Skribent:
Kategori:

Familjesemester

Skribent:
Kategori:

Familjesemester

De bästa tipsen för en bilsemester med barn

Ska du köra bil på semestern, eller ska du helt enkelt på bilsemester med barnen? Då bör du läsa dessa tipsen om hur du gör sommarens bilturer både roliga och säkra.

bil semester barn
Foto: iStock

En bilsemester med familjen har mycket gemensamt med en bal på slottet enligt Askungen i Disney-filmen: Den kan vara fruktansvärt långtråkig, trist – och alldeles, alldeles underbart. Så vad ska vi egentligen tänka på innan vi lastar bilen full av väskor och ungar? Och hur försäkrar vi att hela familjen kommer fram säkert?

Vi har tagit ett snack med två som verkligen kan detta med bilsemester, Hélène Formo i Trygg Trafikk och Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Nedan följer deras tips för reseplanering, underhållning, säker packning och teknisk kontroll av bilen.

ABC för en trevlig bilsemester

– Om ni ska på biltur eller bilsemester med barn är det otroligt viktigt att ni gör det till en bra upplevelse. Barn utan tålamod i baksätet blir en prövning för de vuxna, något som då kan gå ut över säkerheten, säger Formo och sammanfattar:

– Bra förberedelser gör resan trevlig och hjälper till att försäkra att ni kommer fram tryggt.

Jan Ivar Engebretsen råder föräldrar till att ha med barnen vid reseplaneringen.

Så säkrar du barnen

Alla måste ha bilbälte – som ska vara riktigt fastsatta. Många barn felsäkras. Bältet ska strama över höfterna och får aldrig vara bakom ryggen eller under armen.

Barn under 135 centimeter måste sitta i godkänd barnstol. Och de bör sitta bakåtvända tills de är fyra år.

– Ni har säkert planerat var ni ska resa för längesen. Men hela familjen bör också vara med och planera detaljerna. Om barnen själva har fått vara med och bestämma var och när ni ska ta paus så slipper ni tjatet om “ska vi stanna snart?” Prova att tillfredsställa alla i bilen. Enas om hur resan ska vara. Och ta frekventa pauser om ni har barn med i bilen, säger han.

Kom också ihåg att lägga in gott om mat och sträcka på benen-pauser, ha en behaglig temperatur i bilen, och montera solskydd på sidorutorna där bak så att barnen slipper att stekas i solen.

Stressa inte

Både Ingebretsen och Formo är också eniga om att ni även bör begränsa längden på varje dagsetapp. Då får ni hellre lägga in en extra övernattning.

– Ni är trots allt på semester. Ta resan som en semester! Att stressa från A till B är inte semester. Semestern startar inte när ni kommer fram, utan när ni kör ut från infarten hemma, säger Engebretsen.

– Om barnen sover gott i bilen kan ni gärna köra på kvällen – om chaufförerna är utvilade, säger Hélène Formo.

Tips på underhållning för barnen

Helene Formo i Trygg Trafikk

Helene Formo i Trygg Trafikk

Lite av poängen med bilsemester är just själva bilresan. Det betyder att den största delen av bilkörningen troligtvis kommer ske på dagtid.

Då är lite enkel underhållning guld värt. Hélène Formo rekommenderar följande:

 • Ljudböcker är jättebra underhållning.
 • En DVD-skärm som sitter fast ordentligt kan hålla barnen lugna i timmar.
 • Billekar som sångleken (Den första som sjunger en sång om till exempel nallebjörnar, vinner), bilfärgsleken (välj din färg och räkna antalet bilar med den färgen, det handlar om att få flest), bokstavsleken (Hitta fem saker ni kör förbi som börjar på till exempel A) och ett skepp kommer lastat med, är heta tips.

– Eller ha bilturen som en familjestund. Vi spenderar så mycket tid framför skärmen i vardagen, så varför inte använda tiden till att prata med varandra? uppmuntrar Formo.

Låt inte saker ligga löst

Det allra viktigaste är ändå att alla kommer fram tryggt. Det betyder självklart att barnen måste säkras ordentligt och att de vuxna måste vara utvilade och behålla lugnet bakom ratten.

Om olyckan ändå skulle vara framme kan rätt packning betyda skillnaden mellan fortsatt semester och begravning.

– Tumregeln är denne: Om föremålen är så mjuka och lätta att det är okej att få den i huvudet när den faller från en annan våning så kan den ligga löst i bilen. Annars måste den säkras, säger Jan Ivar Engebretsen. Han kvantifierar det också:

En 1,5 kg termos har en kraft närmre 45 kg vid ett tvärstopp från 50 kilometer i timmen.

– Med andra ord: Flaskor ska inte ligga lösa i bilen. Använd kopphållarna. Och stanna på bensinstationer för att köpa mer dricka. Då får ni en paus samtidigt, råder han.

Så packar ni bilen säkert

packar bilen semester

Känner du igen dig? Semesterbilen blir ofta full. Så packa smart! Kanske är allt inte nödvändigt? Foto: iStock

När det gäller resten av bagaget har de två följande råd:

 • Lägg varningstriangel längst in och nederst i bagageutrymmet, på högra sidan. Då kan du stå i vägrenen, öppna baksätet och ta ut den från det hållet om ni behöver den.
 • Annars ska de största och tyngsta sakerna ligga nederst och innerst i bagageutrymmet. Om inte kan de slå sönder baksätesryggen vid en kollision och skada passagerarna i kupén.
 • Använd remmar för att fästa resten av bagaget, om inte bilen har en grind mellan bagageutrymmet och kupén.
 • Fäst även bagaget som ligger i takboxen. Och kom ihåg att takboxen inte ska användas till tunga föremål.
 • Packa inte med er mer än ni behöver. Kom ihåg att ni också måste ha plats för det ni köper på semestern.

Genomför en teknisk kontroll av bilen

Även bilen bör få lite semestervård.

 • Byt luftfilter, av många kallat pollenfilter, innan bilsemestern. Är filtret igensatt fungerar nämligen air-condition mycket sämre.- Filtret bör bytas minst varje år. Och om ni kör mycket på grusvägar eller andra dammiga ställen bör det bytas två gånger om året, säger Ingebretsen.
 • Kolla lufttrycket i däcken när bilen är fullpackad. Detta måste göras medan däcken fortfarande är kalla. Och kom ihåg att kolla det igen efter semestern, när bilen inte är full längre.
 • Är det längesen ni bytte motorolja? I så fall bör ni kontrollera den innan ni åker ut på en långtur.

– Och kom ihåg reservnyckeln till bilen, skjuter Jan Ivar Ingebretsen in.

Trevlig resa!

Tips från läsare:

Trygg på resan

– Rekommenderar alla att beställa det europeiska hälsokortet innan de drar på semester. Det gjorde det mycket enklare för oss att få hjälp när vår lillpojke blev sjuk under vår semester i Spanien.

Anne

Nytt tips: Smart att ha i bilen

– Vi har alltid en paket våtservetter och en tom plastpåse liggandes redo i bilen. Då kan vi snabbt städa upp om barnen spiller mat eller något annat när vi är iväg.

Åse Mari