Skribent:
Kategori:

Spädbarn

Skribent:
Kategori:

Spädbarn

Så väljer du rätt barnvagn

Utbudet av barnvagnar är enormt, så hur väljer du vagnen som passar bäst för din familjs behov? Vi har fått experternas bästa tips.

Välja rätt barnvagn_istock
Att välja barnvagn är en stor investering - den kostar en del pengar och den ska användas under mycket lång tid. Därför är det viktigt att ställa rätt frågor innan du bestämmer dig. Foto: iStock

Barnvagnen är kanske det dyraste du köper till din bebis. Det är inte bara en stor investering, det är också något som ska hålla länge och användas mycket. Det är därför djungeln av barnvagnar kan vara överväldigande för blivande föräldrar. Vi kontaktade två av dem med störst erfarenhet av barnutrustningsbranschen för att få de bästa råden.

Sondre Jansen är barnvagn-säljer Barnas Hus

EXPERT: Sondre Jansen säljer barnvagnar hos Barnas Hus.

Sondre Garnes Jansen är butikschef på Barnas Hus och ansvarig för produktplanering hos butikskedjan. Efter att ha sålt barnutrustning i 21 år har han skaffat sig stor kunskap om vad blivande föräldrar tittar på. Han vet också vad de inte bör titta på.

– Jag har inte koll på hur många jag hjälpt eller sålt vagn till, men jag upplever att jag sålt vagnar till föräldrarna till de som idag är kunder och som då var bebisar. Då känns det att man hållit på med detta länge, säger Jansen.

Välj vagn till ditt liv

Han säger att det viktigaste när du ska välja barnvagn är att tänka igenom din egen livsstil.

– Väldigt många köper vagn utifrån trender och utifrån vilken de tycker är snygg, men det är väl så viktigt att du får en vagn som passar dina behov. Den måste också vara av en kvalitet som klarar det bistra nordiska klimatet, säger Jansen.

Han har några standardfrågor till dem som skall köpa barnvagn: Var bor du? Hur är klimatet? Behöver du en vagn som kommer att packas ned ofta? Behöver den få plats i en liten bil eller finns det gott om plats i bilen? Ska den ofta tas med på flyget? Bör den väga så lite som möjligt?

Katrine Lutro har jobbat i Barnvagnsbutiken Rudo sedan 1987. Även hon brukar kartlägga användningsområdena innan hon ger kunder råd om vilka vagnar som kan passa just dem.

– Jag frågar alltid kunderna om de har några speciella behov eller önskemål innan vi börjar titta på vagnar, berättar hon.

Lutro pratar gärna lite om väder och vind. Hon frågar på vilket underlag vagnen skall rulla på och om hur mycket utrymme de har i hemmet.

Även om funktionen är viktigare än utseendet har Jansen stor förståelse för att föräldrar prioriterar det estetiska.

–  Det är viktigt att komma ut från butiken med en vagn du tycker är snygg. En vagn är ett smycke runt barnet och något man är stolt att visa upp sitt barn i. Du skall inte köra runt med en vagn och tänka på en annan vagn som du hellre hade haft och som också hade tillfredsställt dina krav, säger han.

Olika typer av vagnar

Jansen berättar om tre typer av vagnar du bör känna till skillnaden mellan:

Liggvagn: Kan endast användas de första 6 – 12 månaderna, om du inte köper en sele att fästa barnet med. Många barn blir väldigt nyfikna när de börjar att sitta på egen hand, då bör de fästas med en sele. När detta sker skiljer från barn till barn. De flesta åkpåsar har idag fästpunkter för selar men själva selen måste köpas separat.

Duovagn: En komplett vagn med underdel, liggdel och sittdel/sittvagn. De första månaderna använder du liggdelen. När barnet blivit 6 – 12 månader byter du till sittdelen. Denna kan självklart justeras till vilo/sovläge. De flesta vagnar som säljs idag är duovagnar.

Kombivagn: Vagnen har en ligginsats som placeras i sittdelen under de första månaderna. Detta gör att vagnen vanligtvis är lite tyngre än en duovagn och att liggdelen är något smalare än hos en duovagn.

Välj en barnvagn att växa i

För att vagnen skall räcka till så länge barnet behöver den bör du se till att den är tillräckligt stor.

– Se till att liggdelen är rymlig nog för en tjock vinteråkpåse och att sittdelen är tillräckligt lång för en treåring säger Jansen.

Om du planerar ytterligare ett barn kort efter ditt första kan du överväga en vagn som kan byggas ut till en syskonvagn.

– Då slipper du köpa ytterligare en komplett vagn när nästa barn kommer. Du sparar mycket pengar på det.

Hjul med eller utan luft?

Luftfyllda hjul har länge varit det vanligaste. Dessa ger fantastisk körkomfort och bra grepp eftersom de är av gummi, förklarar Jansen.

– Trenden nu är att tillverkarna kommer med nya, smarta hjul som är punkteringsfria, med lätta fjädrar och med bra grepp, berättar han.

De greppar och fjädrar lika bra som luftfyllda hjul och det finns flera fördelar med dessa hjul. De kan till exempel aldrig få punktering och du behöver aldrig pumpa dem.

– Många som har luftfyllda hjul har allt för lite luft i däcken. Det innebär att vagnen känns enormt mycket tyngre att köra och manövrera, förklarar Jansen.

Tre- eller fyrhjuling?

– Det finns vagnar med tre eller fyra hjul och körupplevelsen är lite olika. Det kan vara bra att pröva båda typerna innan du bestämmer dig eftersom det är viktigt att välja en vagn du faktiskt tycker om att köra. Du behöver inte köra lång sträcka för att se vilken du tycker bäst om, förklarar Lutro.

