Skribent:
Kategori:

Barnkalas

Skribent:
Kategori:

Barnkalas

5 fina födelsedagskronor du kan göra själv

Födelsedagskronor i guldpapper är en klassiker, men det finns även betydligt enklare, men ändå fina kronor som du kan överraska jubilaren med. Steg-för-steg-bilder gör det lättare att göra dem själv.

födelsedagskrona
En födelsedagskrona värdig en prinsessa. Foto: Tanja Hauge Reine

Alla födelsedagsbarn förtjänar att få känna sig som prinsar och prinsessor på den stora dagen och en vacker krona är pricken över i-et. Här kommer inspiration på fem olika födelsedagskronor för både liten och stor jubilar.

Krona i filt

krona i filtmaterial

En krona i filtmaterial är lätt att göra och håller länge. Foto: Tanja Hauge Reine

Så här gör du:

 

1. Införskaffa tjock filt, dekorationsband, glitterpenna och “diamanter”, eller annan dekoration du har hemma och klipp ut kronmönstret i tyget.

 

2. Limma på dekoration efter egen (eller födelsedagsbarnets) önskan och skriv jubilarens namn med glitterpenna. Kronan monteras genom att sy fast en gummisnodd i varje ände eller genom att sy på ett dekorationsband som kan knytas – på det sättet slipper du bekymra dig för om kronan inte skulle passa.

Clown-krona

en krona tillverkad av papptallriken

Komisk tvist: en krona tillverkad av papptallriken. Foto: Tanja Hauge Reine

Så här gör du:

 

1. Leta fram en stor papptallrik, färg att måla med och små pompoms eller fjädrar. Markera mitten av tallriken och dela upp cirkeln i lika stora (små) kronspetsar som du klipper upp.

 

2. Böj upp de små kronspetsarna mot baksidan av tallriken och måla kronan i födelsedagsbarnets favoritfärg. Dekorera småkronorna med färgstarka pompoms eller fjädrar.

Jublande kronfin! Foto: Tanja Hauge Reine

Pärltiara

Födelsedagskrona med guld och glittrande pärlor. Foto: Tanja Hauge Reine

Så här gör du:

1. Du behöver piprensare, färgstarka pärlor och eventuellt bokstavspärlor. Börja med att trä pärlor på två långa piprensare.

 

2. Böj piprensarna med pärlor i vinklar och fäst dem till piprensarna utan pärlor genom att vrida dem runt varandra. Trä på bokstavspärlor på mitten av kronan, innan du fäster resten av piprensarna och tvinnar dem runt varandra. Blir kronan allt för skör kan du tvinna ihop fler piprensare för att göra den mer styv.

 

Enkel krona

Enkel krona till de lite äldre barnen? Foto: Tanja Hauge Reine

Så här gör du:

 

 

Allt du behöver är kartong och dekorationstejp, eventuellt dekoreringsband. Klipp ut kronan och dekorera enkelt med lite tejp. Dekorera med ett tal eller med födelsedagsbarnets namn och fäst enfärgade små pompoms på de små krontaggarna.

Krondiadem

Krondiadem

Födelsedagskrona av toarulle! En tom toarulle kan användas till mycket. Foto: Tanja Hauge Reine

Så här gör du:

 

1. Du behöver en tom toarulle, ett hårdiadem, guldfärg och glitterstenar. Klipp toarullen till en krona och måla den med guldfärg eller i annan läcker färg.

 

2. Skriv födelsedagsbarnets ålder med glitterstenar eller med en glitterpenna och limma guldkronan direkt på hårdiademet. Ett tips är att klippa två hack i kronan så att den kan tryckas ned lite lätt mot diademet.

Guldkrona, sa du? Oh yes! Foto: Tanja Hauge Reine