Skribent:
Kategori:

Familjesemester

Skribent:
Kategori:

Familjesemester

10 tips för en lyckad solsemester med barn

Det sägs att glada barn ger glada föräldrar. Här är receptet på en lyckad semester för både stora och små.

solsemester med barn
Lyckad semester: De allra flesta barn älskar vatten, så att ha tillgång till en strand eller pool är en av nycklarna till framgång på solsemester med barn. Foto: Ving

Många familjer är redan i full gång med att planera och boka årets sommarsemester, så om ni ska lyckas lägga vantarna på precis det hotellet ni drömmer om bör ni sätta igång nu. Här är våra bästa tips i jakten på en lyckad solsemester med barn:

1. Semester- och familjeråd

Alla ska med och då är det rätt och rimligt att alla familjemedlemmarna även får vara med och bestämma. I alla fall lite. Bjud in familjen till möte! När hela familjen har ett ord med i laget, och ni bestämmer en destination gemensamt, tar alla också del av både de stora besluten och de små detaljerna – det är själva grunden för en lyckad semester!

2. Var, och när, sker avresan?

Ställ er dessa frågor: När, var och hur ska vi resa på semester, och inte minst: Vilken typ av semester vill vi ha? Och hur långa transportsträckor klarar vi? Antalet flygtimmar kommer också ge en bra indikation på vilket land ni borde överväga att resa till. Mallorca är knappt fyra timmar bort, medan Dubai har en flygtid på nästan sju timmar till exempel.
Måste ni resa under skollovet när priserna är som högst, eller kan ni resa vid en annan tidpunkt? Det kan ha stor betydelse för hotell- och flygpriser samt antal turister på semesterstället. Vill ni resa på charterresa med all inclusive till Grekland eller vill ni hellre åka reguljärflyg och hyra en lägenhet via AirBnB i Kroatien? Alla familjer har olika tankar, drömmar och ekonomi så välj det som passar er bäst.

3. Vilka länder är familjefavoriterna?

Väldigt många barnfamiljer planerar solsemestern till Spanien, Grekland, Bulgarien och Turkiet. Grekland och Spanien ligger högst på topplistan med sina barnvänliga hotell och långgrunda stränder.
På grund av oroligheter har Turkiet tyvärr minskat i popularitet, och Kroatien har seglat upp som en utmanare. Flera charterbolag erbjuder nu hotell i detta charmiga land med kristallklara vatten, och det är väl värt att överväga om du är ute efter något annat. Bulgarien är ett lite rimligare alternativ med långgrunda stränder och bra pris på mat, dryck och anläggningar.

4. Bra planering

Bra planering är A och O för en lyckad solsemester med barn, och det är halva nöjet med semestern. Alla är håller inte med om det sistnämnda, men gör er bekanta med stället ni ska till och vilken sorts kultur som ni kan vänta er. Kanske kan ni se en film eller läsa en bok från landet? Det finns många tips att hämta genom att läsa bloggar eller följa Instagramprofiler som kan ge er inside-information om vilka platser ni bör äta och dricka på, vad ni bör se och var ni kan slappa. Ju bättre research och planering ni har, desto färre missar och turistfällor går ni på.

5. Charter?

Det finns både fördelar och nackdelar knutna till vilken sorts solsemester ni väljer. Många upplever charter som både enkelt, tryggt och praktiskt när de reser på solsemester med barn. Fördelarna med chartersemester är bland annat att det ingår transport till och från flygplatsen, och att det är familjevänligt och välorganiserat för både stora och små på hotellet. Många hotell och resorts har dessutom anläggningar som till exempel aktivitetsklubbar för barn och unga, och träning och utflykter för vuxna. Flera hotell erbjuder också all inclusive, något som betyder att all mat och dryck ingår under vistelsen. Obegränsad tillgång till läsk och glass kan självklart vara en utmaning, men barnen kommer antagligen att älska det. Kolla hos stora charterbolag som Ving, TUI och Apollo för tips och inspiration. Där jobbar det gott om resglada experter som hjälper er med informationen som ni behöver.

