efter extrapris, och köp gärna extra mycket att frysa in, tipsar Sørmo 

Även Hanna Folkvord rekommenderar att ni samlas kring planeringen. Hon föreslår att ni har ett familjeråd en gång i veckan där ni tillsammans kan bestämma vad som ska stå på menyn under den kommande veckan.  

På det sättet får barnen vara med och bestämma vad som ska serveras och ni slipper diskussioner kring dagens val till middagen. Dessutom får barnen en inblick i vad de olika maträtterna kostar.  

2. Få översikt över privatekonomin

Innan ni sätter igång med en sparplan är det klokt att göra en genomgång av kontoutskrifterna för att se vad pengarna faktiskt går till. De flesta internetbanker har en lösning som ger översikt över intäkter och utgifter. Vad är familjens utgiftsbov? Vad kan ni spendera mindre pengar på?  

Inte minst bör ni kolla vad ni betalar för försäkringar och lån. Här finns det nämligen mycket att spara:  

När det gäller bolån kan du använda en lånebarometer och jämföra priserna. Om du får bättre lånevillkor hos en annan bank bör du överväga att byta bank eller förhandla med banken du har, säger Sørmo och fortsätter:  

Ett tips är också att ta offerter från minst tre olika försäkringsbolag vartannat år. Om du är organiserad i en fackförening kan du få bra avtal hos både bank och försäkringsbolag.  

Se också till att du inte tar emot räkningar som pappersfaktura. Det kan nämligen innebära en extra kostnad.  

Gå igenom dina betalningsavtal och se var du kan spara några kronor genom att gå över till autogiro, rekommenderar konsumentekonomen.  

3. Sätt upp en budget och följ den

Att göra en budget är nödvändigt för att få översikt över tid.  

Sätter du upp en budget kommer du att få god kontroll över din ekonomi, och det blir enklare att följa upp framtida utgifter, understryker Folkvord 

Så här kan ni bestämma var familjen ska strama åt i vardagen:  

– Ta bort onödiga kostnader, som till exempel streamingtjänster du inte använder och outnyttjade gymmedlemskap, råder Sørmo 

Om ni är på minussidan är tipset att sälja saker av värde.  

Rensa i skåpen, förrådet och garaget, och sälj det som du inte längre använder. Uppmana också barnen att hitta leksaker som de inte längre använder. På det sättet kan familjen få pengar till gemensamma mål, föreslår Folkvord 

4. Inför ett system med fickpengar

Det är smart att ge barnen fickpengar på regelbunden basis. Om barnet får en flexibel summa som varierar från månad till månad finns det inte så mycket att lära sig av det. 
– Om barnet får samma belopp varje månad eller vecka blir det också en fast post i hushållsbudgeten. Barnen blir då involverade och lär sig mer om vad saker faktiskt kostar, påpekar Folkvord i Dnb 

5. Bestäm er för mål med sparandet – gemensamt

För att komma överens om sparplanen är det smart att bestämma er för ett gemensamt mål med sparandet. Ett typiskt mål som alla önskar sig är en semestertur till sommaren. Även här bör de unga inkluderas.  

Säg till barnet att för att ha råd med semestern måste familjen spara en viss summa varje månad. Mindre sparmål kan vara en dag i en nöjespark. Om familjen är överens om ett gemensamt mål kommer det att ge motivation, understryker Folkvord 

Även Sørmo rekommenderar att sparandet sker tillsammans med barnen. På så sätt lär sig barnen om pengarnas värde och sätter större värde på upplevelsen som familjen faktiskt har sparat till.  

Barnen förstår att det kräver tid och ansträngning att ha råd med allt man önskar sig eller har lust att göra. Den kunskapen kan vara värdefull när de blir äldre och förhoppningsvis kan den bidra till att de inte låter sig frestas av kosumentlån eller kreditkort, påpekar konsumentekonomen.  

6. Motivera varandra

Om alla är med och bidrar till sparandet kan det bli en rolig grej för hela familjen. Det är ofta lättare att spara pengar i vardagen om det ligger en belöning och väntar, tipsar Sørmo 

Hon rekommenderar att ladda ned sparappar, som på ett kul sätt illustrerar hur familjen närmar sig målet. Medan ni sparar kan ni göra saker tillsammans som inte kostar så mycket.  

Alternativ till lekland kan vara en campingtripp eller andra upplevelser i naturen. Och om ni behöver utrustning till fritidsaktiviteter går det att hitta mycket fint på Blocket och Tradera. Fråga också om ni kan få ärva kläder och utrustning efter vänner eller släktingar, säger hon och fortsätter:  

Det kan också vara motiverande att hänga upp en bild av semestermålet eller upplevelsen som ni sparar till. Kom också ihåg att ge ros och beröm när barnen bidrar, avslutar Sørmo 

Här är tips till gratis aktiviteter som barnen kommer att älska:

  • Gå på utflykt i skogen. Laga pannkaksmeten på förhand, och häll det i en pantflaska. Så kan ni göra pannkakor över brasan. Att steka pinnbröd är också populärt för barnen.  
  • Hitta parker (här är det ofta gratis sevärdheter)  
  • Arrangera spelkväll med hela familjen  
  • Bjud in till en kväll med “hemmabio”  
  • På vintern kan ni arrangera pulkabackedag, skiddag och skridskodag  
  • Ta en tur till det lokala biblioteket. Det är mysigt för barnen, och ni kan låna gratis böcker och filmer. Dessutom arrangeras det ofta gratis kulturarrangemang.