Skribent:
Kategori:

Familjesemester

Skribent:
Kategori:

Familjesemester

Experternas tips för semester med barn i Europa

Skall du på Europasemester med barnen i år? Med dessa experttips i bagaget kommer du få en lyckad semester!

bada med barn
Land och strand i Europa: Det finns många fördelar med att semestra med familjen i Europa. Relativt korta avstånd och fint väder till exempel. Oavsett om du väljer charter eller inte, se till att ha tillgång till strand eller pool, så blir barnen glada. Foto: Ving

Det finns många fördelar med att resa på semester med barn i Europa. Inte bara för att det är relativt korta avstånd, i alla fall med flyg, men reser du söderut är du i princip garanterad strålande sol och barnvänliga stränder också. Lägg till god mat och roliga nöjen, så har du nog det som behövs för en lyckad familjesemester?

Vibeke Montero är resejournalist på VG och Aftenposten och bloggar på resebloggen Bortebest.no

Vibeke med barna

Gör det så enkelt som möjligt: – Jag har själv rest mycket med mina barn sedan de var små och många gånger har jag funderat över om det verkligen var nödvändigt med ett flygbyte mitt i natten, eller att checka in på ett boutiquehotell mitt i ingenstans, säger Vibeke Montero.

3 platser som passar bra för barn

Barn älskar allt som har en pool! Om du ser till att stället du hyr eller hotellet du bokar har en pool så är sommarsemestern så att säga klappad och klar för både små och stora. Syskon blir bästa vänner och mamma och pappa kan av och till unna sig en paus tillsammans under parasollet – utan att bli störda.

Varma medelhavskvällar är mysiga för småbarnsfamiljer, men välj gärna ett litet ställe som till exempel Rethymnon på Kreta eller Puerto de Sollér på Mallorca framför de stora turistställena.

Kryssning är ett bekvämt reseformat för barnfamiljer. På de största skeppen finns något för barn i alla åldrar. Även om du som vuxen måste stå ut med Svampbob på däck och ett visst stök i de gemensamma utrymmena, så råder inget tvivel om att dagens kryssningsfartyg är välanpassade för familjer på semester. En stor bonus är att du anländer till en ny hamn varje dag och kan få uppleva städer där du kanske aldrig har varit förut. Måltiderna är också otroligt bekväma på en kryssning. Barnen hittar snabbt sina favoriter i den generösa buffén och får prova på “fine dining” när middagen dukas upp. Det är aldrig ett problem att ordna en resa för storfamiljer, och barnstolar och sängar slipper du tänka på.

3 platser jag hade undvikit med barn

Lissabon är en väldigt charmerande storstad, men den är brant och har mycket trappor. Jag har släpat på en barnvagn genom Lissabons gator och det var allt annat än roligt. Generellt sätt är storstäder inte de bästa valen vid resor med små barn. Mycket trafik (med avgasrör i vagnhöjd), långa avstånd och mycket folk bidrar helt enkelt till stress, både för små och stora.

Typiska partyställen som Magaluf, Ibiza och Ayia Napa är roligt innan man får barn – och möjligtvis längre fram när barnen är vuxna, men för familjesemestern tycker jag inte att det är trevligt med hög partyfaktor och stökiga destinationer.

Venedig är enligt mig världens vackraste stad, men att resa dit med barn är som en högrisksport. Kanaler överallt och lite plats för barn att få vara barn gör att Venedig fungerar mycket bättre för en romantisk långhelg för bara mamma och pappa när höstmörkret sänkt sig.

3 tips på utrustning till resan

Förstahjälpen-väska. Kommer du ihåg när du reste utan barn? Du hade kanske med dig en förpackning Alvedon? När du reser med barn behöver du en hel liten arsenal i förstahjälpen-väskan. Zinksalvan som alltid fungerar, termometern du känner sedan tidigare och hostmedicinen som förvandlar bronkithostan till ett spinnande över natten. Självklart finns det apotek i utlandet också, men blöjeksem och feber kommer alltid oanmält, och då är det bra att ha botemedel du känner igen sedan tidigare. Som “arbetsskada” tar jag också med mig:

Resepotta. Jag hade med mig resepottan på semestern ända tills barnen var nästan tonåringar. Det är en genial, liten lösning som inte tar upp någon plats i handbagaget och som kan rädda en rätt knepig situation – oavsett om den uppstår på en strand, en färja eller i en tågkupé (tro mig, jag har testat!).

