Skribent:
Kategori:

Ungdom

Skribent:
Kategori:

Ungdom

Så är du en bra förälder till en tonåring

Som tonårsförälder kan det vara vårt att navigera mellan mysiga kramar och högljudda känsloutbrott. Att samtidigt vara den som både ställer krav och som stöttar och lyfter är en utmaning.

en tonåring og hennes mamma
Föräldrar måste investera i lite mer tid för att vara där när tonåringen väl söker kontakt. Foto: iStock

Att uppfostra ett barn till tonåring och en tonåring till vuxen är ett stort och ansvarsfullt uppdrag, där du som förälder och vårdnadshavare ofta ställs inför en rad nya problem.

Hur din tonåring reagerar när hormonerna rasar i kroppen eller när kompisarna börjar utforska alkohol kan komma som en överraskning för dig. I den här åldern kan det mesta hända och det plötsligt. Du behöver vara beredd på allt från högljudda politiska diskussioner och dramatiska kärlekssorger till verkliga risker, där ett misstag kan få stora konsekvenser för din tonåring.

Svenska Rädda barnen har mycket råd kring föräldraskap. Där säger bland annat Carina Örgård, som är socionom och legitimerad psykoterapeut på Rädda Barnens Centrum för stöd och behandling i Göteborg, att:

– Som förälder behöver en hitta andra sätt att närma sig sin tonåring. I stället för att ungdomen ska vara redo att prata när det passar föräldern, tror jag att föräldrar måste investera i lite mer tid för att vara där när tonåringen väl söker kontakt.

Carina Örgård betonar vikten av att föräldrarna finns där när tonåringen behöver dem. Fortsätt till exempel att bjuda med ditt barn på aktiviteter. Oftast får du kanske ett nej – men fortsätt ändå.

– Som förälder tror jag att man får stå ut med att bli avvisad, gång på gång. Förvänta dig inte ett tack, många tonåringar har nog med sig själva och sitt eget.

Intressera dig för ditt barns värld

När du har en tonåring i huset är det också helt normalt att du som förälder inte alltid känner att du bottnar i din föräldraroll.

För många barn är tonåren en ålder som alla andra. De seglar igenom perioden utan större konflikter och orosmoln, samtidigt kan andra få stora problem med den egna identiteten.

Framtidsångest, vad man ska bli och var man ska bo, och kommer man ens in på den utbildning man hoppas på, är frågor även du som förälder kan känna igen dig i – men många orospunkter är kopplande till den tid vi lever i, och här finns det frågor du som tonårsförälder bör tänka till kring innan du uttalar dig. Dina egna erfarenheter av samma saker är begränsade, du är inte en naturlig auktoritet.

Till exempel är det eskalerande klimathotet och att det nu börjar tas på allvar på bred front, ett relativt nytt ämne. Enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Naturskyddsföreningen, så är oro för klimatet den största frågan för tonåringar mellan 12 och 18 år. Den som håller dem vakna om nätterna och den som framkallar mest ångest.

På samma sätt är internet och sociala medier, den fara som de kan innebära för en ungdom som till exempel blir fotograferad i en utsatt situation, en faktor i ständig förändring och som ser annorlunda ut idag jämfört med när du själv var tonåring – hur gammalt du än är.

Kring den här typen av orosmoment kan du inte leva på gamla meriter – du behöver sätta dig in i den värld din tonåring lever i.

Fyra tips som förbättrar livet för dig som tonårsförälder

 1. Välj dina strider
  Att tjata för döva öron är inte fruktbart och slutar bara i frustration. Ha istället ett öppet samtal kring vad tonåringen ska göra hemma och i skolan. Vilka sysslor är måsten? Vilka områden, till exempel sin egen ekonomi och mobil, har tonåringen ansvar för?
 1. Sätt upp ett fåtal hårda regler
  Här är det bra om alla i familjen sitter ner tillsammans och kommer överens om hur ni verkar tillsammans. Hur pratar ni med vararandra, vilka ord använder ni? Vad är viktigt för vem? Kanske enas ni om att alla plockar upp sin egen tvätt och att något ansvarar för återvinning, någon för att gå ut med hunden och att det ska vara städat på lördagar. Tydliga uppgifter och regler som gäller alla gör det lättare. Enas också om konsekvenser för den som inte utför sina uppgifter, och följ upp.
 1. Var inte bästis med din tonåring
  Du kan vara vän med ditt barn, men du är alltid först och främst vårdnadshavare. Det är du som ska sätta gränser, föregå med gott exempel och vara den vuxne även om det innebär konflikter. Du ska också älska ditt barn, och stötta det oavsett vad som händer. Alltid.
 1. Prata med och lyssna på din tonåring
  Det här är den viktigaste punkten. Ge ditt barn av din tid, och lyssna på vad hen har att säga. Ställ öppna frågor och sätt dig in i ditt barns värld och det hen är intresserad av. Ju mer du förstår ditt barn desto bättre kommunicerar ni med varandra och desto bättre stöd kan du vara.

Stora barn, stora problem

När ditt barn blir tonåring och närmare sig vuxenlivet blir också problemen som kan uppstår ofta allvarligare och får mer långtgående konsekvenser än tidigare.

Som tonårsförälder behöver du veta både vad lagen eventuellt säger och vad du själv står i frågor om ungdomar och alkohol och narkotika. Du kan också behöva tampas med ätstörningar, skolvägran, brottslighet, självskadeproblem, depressioner och liknande problem. Stora, allvarliga och ofta livsavgörande frågor för ditt barn och er familj.

I de här fallet är det en sak som är säkert, och det är att du som förälder inte kan lösa problemen själv. Be om hjälp, kanske hos skolkurator och husläkaren, och gör det så fort du misstänker att ett problem av den här digniteten har uppstått.

Mer att lesa

 • Rädda barnens skrift om Tryggt föräldraskap.
 • UMO.se är ungdomsmottagningarnas sajt för unga. Här finns mängder av frågeställningar, expertråd och unga som rådfrågar andra unga.
 • Om du oroar dig för att din tonåring använder droger hittar du råd här, hos Maria Ungdom.
 • Tips kring tonåringar och alkohol finns i IQs tonårsparlör. Beställ den här.
 • Bris har mycket bra rådgivning också för föräldrar.
 • BUP – Barn och ungdomspsykiatrin är en specialistverksamhet kring barn och ungdomar med olika typer av psykiska problem.