Skribent:
Kategori:

Familjesemester

Skribent:
Kategori:

Familjesemester

Camping med komfort

Tycker du om att vara ute i naturen, men att det blir lite i det enklaste laget med tält och camping? Då kanske glamping är något för dig!

Camping med komfort
Varför inte prova något nytt denna sommaren? Även barnfamiljer kan dra på glamping - här får ni naturupplevelser kombinerat med komfort.

Glamping har länge varit ett begrepp i utlandet, men nu har också nyfikna svenskar kastas sig in i trenden. Glamping är helt enkelt glamorös camping – och det är mitt i prick för dig som gärna byter ut tunna liggunderlag och svettiga sovsäckar med en behaglig säng och ett härligt täcke – alltså för dig som gillar naturupplevelse, men inte vill släppa på komforten.

Glamorös camping

Glamorös camping: Camping handlar om att leva enkelt och närma sig naturen, men för några kan camping vara obekvämt och lite för enkelt. Med glamping däremot behöver man inte avstå från bekvämligheterna. Foto: Happylanding

Tält med persiska mattor och ljuskronor

Glamping som koncept har faktiskt existerat sedan 1500-talet, då europeiska kungar och adliga satte upp tält och fyllde dem med inventarier från sitt slott. Men det var först år 2005 som ordet glamping uppstod. Det har blivit alltmer populärt i England och övriga Europa och börjar ni bli känt i Sverige också, berättar Siri Hallaren.

Siri Hallaren upptäckte glamping år 2010, då hennes man visade henne bilder av ett canvastält på nätet. Hon blev begeistrad och paret gjorde ett inköp av ett eget klocktält i canvas. De packade tältet i sin lilla Skoda, tillsammans med persiska mattor, en ljuskrona, luftmadrasser och bäddmadrasser, och drog på en glamorös campingtur.

– Det väckte så stor entusiasm hos andra campare att jag bestämde mig för att låta andra få uppleva glamping. Först två somrar på den svenska ön Gotland, innan jag började med glamping på Jevnaker år 2016, i samarbete med Thorbjørnrud hotell, berättar Siri Hallaren. Nu driver hon Glamping Norge.

Glamping

Mat och estetik: I glampingtältet ska det finnas sängar med täcken, och det är viktigt med mys och estetik som fina kuddar, fårskinn, stearinljus och dekorativ belysning, säger Siri Hallaren. Här med mannen Rune Granberg. Foto: Happylanding

Glamping för alla sinnen

Glamping-konceptet går ut på att lyxen inte behöver ges upp. Glamping är inte alltid glamoröst, men det ska vara bekvämt och vara snäppet bättre än campingupplevelsen. När man glampar finns det inte tältpinnar som ska monteras eller sovsäckar som ska rullas ut. Det ska vara sängar, täcken, fin inredning, och gärna det lilla extra som mysig belysning, blommor och vackra textilier.

– Tältet blir ett rum som är finare än de flesta hotellrummen, bara 1 millimeter från naturen. Om det regna och blåser är det ännu trevligare i tältet. Glamping är för alla sinnen, säger Hallaren.

Natur och lyx: När du kombinerar vacker natur med modern lyx får du glamping – eller glamorös camping om du vill kalla det för det. Foto: Glamping Norge

Varför älskar vi glamping?

Siri Hallaren tror att glamping har blivit populärt för att det förenar vår önskan om lyx och komfort med den eviga längtan efter naturupplevelser. Hon tror inte att camping kommer att bli omodernt tack vare det.

– Ju större och flottare hus vi har och ju mer avskurna vi blir från naturen i vardagen, desto större blir behovet av att leva enkelt och nära naturen emellanåt. Några vill ligga i en sovsäck precis vid marken med ett litet nylontält över sig, medan andra vill vakna i en skön säng, till fågelkvitter och solsken genom canvasduken.

Vacker utsikt: Trine Avnung och hennes två katter har fin utsikt från sitt glampingtält. Foto: Privat

Nyfrälst glampare

Glampingturism riktar sig sävål till barnfamiljer och vänninor som unga kärlekspar och vuxna som vill kombinera naturupplevelser med komfort och lyx. En av dem som älskar glamping är Trine Avnung.

Våren 2018 fick hon idén om att köpa sig ett lite tält för att komma ut från staden på helgerna, men efter att ha krupit in och ut från det lilla tältet i två dygn kände hon att detta inte var något för henne.

– Jag sysslar med SUP (stand up padling) och hade lust att resa på helgerna med SUP-brädan och övernatta i tält. Jag började med 5-stjärnig camping i Sverige där jag kunde komma till uppdukad frukost, lunch och middag. Då slapp jag att ta med matlagningsutrustning. Men efter att jag hade krupit in och ut från det lilla tältet förstod jag att detta nog inte var något jag skulle göra igen. Komfort är väldigt viktigt för mig, så på väg hem från campingturen googlade jag efter glampingtält och hittade ett jag gillade. Ett stort glampingtält i canvas, berättar hon.

Tätt inpå naturen: Med ett glampingtält är du bara några millimeter från vind, väder och utsikt. Trine Avnung tar gärna med stickningen. Foto: Privat

Ett glampingtält är inte något som du sätter upp och tar ner efter ett par dagar, om du inte gillar att brottas med stora tält som innehåller allt som passar i ett vardagsrum. Efter att ha tittat på flera campingplatser hittad Trine Avnung ett ställe där hon kunde sätta upp tältet och låta det stå under en längre period. På det sättet blev det enkelt att använda tältet under helger och semester. Tältet fyllde hon med de vackraste sakerna.

– För mig består en lyckad glampingtur först och främst av ett stort tält som är vattentätt och tål en storm. Inne i tältet har jag en bra dubbelsäng, gästsängar, täcken och kuddar, massa fina mattor på golven, kylskåp/frys, grill, hopfällbar köksbänk med möjlighet till att laga mat och en campingtoalett, säger Trine. Och inte nog med det.

– Dessutom har jag en trådlös Bluetooth-högtalare, Ipad för Netflix-underhållning vid tillfälligt regnväder och en massa bra böcker. Plus stora korgstolar, min SUP-bräda och självklart mina två katter.

Men det allra viktigaste för Trine Avnung är att inte behöva resa mer än två timmar med bil, samt att slippa stå mitt inne i en klunga av andra campingturister.

– Nu har jag funnit en stilla och lugn plats vid sjön och det är helt perfekt för mig.

Har du lust att prova på glamping? Det finns flera campingplatser och andra övernattningsställen som hyr ut glampingtält och alla faciliteter det innebär. Ta en titt på camping.se eller gör en Googlesökning, så kanske du hittar ett ställe som passar just dig.