– Det är egentligen inte nödvändigt att provköra en vagn innan köp men jag rekommenderar alltid kunderna att ta en provtur inne i butiken, säger hon.

Trehjuliga vagnar rekommenderar hon främst till dem som bor i stan. Ska barnvagnen köras på grusväg eller i terräng rekommenderar hon helst en fyrhjuling.

Vagnar med tre hjul kallas ofta för joggingvagnar, men det är inte alla som är ämnade för jogging.

– Är en vagn tänkt för att användas för löpning är det viktigt att upplysa säljaren i butiken om detta, understryker Jansen.

Han förklarar att löpning utsätter hjulen för stora belastning, speciellt framhjulen. De flesta trehjulingar som säljs idag passar faktiskt inte för jogging. Det gör inte heller vagnar med fyra hjul.

– En joggingvagn har ofta lite lägre tyngdpunkt och större hjul, säger Jansen.

Svängbara hjul

Skillnaden mellan vagnar med tre och fyra hjul var större förr än vad de är nu. Förr var det till exempel bara trehjulingar som hade svängbara framhjul.

– Svängbara hjul ger god framkomlighet och avlastar nacke och skuldror eftersom du inte behöver använda så mycket kraft för att manövrera vagnen, berättar Jansen.

Idag har också de flesta fyrhjuliga vagnarna svängbara framhjul. Dessa känns mer stabila än trehjuliga vagnar då de är bredare framtill. Det kan göra det enklare att köra över trottoarkanter och att ta sig av och på offentliga transportmedel utan att vagnen välter.

– Jag upplever att svängbara hjul passar bäst i stan, fyra fasta hjul är nog lite bättre i terräng och på mer ojämnt underlag, säger Lutro.

Förr vägde trehjuliga vagnar ofta flera kilo mindre än fyrhjuliga vagnar, idag väger vagnarna ungefär lika mycket, förklarar Jansen.

– Trehjuliga barnvagnar är i regel enklare att fälla ihop och de blir mindre än fyrhjuliga vagnar, säger han.

Framåtvänd eller bakåtvänd?

En stor fördel med fyrhjuliga vagnar är att du kan välja om barnet ska sitta framvänt eller om sittdelen kan vändas allt eftersom barnet blir äldre.

– Man rekommenderar att barnet bör sitta vänt mot föräldrarna så länge som möjligt när det flyttats från liggdelen till sittdelen.

Trehjulsvagnar är i stort sett alltid framåtvända, det vill säga att barnet alltid är vänt från dig när du kör. Jansen understryker att det inte är farligt för barnet att sitta på det viset, men att det kan kännas skrämmande eller överväldigande för barnet att inte se föräldrarna. Samtidigt blir det många intryck för bebisen när «hela världen» kommer emot honom eller henne.

– Om du väljer framåt- eller bakåtvänd vagn beror lite på hur du vill att vagnen ska vara, tillägger Lutro.

Barnvagnar som kan användas både framåt- och bakåtvända tar ofta lite mer plats än de som bara går att vända åt ett håll. De väger dessutom ofta lite mer.

– Det är lite en fråga om tycke och smak, men jag rekommenderar en vagn som går att vända åt båda håll för att ni skall kunna ha ögonkontakt tills barnet är cirka ett och ett halvt år, säger Lutro.

Håll koll på erbjudanden

En ny vagn kostar ofta flera tusen kronor, vilket är en stor investering för de flesta av oss. Det lönar sig därför att påbörja processen tidigt och ha koll på erbjudanden.

Det är reor på barnvagnar under hela året. Ofta kan du göra extra bra köp när butikerna säljer ut fjolårsmodellerna för att göra plats för nya modeller.

Blir du medlem i kundklubben hos de butiker du funderar på att köpa vagn hos kan du få erbjudanden via e-post eller SMS. Du kan också följa med på sociala medier där erbjudanden ofta delas. För att jämföra priser eller hålla koll på speciella produkter kan du använda dig av tjänster som Prisjakt.se och slå till när du hittar ett bra erbjudande.

Butik eller online?

Du kanske hittar det bästa erbjudandet online och det finns givetvis inget som hindrar dig från att handla där. Det du bör tänka på är att det kan bli krångligare att få hjälp om du behöver service eller om något händer med vagnen. Du kanske behöver packa och skicka vagnen för att få den reparerad eller för att få delar utbytta. Detta kan ta tid och vara väldigt opraktiskt, särskilt om du behöver vagnen varje dag.

Handlar du i en fysisk butik eller i en butikskedjas nätbutik, en kedja som också har fysiska butiker, kan du kanske få hjälp lite fortare. Några butiker erbjuder också vagn som du kan låna om du inte kan få tillbaka din vagn direkt.

Sex tips för att välja barnvagn:

  • Tänk på vad du egentligen behöver till din livsstil: Hur är vädret och terrängen där du kommer att köra mest? Är det aktuellt att göra den till en syskonvagn? Kommer vagnen att fällas ihop ofta? Behöver den ta liten plats?
  • Hör med en expert som kan hjälpa dig med de viktigaste frågorna som du kanske inte tänkt på.
  • Välj en vagn som är stor nog för barnet att använda tills vagnen inte längre behövs.
  • Tänk på om du vill ha barnet vänt mot dig eller från dig när du kör – om du kanske vill ha möjligheten att kunna vända allt eftersom barnet blir äldre.
  • Undvik att välja vagn efter trender och utseende, utan välj en vagn du tycker om och som passar dina behov.
  • Det finns flera fördelar med att köpa barnvagnen i en butik, men du hittar också bra erbjudanden online. Ett bra alternativ kan vara att välja en nätbutik från en kedja som också har fysiska butiker dit du kan ta vagnen för service och reparationer.