Skribent:
Kategori:

Spädbarn

Skribent:
Kategori:

Spädbarn

Så länge kan spädbarn sitta i bil

Även nyfödda kan sitta i barnstol utan fara för skador på rygg, höfter och bäcken. Likväl är det några saker att komma ihåg för nyblivna föräldrar.

baby i bilen
Det här bör du tänka på när du ska ut och köra med minstingen. iStock

Artikelförfattaren minns tydligt osäkerheten när han själv var nybliven pappa: det hade varit otroligt praktiskt att handla lite på vägen hem från BB – kylskåpet var tomt och butiken låg ju längst vägen. Men skulle det bli för länge i bilbarnstol för vår nyfödda bebis? Vi hade ju inte med oss vagnen…

Dilemmat slutade med att vi stannade för att handla, utan att det har gett bebisen några bestående men.

Bebisar kan sitta i bil

Kristin Snøan

Kristin Snøan. Foto: Privat

Dagens nykläckta föräldrar behöver inte längre känna sig osäkra. Norska Fysioterapeutförbundet (NFF) har nämligen tagit bort hela rekommendationen om att spädbarn helst inte bör sitta i bilbarnstol.

– Så länge bebisen har bra stöd för kroppen och huvudet kan spädbarn ända från födseln sitta så att det får tyngden ned mot rumpan och sätet, säger Kristin Snøan som leder NFF:s forskningsgrupp för barn- och ungdomsfysioterapi.

Hon förklarar att den gamla invändningen mot detta var att barnet skulle ta skada i rygg, höfter och bäcken.

– Vi har inte kunnat se detta. Därmed har vi inte något skäl för att säga att det skulle vara skadligt för spädbarn att sitta i bilbarnstol, säger hon.

Var uppmärksam på barnet

Även om det alltså inte är skadligt för barnet att åka till exempel mellan Stockholm och Göteborg, inte ens som nyfödd, bör ni fortsatt räkna med lite extra tid på resan.

Precis som hemma kommer bebisen att kräva uppmärksamhet, mat och blöjbyten. Dessutom bör ni ta en rejäl paus varje gång bebisen börjar bli orolig därbak.

– Ett spädbarn som sitter i bilbarnstol har inte muskelstyrka nog att korrigera sin sittställning. Den har inte möjlighet att variera sig. Därför är det bäst att babyn inte sitter alltför länge åt gången, säger Kristin Snøan, och lägger till att samma sak gäller för spädbarn i en babysitter.

– Om ni ska köra långt med en bebis i bilen behöver ni därför vara uppmärksamma på bebisens behov. Har den lugn och avslappnad andning och ser ut att ha det bra? Kör! Så kan ni hellre ta en rejäl paus när bebisen börjar bli orolig eller när det är dags för mat, säger hon.

Snøan rekommenderar då att använda pausen till att ge minstingen variation.

– Låt gärna spädbarnet ligga lite på rygg eller mage, och låt det röra på armar och ben. Allt som ger variation är bra, säger hon.

Fler råd om bebisar i bil

Det allra, allra viktigaste när ni ska köra långt med bil är att säkra barnet ordentligt. Ända fram tills att barnet är 135 centimeter långt är det krav på att använda godkänd bilutrustning för barn.

Bebisar och små barn bör sitta bakochfram så länge som möjligt, eftersom det ger klart bäst skydd vid olyckor. Om den bakochframvända bilbarnstolen står i framsätet måste ni komma ihåg att slå av airbagen.

Om ni köper en bilspegel som fästs på nackstödet kan ni hålla koll på barnet även från framsätena.

I övrigt? Ta med tillräckligt med blöjor, våtservetter och ombyten för att klara hela turen. Och packa gärna lite mat till de vuxna; bebisen kan komma att kräva pauser även på ställen där det inte går att köpa något.

Viktigt med variation i vardagen

Även om det alltså inte är skadligt för bebisen att sitta länge i en bilbarnstol betyder det inte att bilbarnstolen eller babysitters bör bli bebisens nya tillhåll.

– Det är vardagen som sätter spår i våra kroppar, inte de två-tre årliga bilturerna mellan Stockholm och Göteborg, säger Kristin Snøan.

Samma sak säger barnmorskan och Goda tider-experten Henriette Haugeto, som förklarar att det är stor skillnad på den ena långturen söderut och de regelbundna turerna till köpcentret.

– Långturen är undantaget. På utflykter och den långa lördagen på köpcentret bör du ha barnvagn och inte bilbarnstol med adapter, säger hon.

Kristin Snøan påminner också om att bebisen kan bli passiviserad om den i vardagen sitter i timmar i bilbarnstol och babysitter eller ligger alltför mycket stilla på ryggen under babygymmet.

– För barnets utveckling är det bäst att ge bebisen variation. Låt den ligga lite på sidan, lite på magen, lite på din arm, lite under babygymmet, sitta lite i famnen, och så vidare, säger hon.