Skribent:
Kategori:

Familjesemester

Skribent:
Kategori:

Familjesemester

Allt du behöver veta om att resa med spädbarn

Reslusten försvinner nödvändigtvis inte för att ni blir föräldrar. Och det går bra att resa med en bebis. Här är tipsen för hur hela din lilla familj får en fin semester.

resa med spädbarn
Både bebisen och de vuxna kan ha mysigt på stranden - så länge allt sker på minstingens villkor. Foto: iStock

Nyckeln till framgång när ni ska resa med en bebis heter planering – utöver mys, kärlek och omtanke förstås.

I denna artikeln får ni tips på vilka saker som är viktigast att komma ihåg, i en slags kronologisk ordning:

Pass, vaccinationer, val av resmål och övernattningsställe, flygresan eller bilresan, några packningstips, och till slut några goda råd för själva semesterdagarna.

Det viktigaste först: Passet

Även nyfödda behöver ett eget pass för att kunna resa utomlands. Eftersom passkontor ofta har ändlösa köer och lång väntetid för att få en tid, bör ni ordna detta så fort som möjligt.

Kom också ihåg att ni får ta passfoto på bebisen och ta med skriftligt samtycke från den andra föräldern till passkontoret. Och ja, spädbarnet måste själv vara med när ni lämnar in ansökan.

Vaccinationer för en bebis på resa

Det allra viktigaste för en lyckad familjesemester är att barnen håller sig friska. När ni ska resa med en bebis kan detta bli en extra utmaning:

Barnvaccinationsprogrammet ger i grund och botten inte spädbarnet skydd mot mässling, påssjuka och röda hund (MMR-vaccinet) förrän vid 15 månaders ålder.

I bland annat Rumänien, Italien och Frankrike finns många fall av mässling. Om ni ska resa dit, eller till bland annat Belgien, kan det vara aktuellt att påskynda MMR-vaccinationen. Men de flesta vårdcentralerna vägrar att ge vaccinet innan bebisen är minst 9 månader gammal.

– I USA har de 6 månader som lägsta åldersgräns för MMR-vaccinet. – Vid hög risk för mässlingen är jag villig att ge den vid sex månaders ålder. Men då behöver barnet en ny dos när det är 15 månader, säger den erfarna vaccinationsläkare Gunnar Hasle på Reiseklinikken .

De allra yngsta spädbarnen skyddas mot mässlingen genom moderns antikroppar som överförts under graviditeten. Men detta skydd försvinner någon gång mellan 3 och 9 månaders ålder.

Resmål när ni reser med en bebis

När barnen eller barnet blir större bör resmålet bestämmas inom familjen. Under spädbarnstiden kan ni däremot bestämma helt själva.

Det betyder inte att valet blir enklare. Snarare tvärtemot. Bebisens behov måste nämligen avgöra valet i större grad nu än när barnet blir större.

Ni bör välja ett resmål som:

  • Har direktflyg, flygresan blir ändå lång nog.
  • Har barnläkare som ni kan kommunicera med – kom ihåg att de flesta spädbarn blir sjuka flera gånger under det första levnadsåret.
  • Inte är alltför varmt.

Val av boende

Även boendet är viktigt när ni reser med ett spädbarn. Ni kommer ju att tillbringa mycket tid där, vare sig ni vill det eller inte.

Om ni reser söderut bör ni välja ett hotell eller en lägenhet med air-condition – men kom ihåg att stänga av den på natten. Annars blir lillen snabbt sjuk.

Ni bör också ha en balkong eller ett vardagsrum där ni kan vara medan bebisen sover. Det är inte så kul att tillbringa semesterkvällarna knäpptysta i halvmörkret för att inte väcka den minsta när den äntligen har somnat. Det kan självklart hända att babyvakten sträcker sig hela vägen till hotellets gemensamma områden. Men ni bör inte chansa på det.

De flesta hotell och många lägenhetsuthyrare har spjälsängar och barnstolar. Men du bör försäkra dig om detta innan du beställer resan. Ni har nog med saker att släpa med er även om ni inte ska ta med er detta med.

Tips till flygresan

En bebis på flyget kan vara en rejäl påfrestning på nerverna. Även om ni inte kan försäkra er mot stortjut finns det råd för att göra flygresan bättre.

Det viktigaste är att ha allt som bebisen behöver i handbagaget. Detta inkluderar både mat, dryck, blöjor, våtservetter, ombyte och leksaker. Och ta med lite mer än vad ni tror att ni behöver.

– Tänk igenom hela resan från det att ni går hemifrån tills dess att ni är framme. Och lägg till lite extra. För flyget kan bli försenat, säger Ragnhild Grindheim i Barn ombord.

Vid avgång och innan landning kan en napp eller att dricka från en nappflaska lindra trycket som ger bebisen ont i huvudet.

Ljudet ombord på flyget kan också göra det svårt för bebisen att sova. Men detta är svårare att skydda sig emot.

Att köra bil med en bebis

Om ni reser med charter är transporten till och från hotellet fixad. Men ni kan också köra själv i hyrbil. Det ger större flexibilitet på semestern, men också mer att komma ihåg.

Det viktigaste är bilbarnstolen. Biluthyrarna erbjuder detta, men kom ihåg att ha en stol – och att försäkra dig om att den är i rätt storlek.

Om ni väljer att ta med er egen bilbarnstol på semestern kan barnet också sitta i den ombord på flyget. Ni måste bara kolla upp att flygbolaget godtar er modell av bilbarnstol.

Ni måste också försäkra er om att allt bagage ligger säkert i bilen. Lösa föremål i bilen är livsfarliga om ni råkar ut för en olycka eller måste tvärbromsa.

Och för all del: Kör inte för långa sträckor. Bebisen behöver precis lika många matpauser som vanligt och kommer vara mycket trevligare att resa med om den får tid till aktivering.

Packningstips för resor med spädbarn

Det är ni som känner er bebis bäst och vet vad han eller hon dagligen behöver. Ett generellt råd är att ha med så många välkända och kära saker som möjligt, så att hotellrummet blir så lite främmande som möjligt. Det kan därför vara smart att ha med sig babynest, sängkläder och gosedjur hemifrån.

Andra saker till kom ihåg-listan är:

  • Nappar och napphängare (om bebisen använder napp)
  • Blöjor till de första dagarna
  • Eventuell bebismat som barnet tycker om
  • Nappflaskor
  • Vattenkokare till att koka flaskor och nappar på hotellrummet
  • Babyvakt

Bra semesterdagar med ett spädbarn

Till slut är ni äntligen framme och semestern kan börja på riktigt. Då är det först och främst en sak ni bör komma ihåg:

Bebisar ska helst inte befinna sig i direkt solljus. Och sol är det gärna mycket av på de ställen vi svenskar reser till på semester.

En vid solhatt och gärna ett strandtält är bra att ha. Om bebisen har börjat krypa kommer den knappt hålla sig lugn i tältet särskilt länge. Då är en UV-dräkt en bra investering. Märkena Sunblock, KappAhl och Sunmate ger bäst skydd, enligt ett test utfört av Foreldre og Barn

Se också till att bebisen dricker tillräckligt i värmen. Och se till att hitta en lugn plats när den ska sova. När spädbarnet väl har somnat sover de flesta så tungt att ni eventuellt kan gå in på restaurangen då.

Annars gäller det bara att använda sunt förnuft och det ni har lärt er om den lille hemifrån. Fyll inte dagarna för mycket. Ett spädbarn orkar ju inte mer på en dag på semestern än det gör hemma. Och var gränsen går vet ni bäst själva.

Källa: Folkhälsoinstitutet