Skribent:
Kategori:

Familjesemester

Skribent:
Kategori:

Familjesemester

10 bra idéer för nästa familjesemester

Två veckor på hotell söderut med allt inkluderat kan vara härligt, men det är inte alla barnfamiljer det passar för. Här är tio kreativa och roliga idéer för dig som ska på semester med barn.

semester med barn
För södra delen av Sverige är Danmark bara en båtresa bort. Foto: Niclas Jessen

Hyr ett semesterhus

Fullt utrustat kök, rymlig stuga och en helt egen uteplats – inte mycket är härligare än att ha ett helt eget hus på semestern. Semesterhus för uthyrning finns i de flesta europeiska länder, oavsett om drömresan går till Danmark, Italien eller Montenegro. Boka tillsammans med en eller flera familjer med barn i samma ålder, så kan barnen leka med varandra. Till på köpet kan föräldrarna turas om att vara barnvakt och vakta runt poolen. Så får ni lite tid till att vara ett kärlekspar på semestern också.

Åka på bilsemester

Minns du alla de långa timmarna i en kokhet bil på tidigt 90-tal? Nu har bilarna fått air-condition och större plats, vägarna är bättre och en GPS ser till så att ni slipper att köra fel. Starta gärna med att åka färja till Polen eller Tyskland, så slipper ni en lång etapp åt båda hållen. Planera för korta körsträckor, och var inte rädd för att använda autobahn emellanåt. Har barnen tråkigt i baksätet kan de hitta på roliga billekar.

Storstad i tecknade filmens spår

Storstadssemestrar är något för alla åldrar. Och det kan även sightseeing vara. Det gäller vara att vara lite smart. Beställ entrébiljetter på nätet i förhand, så slipper ni stå i långa köer. Planera in många glasspauser och begränsa er till en sevärdhet per dag. Veckorna före resan använder ni till att förbereda barnen. Paris blir trots allt mycket roligare om ni har sett Ringaren i Notre Dame och Aristocats, Asterix intar Rom är perfekt för resan till Rom. Det finns dessutom många fina barnböcker som handlar om olika städer.

Gör något helt annorlunda

Speciellt hotellupplevelser behöver inte bara vara för vuxna. Ett antal hotell är perfekta för att sätta igång fantasin. På Norrqvarn i Lyrestad kan ni bo i svampar och trollstubbar – och välja mellan en röd flugsvamp, en karljohansvamp, en mindre eller större stubbe. På Jumbostay vid Arlanda kan ni spendera en natt ombord ett flygplan. Och flera platser kan ni bo högt upp med ekorrarna i en trädkoja.

Tuffa med tåget

Interrail är inte bara för ungdomar eller vuxna med massor av tid. Tågresor är också bra för barnfamiljer. I tågkupén finns det ju rikligt med plats, barnen behöver inte sitta fastspända, restaurangvagnen lockar med mat och fika, och en del klarar till och med att sova från stad till stad. Dessutom slipper ni även säkerhetskontroller, ni anländer centralt i städerna, och kan resa vidare till nästan station när som helst. Det går ju alltid ett tåg.

Långsamsemester på kanalen

Glöm sjögång, sjösjuktabletter och stressade ungar. På en kanalbåtsresa i Storbritannien glider familjen istället fram i sakta tempo genom gröna ängar och charmerande byar – med extra spänning varje gång en sluss närmar sig. Några av dem är bemannade, andra hanterar ni själva. Det är inte så svårt! Den allra mest spektakulära kanalen är Poncysyllte Canal i nordöstra Wales, där ni bland annat kör över en akvedukt 38 meter över marken.

Roligt på landet

Om barnen älskar djur, är det ingenting att fundera på. Då är en bongårdsemester grejen! Både i Sverige och andra länder kan ni övernatta på gårdar där gästerna får möta djur, bland annat på Skatauddens Lantgård i Älvsbyn, Ullstorp stugor i Skåne och Berga landgård i Vrena. Önskar ni att resa iväg längre än så, finns det bland annat 20 övernattningsgårdar i Tyrol som är certifierade som extra barnvänliga. Liknande gårdar finns också i bland annat Frankrike och Storbritannien.

Tänk långt

Det behöver inte vara slut på långresorna för att ni har fått barn. Både USA och Thailand är perfekta resmål för hela familjen, oavsett om det är New York, Miami, spårvagnar i San Francisco, eller en thailändsk öpärla som lockar allra mest. Ett bra tips är att välja nattflyget. Då kan de hoppfulla sova sig hela vägen fram, och plötsligt påstår den hårdnackade att det är kortare till Bangkok än till Åre.

Ut i naturen

Naturen är en endaste stor lekplats och laboratorium, full av möjligheter för uttryck och utforskande. Använd den! Oavsett om målet är närmaste skogsbryn eller högfjället, och om resan sker per fots, med cykel eller kanot finns det några saker som måste vara förberedda. Först och främst måste ni se till att ha tillräckligt med mat och dryck, bra kläder, tillräckligt med tid till pauser och ett realistiskt mål med resan. Boken Harvest hackspettsbok är full av bra tips för barnsliga roliga promenader. En billig familjesemester.

Undervärdera inte barnen

Vem har sagt att barn inte kan gå på konstutställningar eller museum? För många barn kan sådana saker tvärtom verkligen sätta fart på fantasin. Det samma gäller även andra turistattraktioner “för vuxna. Tänk till exempel på gamla borgar, slott och ruiner, det passar perfekt för äventyr och annat som barn gillar att ha i fokus.

Tumregel för familjesemester:

  • Eget semesterhus kan vara en smartlösning på semester. Boka med andra barnfamiljer.
  • Beställ biljetter på diverse hemsidor i förhand, så sparar ni tid.
  • Var kreativ vid val av eventuellt hotell.
  • Tåg, båt och bil kan också vara bra transportmedel.
  • Barn kan vara med på semester även om destinationen ligger långt bort, kolla efter nattflyg.
  • Resor i vackra naturområden, på gård eller museibesök är också roligt för de små!