Skribent:
Kategori:

Spädbarn

Skribent:
Kategori:

Spädbarn

Så lär du ditt barn att gå

De första stegen på egen hand är ett stort ögonblick i barnets liv - och i föräldrarnas! Här är några hjälpsamma tips när ditt barn ska lära sig att gå.

Full fart framåt! En hand att hålla i kan vara det som krävs för att ditt barn ska få tillräcklig balans och trygghet. Foto: iStock

Tidpunkten för när ditt barn är redo att lära sig gå handlar inte bara om fysiska förutsättningar, utan även om barnets personlighet, säger sjuksköterska och Plusstids-experten Tone Bjørnson Aanderaa.

– Några barn kastar sig in saker och är alltid redo för nya utmaningar. Andra är mer av den försiktiga typen som vill vara helt säkra på att de klarar den nya fasen innan de “släpper taget”.

Hon råder oss att vara bra på att skilja mellan att stimulera och pusha barnet i denna fasen.

– Det är så lätt att jämföra sitt barn med andra och bli påverkad av vad barnen i mammagruppen eller på Barnavårdscentralen klarar. Ibland händer det att föräldrarna får en lite starkare tävlingsinstinkt än vad som är nyttigt, för vi vill så gärna att våra barn ska passa in och vara lika “bra” som de andra.

Underlätta för barnet

Som med det mesta annat ett barn ska lära sig under sina första levnadsår finns det stora skillnader på när det börjar att gå. Några tar sina första steg redan när de är nio månader, medan andra väntar tills de är dubbelt så gamla. Och båda två är faktiskt helt normala.

Några tar sina första steg redan när de är nio månader, medan andra väntar tills de är dubbelt så gamla.

Tone Aanderaa

– Låt barnet själv bestämma tempot på framstegen när det ska lära sig att gå, rekommenderar sjuksköterska Tone Aanderaa. Foto: Gry Traaen

– Vi bör absolut stimulera ett barn som visar motivation för att lära sig att gå, säger Aanderaa.
– Stimulansen bör anpassas till det enskilda barnets komfortzon och initiativ. Det handlar om att underlätta för att barnet ska kunna bemästra konsten att gå. Om du till exempel har ett barn som har börjat resa sig med hjälp av bordskanten eller stolen, och som visar en nyfikenhet och ett intresse för att gå, kan du hjälpa till. Stötta barnet, håll det i båda händerna och gå tillsammans med det. Eller låt det prova gå väldigt korta avstånd mellan två vuxna. Detta är också en del av att göra “utmaningen” säkrare för barnet.

Räkna med en del fall när barnet ska lära sig att gå

Med det sagt, så är det inte ovanligt att småbarn som ska lära sig att gå ramlar emellanåt. Då är det bra om vi vuxna använder ett kroppsspråk och tonläge som visar att det inte är så farligt. På så sätt uppmuntrar vi barnet till att prova igen.

Men Aanderaa ber oss att låta barnet bestämma takten på träningen. Om vi vuxna förväntar oss mer än vad barnet är mogna att klara av, kan det ge barnet dålig erfarenhet. Detta kan leda till att det tar längre tid att lära sig gå.

– Barnet kan bli lite otryggt och få ett behov av att kolla av lite mer innan det provar igen. Det är inte en allvarlig konsekvens på något sätt, men bra att vara uppmärksam på. Låt barnet vara den som tar initiativet till att prova igen, säger hon.

Låt barnet vara den som tar initiativet till att prova igen.

– Oavsett vilket kommer ditt barn börja gå när det är redo för det. Som utgångspunkt behöver du inte göra något förrän barnet själv tar initiativ, säger Aanderaa. Men hon lägger till att vi gärna kan öka trygghetskänslan, speciellt hos försiktiga barn, med lite extra uppmuntran.

Vakna bebisar bör ligga på magen

Balans, styrka och motorik är en förutsättning för alla som ska stå på benen. Flera sjukgymnaster menar att svenska bebisar ligger alltför lite på magen . Detta har otvivelaktigt att göra med att magläge förknippas med en ökad risk för spädbarnsdöd, men när bebisen är vaken bör den få ligga på magen på golvet så mycket som möjligt. Det bidrar till att stärka både armar och rygg och är en nödvändighet för barn som senare ska klara att sitta, krypa och gå. Sjukgymnasterna avråder också från användning av alla sorters hjälpmedel, något som Aanderaa stöttar fullt ut.

– Det finns många olika gåvagnar och gåstolar, men detta kan ge en väldigt negativ start. Barnet blir gärna “hängande” i vagnen och utmanar därmed inte sin egen balans. Några börjar med gåvagn innan barnet egentligen är modigt nog att gå och då kommer de gå miste om den naturliga utvecklingen av att känna av sin egen kropp, kontroll, balans och behärskning.

Bäst att lära sig att gå utan skor

Vad sägs om skor? Behöver barnet skor för att stötta foten?

– Nej, tvärtemot. Inte i den fasen när de ska lära sig att gå. Det är enklare för barnet att komma på hur foten ska användas utan en “främmande” sko på, säger Aanderaa.
– Skor behöver de först senare, för att beskydda foten mot stötar och kyla ute.

Och när finns det grund till att bli bekymrad om barnet inte visar några tecken till att vilja börja gå?

– Om barnet överhuvudtaget inte tar initiativ till att vilja gå innan 18 månaders ålder kan du gärna ta upp det med barnhälsovården. Där kommer de att värdera barnets utveckling och eventuellt hänvisa er vidare om de tycker att det är nödvändigt. Men som sagt: Det är också mycket möjligt att ditt barn bara behöver få göra saker i sitt eget tempo!

7 tips för att lära barnet att gå

  1. Barn är olika: De flesta börjar ofta att gå runt ettårsåldern, men allt mellan 9 och 18 månader är helt normalt.
  2. Låt bebisen ligga mycket på magen när den är vaken, det stärker viktig muskulatur.
  3. Låt barnet bestämma fortskridandet och tempo på träningen.
  4. Tänk på säkerheten, men kom också ihåg att det inte är farligt om barnet faller på golvet eller gräsmattan.
  5. Undvik skor i inlärningsfasen!
  6. Använd inte gåvagnar eller gåstolar, det hämmar utvecklingen av motorik och balans.
  7. Ha tålamod – ditt barn går när han/hon är redo!

Källa: Fysioterapeuten.no