Parasoll att fästa på vagnen. Du behöver inte åka så långt söder ut från Sverige för att solen ska kännas rejält. Och då menar jag bränner. Ett parasoll som du kan sätta fast på vagnen förhindrar den värsta strålningen, och jag har även använt samma parasoll på solstolen när barnet har somnat där. Enklare solskydd finns där inte!

Caroline Korsvoll har jobbat som resejournalist på Aftenposten och som reseansvarig på Kamille. Hon är även skribent på Goda Tider.

Familien i Sitges

Komma iväg: Vi hyrde ett hus med swimmingpool i Sitges utanför Barcelona tillsammans med ett annat par. Klockrent!

3 platser som passar bra för barn

Bilfri ö! Det finns många bilfria öar, och vi tillbringade fjolårets sommarsemester på en av dem, nämligen på Søndre Sandøy på Hvaler, Norge. Där hyrde vi ett hus med ett bekant par med barn, och det blev den mest avslappnade familjesemestern jag kan komma ihåg. Barnen kunde cykla och springa omkring fritt utan att vi vuxna behövde oroa oss över trafik. De kunde fiska krabbor och leka på långgrunda stränder, och vi var på små utflykter, speciellt till öns enda glasskiosk när vi kände för det. Den svenska ögruppen Koster är också ett bilfritt paradis för både stora och små, och det är en av de mest idylliska platserna du kan resa till när sommarsolen skiner.

Villajoy

Vacker och vänlig: Villajoyosa ligger utanför Alicante och bjuder på godisfärgade hus, barnvänlig strand och vacker utsikt. Foto: Privat

Söderut! När du ska på Europasemester med barnen är det härligt att resa dit solen (nästan) alltid skiner, och det gör den i södra Europa. Spanien är min familjefavorit. Många fixar sin chartersemester via Ving eller Apollo, och då kommer du till dukat bord, men vi har rest på egen hand och bokat transport, hus eller lägenhet på egen hand. Får några år sedan hyrde vi tillsammans med ett par vänner ett hus i Sitges, precis utanför Barcelona, och det var en stor hit. Där hade vi egen pool och när vi ville ha stads- och strandliv tog vi bussen till Sitges. I fjol hyrde vi en lägenhet i Villajoyosa utanför Alicante. Lägenheten låg ett stenkast från stranden, vi hade bra utrymme till barnen och tillgång till kök, och reste tillsammans med en uppsättning morföräldrar. Det kunde inte blivit bättre!

Glasspaus

Glasspaus: Den vackra staden Altea är perfekt för en utflykt om du semestrar i Alicante-området. Gamla Staden i Altea bjuder på något för både små och stora. Foto: Privat

Lokala destinationer! Om du ska på semester med barnen i Europa är det ganska bra att börja med Norge. I år blir det en semester på närmre håll för oss. Vi har lyckligtvis en liten stuga vid Drammenselva och där spenderar vi flera veckor varje sommar. Från stugan är det en kort resa till bland annat Blaafarveværet där det finns en liten badstrand, café och en bondgård med djur – en perfekt utflykt som bara ligger en timme från Oslo med. Varje år spenderar vi några dagar hos några vänner i Drøbak. Drøbak är underbart på sommaren. Att äta glass på det lilla torget eller äta lunch på ett av caféerna vid vattnet är populärt bland barnen. Vi brukar alltid ta en dagstur till Ramme i vackra Hvitsten. Ramme är en dold pärla och denna sommaren slår de åter upp portarna och bjuder på ännu mer idyll!

Lokal semester i stugan: Barn bryr sig inte om var de åker på semester så länge de är tillsammans med dig och en god vän. Foto: Privat

3 platser jag hade undvikit med barn

Cinque Terre och Amalfikusten i Italien, tyvärr. Efter att jag blev mamma så har jag insett att stränder med vassa klippor och smala gränder med branta trappor är opraktiskt med små barn, och närmast omöjligt med barnvagn. Men om Italien-abstinensen blir för stor så har bland annat Sardinien långgrunda stränder och familjevänliga hotell. Men res inte i augusti. Då är det både varmt och proppfullt med turister.

Om du frågar mig är storstäder och småbarn en dålig kombination. Jag har provat, och jag är inte sugen på några repriser förrän barnen är stora nog och har respekt för trafiken. Många människor och många bilar gör att en storstadssemester med barn är allt annat än avslappnande, om du frågar mig. London och Berlin får alltså vänta.

Platser som kräver flygbyten, eller som tar flera timmar med diverse transportmedel undviker jag. Min magiska transportgräns går vid fem timmar, vare sig det är i bil, båt, tåg eller flyg – då är jag i regel utmattad efter att ha underhållit trötta och förväntansfulla småttingar.

