Skribent:
Kategori:

Barnkalas

Skribent:
Kategori:

Barnkalas

10 roliga idéer till födelsedagstema

Har du slut på idéer till lillens födelsedag? Här är några roliga förslag på födelsedagsteman till både små och stora barn.

pirat temafödelsedag
Skepp ohoj: Oavsett vilket du väljer - temafödelsedagar är toppen! Foto: iStock

Att ha temafest på födelsedagen har med tiden blivit något som fler och fler barn vill. Lyckligtvis behöver det varken vara dyrt eller svårt att fixa ett tema till festen. Internet är fullt av prisvärda och kostnadsfria tips och recept, och det är otroligt hur mycket du kan fixa med hemmets vanliga saker.
Här är några förslag som kan ge dig idéer till nästa födelsedagsfest:

FÖR DE MINSTA

Greta Gris

peppa gris

Foto: iStock

Varför inte ordna en Greta Gris-fest? Den populära tecknade grisen och hennes vänner har många saker du kan göra något kreativt och roligt av på ett födelsedagskalas.
Dekorationer:
På webbsidan momjunction.com kan du ladda ned gratis färgläggningsark med bilder av Greta Gris och alla hennes vänner. Dessa är både bra till lekar och som mallar när du ska dekorera. Du kan till exempel göra en mall som du kan använda som mönster till att dekorera födelsedagstårtan.
På Peppaofficial-sidan på Pinterest kan du hitta många skojiga idéer för kalaset. En väldigt enkel grisdekoration är till exempel att använda rosa papp- eller plastglas och rita en grisnäsa i botten. Det blir lätt att städa bort efter sällskapet och en rolig detalj till temat. Kom bara ihåg att måla näsan på utsidan av botten – inte inuti glaset!

Mat:
För små grisar som gillar att slappna av i lerbad hela dagen är det så klart lerkakor som står på menyn! Eller som vi vanligtvis kallar dem: Chokladbrownies. Med marshmallows kan du göra rosa näsor, och är du lite kreativ med muffins kan du även använda gristemat för att dekorera dem med till exempel hallonkräm.

Tips:
Använd en vit pappersduk på kalasbordet, och sätt ut glas med färgpennor. Det gör inte bara städjobbet enklare för dig, utan det är också bra att barnen som snabbt blir klara har något att göra medan de väntar på att de andra ska bli färdiga.

Lekar:
På ett Greta Gris-kalas måste så klart de små få prova på att sätta svansen på grisen. Häng en teckning på väggen eller på en griffeltavla, sätt ögonbindel på barnen, och låt var och en snurras runt innan de provar att rita en svans på grisen.
Blinda djurleken: Sitt i en ring med ögonbindlar. Låt ett av barnen eller en vuxen viska namnet på ett djur i örat till varje deltagare, minst två djur av varje sort. Vid starten reser alla sig och snurrar runt några gånger innan de ska hitta sina egna djur med hjälp av ljuden de gör.

Ninjago-födelsedag

Ninjago är populärt hos aktiva pojkar och flickor, och det är inte så mycket som ska till för att skapa stämningen som sätter fart på fantasin. Du behöver inte heller köpa japanska lanternor och leksakssamurajsvärd. Med enkla grepp kan du själv fixa atmosfären till ett rimligt pris.
Tänk klara starka färger som svart, rött, vitt, grönt och gult till dekorationerna. På nätet finns det mycket som du kan ladda ned gratis eller för några tior, och använda till temakalaset. Du kan till exempel använda Ninjago-ögon i olika storlekar , som du limmar på ballonger, godispåsar, papptallrikar och annat, för att skapa en riktig ninjastämning. Skriver du ut dem på klisterark går det ännu fortare.
Som bordsdekoration kan du använda legobitar: Bygg små lådor av Lego, som du lägger sugrör eller servetter i.
För att skapa enkla masker till barnen kan du använda filt i klara färger . Filt är ett mjukt material, dessutom trådas det inte upp så du slipper att sy runt. Klipp en enkel mall till en mask och gör hål för ögonen. Om du vill att barnen ska klara av att ta av och på den själv kan du sy på en liten kardborre på ändarna.

Mat:
Kloak-slem:
= Grön gelé! När gelén har stelnat kan du till exempel pynta dem med små Lego Ninjago-figurer på toppen. (Kom bara ihåg att desinficera dem först)
Ninjago-muffins: Baka ljusa muffins och använd karamellfärg till glasyren.

Lekar:
Även lekarna kan du fixa själv: Gör ninjastjärnor av papper och låt barnen prova att kasta dem i en korg.
Gör svärd av kartong eller låt barnen göra dem själv.
Legoskedskapplöpning. Här handlar det om att frakta en mängd legobitar med plastsked från start till mål.
Sensei säger: Istället för kungen befaller kan ett av barnen befalla de andra att härma honom/henne på olika sätt.