Lollo&Bernie

Charter eller inte: Det finns både fördelar och nackdelar med att resa på chartersemester. En klar fördel är att många familjehotell har aktiviteter för barn, så som Lollo&Bernie hos Ving. Foto: Ving

6. Eller inte charter?

Är ni mer redo för äventyr kan det finnas flera fördelar med att resa på egen hand. På egen hand har ni en större frihet och flexibilitet i förhållande till hur ni vill bo och eventuellt hur länge ni vill bo på varje ställe. Genom att hyra en bil är ni dessutom fria till att resa runt på egen hand och uppleva platser och människor som ni kanske går miste om på chartersemester. Bortglömda vikar och hemliga restauranger till exempel. Det finns många olika sätt att bo och semestra på. Det viktigaste är att barnen har tid och plats till lek och spring, och att de vuxna har tid till att läsa lite i en bok eller att bara göra ingenting.

7. Packningslista

Oavsett om ni väljer charter eller inte, resväska eller ryggsäck: En lyckad solsemester med barn handlar också om vad du har kommit ihåg att packa med dig. Att glömma favoritleksaken eller favoritkjolen hemma i Sverige är inte populärt, så planera packningen väl.
Gör en packlista till varje familjemedlem och häng den gärna på kylskåpet eller dela den digitalt så att alla tar ansvar för att fylla på listan med det som behövs.
Det är en konst att packa både lätt och praktiskt när man ska på familjesemester, men kom ihåg: Man använder ofta bara hälften av det som packas ned i resväskan…
Om du önskar att resa så lätt som möjligt, ta gärna med tvättmedel eller använd dig av tvättmöjligheter på plats. Tänk på att många hotell också erbjuder både barnstolar och barnsängar, och att det allra mesta självklart kan köpas på destinationen.

Att ta med till barnen:

 • Klädombyte baserat på semesterns längd och temperatur på destinationen
 • Sandaler
 • Blöjor, både vanliga blöjor och badblöjor, samt våtservetter
 • Solkräm
 • Solglasögon
 • Solhatt / keps
 • Myggspray
 • Myggnät
 • Tvättmedel
 • Necessär med febertermometer, Paracetamol, Eurax, plåster och Aloe Vera-kräm
  Glöm inte att ta med ett litet “överlevnadskit” till flygturen! Packa en väska med extrakläder, böcker, spel, leksaker, mat och dryck så blir du en succé på flygresan. Kex, russin och surfplatta hjälper mot det mesta …

Packtips för vuxna:

Det finns ingen vits med att ta med dig kläder du tror du kommer att använda, eller kläder som är för varma. Ett bra tips är att ta med kläder i färger som kan kombineras och som kan användas både till vardag och fest. Enkla, klassiska plagg och behagliga skor eller sandaler fungerar alltid, och om det plötsligt finns behov för att klä upp sig? Då gör en vit skjorta eller ett läppstift susen!

8. Sevärdheter

Det kan vara svårt att göra hela familjen nöjd, och många familjer planerar för några vuxendagar och några barndagar under semestern. Det är kanske lättare att stå ut en dag på vattenlandet eller i djurparken när du som vuxen vet att en dag i gamla stan eller på museum väntar. Det kan också vara en idé att dela på sig så att mamma får en dag för shopping medan pappa stannar med barnen, medan pappa får en dagstur till grannstaden en annan dag. Men kom ihåg att solsemester med barn är bara semester, så ha inte ett för tätt program. Det ska finnas tid till att bada, mysa, leka, äta glass och vara spontan.

glassdags

Glassdags: Många vill uppleva en massa på semestern, men glöm inte att slappna av med en glass! Foto: Apollo

9. Långgrunda stränder och roliga bassänger

Om ni planerar semester på en plats där det finns möjligheter att bada, simma och leka i vattnet så gör ni er själva en tjänst. Många reseentusiaster är nämligen eniga om en sak: Så länge barn har tillgång till att leka i vattnet, oavsett om det är på en strand eller i en bassäng, så kan man vara var som helst. Men kom ihåg att ha en “badvakt” så att en vuxen alltid har översikt över barnen som badar. Då kan de andra vuxna slappna av med gott samvete, ända tills de själv ska vara “vakt”!

10: Inspiration och tips

Behöver du mer inspiration och fler restips? Dröm dig bort på dessa webbsidorna och bloggarna.
Resebloggar:
Familyoffduty.com
Barnsemester.se
Resamedbarn.eu
På egen hand:
Airbnb.se
Homeaway.se
På charter:
Ving.se
Tui.se
Apollo.se