3 tips på utrustning till resan

Sarong! Jag förlitar mig på den gamla, goda sarongen och har alltid med den på semestern. Sarongen är lätt att ha med sig i väskan och den kan användas till allt, och då menar jag verkligen allt: Den kan till exempel användas som filt på stranden, som kjol över bikinin, som filt till sovande barn, som solskydd på vagnar eller solstolar eller som “avtorkare” till sandiga fötter. Sarongen tvättas och sköljes enkelt, och den torkar på ett ögonblick.

Minihögtalare! Det är genialt att ha små högtalare som kan kopplas till surfplatta och mobiltelefon när stora eller små behöver en paus från semestern, och har störst lust att se på en film eller lyssna på musik. Högtalarna tar liten plats i bagaget och ljudet är överraskande bra.

Folk! Jadå, jag vet att folk inte är utrustning men jag rekommenderar verkligen att ha med några extra personer på semestern i alla fall. När du semestrar med en annan familj får både vuxna och barn kvalitetstid och avlastning, och dessutom har man någon att dela minnena med i efterhand. Det är också större chans att få tag på ett fint semesterhus med pool när man är fler som delar på kostnaden. En äkta win-win-situation helt enkelt.

Gjermund Glesnes har jobbat som resejournalist för VG och magasinet Reiselyst. Han skriver resebloggen Det vonde liv.

Gjermund i minimeis

Hänger högt: Gjermund Glesnes älskar Mini-Meis när han semestrar med familjen. Då får han nämligen möjlighet att fotografera också.

3 platser som passar bra med barn

Tyska medeltida städer. Vi drog på bilresa genom Europa med en 9 månader gammal baby i höstas och Tyskland var helt perfekt! Städerna är lugna, parkerna är rena och det finns mycket för de vuxna att se. Jag minns från min barndom att slottstorn och stadsmurar var roliga redan då.

Kosteröarna. Det var mitt eget sommarparadis under några sommarsemestrar. Och det var helt underbart! Många sandstränder, bilfria vägar och det enda landet där svensk glass smakar gott är i Sverige.

Beitostølen. Svagt sluttande platåer med ljung och kanske mullbär, eller en expedition till Bitihorn följt av årets kallaste bad. Bergen precis nedanför Jotunheimen är perfekt för barn. Och i backen precis ovanför centrum ligger den geniala Stock-car banan : Du kopplar bilen på skidliften på väg upp, och susar sedan ned på en slingrande, asfalterad väg helt utan annan trafik.

3 platser jag hade undvikit med barn

Ibiza, Ayia Naoa, Mykonos och andra partyställen. Inte för att din fyraåring kommer få alkohol, även om det självklart är en ännu större anledning att hålla sig borta när barnen blir större. Men för att sömnen är helig.

Kreta, Malta, Cypern och Andalusien. Flera kommer säkert vara oense med mig på denna punkten. Men detta är bland Europas varmaste områden på sommaren. Och även om sommarvärmen är härlig så är temperaturer långt över 30 grader i skuggan allt annat än bekvämt, i alla fall för de små. Jag hade hellre rest till dessa platser på höstlovet – eller valt helt andra resmål. Cádiz i västra Andalusien är lite mildare, men där blåser det så mycket att barnens badboll kommer blåsa upp i bergen.

Amalfikusten. Jo visst är den vacker, men den är också brant, städerna är röriga och många av stränderna är svåra att ta sig till. Dessutom svämmar området över av turister på sommaren, så argumentet som vi har gett mot storstäder gäller även här.

3 tips på utrustning till resan

En iPad full med barnfilmer. Min lilla plutt är för liten ännu, men jag är riktigt glad att hon kan bänka sig framför Greta Gris i en timme – utan någon som helst önskan om att störa mamma och pappa.

Baby-Björn. Om du reser med en bebis kommer du inte undan barnvagnen. Men när den minsta ska vara vaken blir tålamodet mycket större om han eller hon har utsikt. Och det får de till fullo när de bärs framme på magen i denna bärselen. Vår lilla gillar egentligen Mini-Meis ännu mer. Men de tar större plats i bagaget, är tyngre att bära och blir hemskt obehagliga om stängerna blir det minsta böjda.

Vattenkokare. Då kan ni ge nappar, små nappflaskor och andra småsaker som babyn ska använda ett snabbt uppkok i lugn och ro på hotellrummet. Dessutom kan mamma eller pappa få en uppiggande pulverkaffetår när det behövs som mest – långt innan hotellfrukosten öppnar.