Pirat-party

pirat temafödelsedag

Skepp ohoj: Oavsett vilket du väljer – temafödelsedagar är toppen! Foto: iStock

En klassiker som fungerar år ut och år in är födelsedagskalas med pirattema.
Du kan uppmuntra barnen att klä ut sig, men det är inte heller så svårt att göra en piratkostym till barn som sätter igång deras fantasi. När barnen kommer kan du till exempel ha en liten station hemma där de kan förse sig med rekvisita:

  • 1 bandana (använd saker du har liggandes eller utslitna sängkläder som du river upp i passande fyrkanter och viker ihop till en trekant.)
  • 1 pirathatt. Du hittar gratis nedladdningsbara hattmönster på till exempel Pinterest som du kan föra över till svart papp. Eller köp svarta papptallrikar, dela dem i två delar och fäst halvcirkeln mellan två cylinderformade svarta pappskivor med häftmaskin. I butiker som Partykungen eller Kalaskompaniet kan du hitta dekorationer med döskallar som du kan limma på framtill.
  • 1 ögonlapp. Lätt att ladda ned gratis från internet, till exempel här.
  • 1 krok till handen: Den skapar du enkelt genom att borra ett litet hål i en konservburk som du diskat rent. Skruva av kroken på en galge, tryck ner den i hålet på burken och limma från insidan med superlim.
  • 1 skattkarta: Spara på små glasflaskor från matlagningen (olivolja, soya och så vidare) och diska dem helt rena. Rester av etiketten tar du enkelt bort med nagellacksborttagning. Inuti flaskorna kan du lägga kartor till skatten som barnen ska finna i slutet av födelsedagsfirandet. För att göra det riktigt autentiskt kan du bränna arket lite i kanterna, så det ser gammalt ut.

Mat:
Skeppsmuffins är grejen till små pirater. Dekorera med gratis nedladdningsbara segel och sjörövarflaggor

Lekar:
Gå på plankan (utelek): Skapa en gissningslek med frågor från piratlivet. Den som svarar fel får balansera på en planka du sätter ovanpå två drickabackar till exempel.
Skattjakt: Skattjakt för att hitta godispåsar. Det är extra roligt om kartan leder barnen både ute och inne.

Tips:
Lägg ut spår till skatten i form av färgglada fjädrar och berätta en historia om att fiendepiraterna har tagit både deras skatt och papegoja.

Trollfest

Trollen bor under stenar och träd ute i skogen, så varför inte ta festen ut till dem?
Packa varm choklad, marshmallows och deg till pinnbröd i ryggsäcken och gör upp eld i skogen åt födelsedagsgästerna. Där kan ni till exempel ha högläsning om trolläventyr och ha gott om plats till utelekar. Här är fler tips till utefödelsedagar.

Mysterie-födelsedag

Detta födelsedagstema passar bra för små Sherlock Holmes- och Nancy Drew-kopior.
I stället för skattjakt ska födelsedagssällskapet lösa ett mysterium. Kanske får de också ögonbindel och får gissa vad de får på tallriken när de ska äta?

Andra förslag på lekar är till exempel:
Kims lek:
Hur bra minne har de små detektiverna?
Högläsning: Dämpa ljuset och läs en spännande historia för barnen. Låt alla vara med och gissa vem som är gärningsman.

FÖR LITE ÄLDRE BARN

Retro-födelsedag

Foto: iStock

Hur var det att vara på fest innan det fanns mobiltelefoner, internet och Netflix? Ta med barnen tillbaka till 80–90-talet, då födelsedagen betydde tresmaksglass, marängkaka pyntad med choklad och riven kokos och tävling om vem som snabbast klarade av att lösa en Rubiks Kub. Dekorera med starka färger, kolla in den lokala loppmarknaden för gadgets från förr i tiden, som till exempel en hemtelefon eller en freestyle och ha gissningslek med barnen om vad de olika sakerna användes till. Dela ut axelvaddar vid ingången och låt barnen tupera håret. Släck lamporna och ha disco på vardagsrumsgolvet. Kanske har mamma eller pappa till och med några breakdance-moves att lära ut?

Picknick

Om det inte är väder till att ha picknick ute – varför inte ha den inne? Låt barnet sitta på stora kuddar på golvet och äta, packa chokladkakor eller våfflor i en korg och servera saft i små flaskor med sugrör.

Vara någon annan för en dag-fest

Ha en säck eller låda liggandes i förrådet, som du med jämna mellanrum fyller med roliga kläder från loppmarknaden eller morföräldrarnas vind. Sätt fram en kruka med papperslappar där du har skrivit namn på olika karaktärer, samt några enkla ord om vilken slags jobb de har, särskilda hobbys osv. Låt barnen dra varsin lapp och välja kläder och ge sedan var och en av dem ett hemligt uppdrag. Efter några timmars lek ska alla få avslöja sitt uppdrag.

DIY-födelsedag

Foto: iStock

Varför inte fixa en fest där gästerna ska göra saker under tiden?
Du kan fixa mini-pizzabottnar i förhand och så kan gästerna välja vilken topping de vill ha från skålar på köksbänken. Du kan göra detsamma med tårtdekorationerna.

Som aktivitet kan de lägga pussel tillsammans. Om de vill måla finns det små bordstafflin att köpa i billiga butiker som Lilla Stork. Eller varför inte göra klart små träplankor som barnen sedan kan måla och dekorera som namnskylt till sitt rum? Om barnen är tillräckligt stora kan det kanske vara skoj att knyta vänskapsarmband.

Tips: Ska ni göra armband av pärlor eller sätta ihop små saker? Använd små filtbitar som underlag på bordet, så ligger pärlorna stilla utan att försvinna från hala bordsytor.

TONÅRING

Tonåringsfödelsedag

För mycket planering på en tonårsfödelsedag är inte populärt, men temafödelsedagar är även vanligt bland tonåringarna. God mat, rätt musik och plats till dans kan visa sig vara bra nog, men om din tonåring tycker att maskerad skulle vara kul att prova på så kan du föreslå något mer avancerat tema. Vad sägs om en Grease-fest, en Skam-fest eller en Stranger Things-fest?
Ett annat alternativ är filmkväll med övernattning där tonåringarna kan ligga i pyjamas och sträcktitta på sin favoritserie. Poppa popcorn, lägg ut madrasser med massa kuddar och dämpa belysningen.