Kategori:

Ungdom

Kategori:

Ungdom

Har tonåringen "låst sig"? Detta bör du göra

Detta bör du göra och säga för att undvika att kommunikationen med tonåring låser sig. Så förebygger du konflikter med tonåring.

kommunicera med din tonåring
Har kommunikationen låst sig och upplever du att det är svårt att nå fram till tonåringen? Då kan det vara smart att vidta några åtgärder. Foto: iStock

Tonårsfasen kan vara svår både för barnet och föräldrarna. De unga ska igenom perioder där de bryter sig loss, och föräldrarna måste “hålla igen”. Det går inte att undvika att denna fas kan bli konfliktfylld, men det finns likväl saker du kan göra och säga för att undvika att hälla “bensin på elden”.

Första rådet är att visa förståelse för att tonåringen går igenom en slags “kris” i fasen mellan barndom och vuxenliv. Tonårshjärnan går igenom stora förändringar, något som kan göra ungdomen sårbar.

– Det viktigaste är att föräldrarna allra först visar att de förstår ungdomens känslor. På så sätt validerar du det tonåringen känner, något som är viktigt för kommunikationen, säger Gaute Godager, psykologspecialist vid Oslo Universitetssykehus.

Skapa en gemensam plattform

Rådet är att visa förståelse för hur barnet har det.

– Är tonåringen frustrerad och stänger dörren till sitt rum kan du till exempel säga: “Jag förstår att det gör ont att bli avvisad. Jag inser att du har det svårt och att du vill vara ensam nu. Jag vill bara säga att jag kommer tillbaka till dig om en halvtimme”.

På detta sätt skapar du först en gemensam känslomässig plattform. Nyckeln är nämligen att starta med känslor, för struktur.

– Det föräldrar ofta kämpar med är att de endast fokuserat på struktur, och går direkt på det i dialogen med barnet. Ett exempel på det är om föräldern kommer in i tonårsrummet och omedelbart säger “hur många gånger har jag sagt att du ska städa rummet?”

Då är det bättre att säga något som att “jag förstår att du är trött nu, men du kanske ska börja med läxorna nu så att du blir färdig till ikväll?”

Ett annat misstag som föräldrar gör är att bara förstå tonåringens känslor, men sakna struktur.

– Detta är de två fällor du kan gå på som förälder. Men det är viktigt att understryka att de flesta får till det ganska bra, säger Godager.

Prata i bilen

Belinda Ekornås är specialrådgivare på RVTS Øst. Foto: RVTS

Har kommunikationen låst sig och upplever du att det är svårt att nå fram till tonåringen? Då kan det vara smart att vidta åtgärder. Psykologspecialist Belinda Ekornås har träffat många tonåringar genom sin roll som ungdomsterapeut.

Hennes råd är att undvika situationer där ni blir sittandes ansikte mot ansikte när ni ska prata med varandra. Det kan nämligen kännas onaturligt och konstigt för ungdomen.

– Prova hellre att göra något trevligt tillsammans på ett mer naturligt sätt. Det kan handla om att ta en biltur, då sitter ni bredvid varandra och kan lyssna på radion eller musik. Då blir det inga obehagliga pauser, och samtalet upplevs inte så konstigt.

Om ni gör något tillsammans kommer kommunikationen enklare i gång:

Ett annat tips är att dra på shoppingtur, spela ett spel eller gå på promenad tillsammans. Då ligger inte fokus på allt som är svårt, och ni får en gemensam upplevelse. Då öppnas det upp för en bra dialog även om det kan vara utmanande.

Det är ju meningen att ungdomen ska bryta sig fri i denna fasen. Men du ska veta att du som förälder är lika viktig för tonåringen, även om förhållandet mellan er kännetecknas av konflikter. Så fortsätt att bry dig, visa intresse och ta tid på dig till de bra samtalen.

– Sluta inte att göra saker tillsammans med ditt barn. Var nyfiken och engagera dig i det tonåringen sysslar med. Och ta det inte personligt om du blir avvisad. Det är nämligen helt naturligt att ungdomar avvisar sina föräldrar, försäkra hon.

Välj dina strider

Psykologspecialist Gaute Godager menar att det är klokt att prioritera vad som är viktigast för dig och för din familj. Kämpar du med att barnet inte gör läxor? Eller att tonåringen är ute för länge på kvällen? Välj dina strider med omsorg.

– Fokusera helst på ett problem åt gången, så att du inte gör slut på krutet. Sortera ut det som är viktigt eller inte, och välj. Om du skapar problem om allt blir det fort onödigt mycket konflikter, varnar han.

Trots de goda råden förstår psykologspecialisten att detta kan vara svårt att få till i vardagen.

– Ja, den kan vara knivigt, och emellanåt är det lätt att “tappa tålamodet” och tjafsa för mycket. Det är också kärnan i den forskningsbaserade filosofin Good Enough Parenting, berättar psykologspecialisten.

Han betonar betydelsen av att föräldrar bara är människor, och att det är bra för barn att lära sig att även vuxna kan göra fel. Detta kommer bidra till att sänka pressen på att vara perfekt och ger bra förutsättningar till att tackla livets utmaningar.

– Men det är en balansgång, och kom ihåg att säga förlåt när du har sagt eller gjort något dumt, avslutar Godager.

3 tips:

  • Bekräfta ungdomens känslor
  • Visa intresse för tonåringen
  • Välj dina strider