Skribent:
Kategori:

Familjesemester

Skribent:
Kategori:

Familjesemester

Restips till Köpenhamn med barn

Det är härligt att resa till Köpenhamn med barn. Speciellt om du vet vart du ska åka. Här är guideboksförfattaren Geir Terje Ruuds hetaste tips på barnaktiviteter i den danska huvudstaden.

Barn i ladcykel Köpenhamn
En så kallad lådcykel är en vanlig syn i Köpenhamn. Både praktiskt och roligt Foto: VisitDenmark

“Alla” får av en någon anledning en frihetskänsla när de kommer till Köpenhamn. Saker de inte kan göra hemma kan de göra där utan att det känns farligt eller olagligt. Det är ju inte straffbart att njuta och ha roligt. Axlarna sänker sig automatiskt när jag cyklar runt i Köpenhamn, där det enda du måste akta dig för är att bli påkörd av en annan cyklist, säger Geir Terje Ruud, som i 2017 gav ut guideboken København om den danske hovedstaden.

– Barn kommer att älska Köpenhamn

Geir Terje Ruud

Geir Terje Ruud. Foto: Arild Jakobsen

Boken är först och främst riktad till vuxna. Men Ruud har även besökt – och bott i – den kungliga staden med barn. Han delar gärna med sig av sina tips till aktiviteter och matställen som passar till barnfamiljer.

Guideboksförfattaren är nämligen säker på att hela familjen kommer älska Köpenhamn.

– Staden är som gjord för att folk ska trivas, även med barn. Det finns inte bara roliga ställen att besöka, ni blir också väl omhändertagna både i butiker, restauranger och caféer. Det bästa tipset är ändå att hitta de platser där barnen får lov att vara barn på riktigt, säger han.

Här är några av platserna som Geir Terje Ruud rekommenderar barnfamiljer att besöka i Köpenhamn.

Nöjesparker

 • Dyrehavsbakken är en nöjespark vid djurparken, alltså lite norr om staden. Där finns allt från berg-och dalbanor till karuseller och pariserhjul, något för barn i alla åldrar med andra ord. – Jag upplever Dyrehavsbakken som mycket bättre än Tusenfryd där i alla fall jag aldrig har klarat att njuta, säger Ruud.
Tivoli

Tivoli är en klassiker för både barn och vuxna i Köpenhamn. Foto: VisitDenmark

 • Tivoli är en klassiker, centralt placerad mitt emellan tågstationen och stadens centrum. Något av det unika med platsen är enligt Ruud hur den är uppbyggd så att alla kan ha det mysigt. Föräldrarna kan ha vuxentid på en av Tivolis många restauranger medan barnen springer runt och åker karuseller. – Jag tror att de flesta upplever Tivoli som tryggt. Så om barnen har en viss grad av lokalsinne kan de gärna springa runt i ett par timmar på egen hand. Parken har också mat som barn kommer att älska, som Rasmus Klumps Pandekagehus och goda hamburgare och korvar, säger han.

Andra barnaktiviteter och upplevelser

 • Experimentarium i Hellerup, några kilometer norr om centrum är på sätt och vis Köpenhamns svar på Tekniska Muséet, men i högre grad upplagt på barnens villkor. – Det är inte ett museum, bara roligt. Här kan barnen prova att experimentera: Varför faller saker ned, eller vad händer där du fyller en tank med vatten. Jag var där långt innan min dotter började i skolan och vi hade skoj. Deras Science Center har flera nivåer på en del av stationerna, så jag tycker att det passar barn mellan fem och tolv år, säger författaren.
 • Den Blå Planet på Amager är det största akvariet i hela Skandinavien, och enligt Ruud också det finaste. – Både arkitekturen och innehållet är vackert, med både skandinaviska och mer exotiska fiskar. Och utsikten över Öresund är väldigt fin. Akvariet ligger en hållplats från flygplatsen med metron, så det är ett bra stopp innan flygturen hem, säger Geir Terje Ruud.

  barn tittar på konst

  Många barn älskar att titta på konst. Denna bild är från Statens Museum for Kunst. Foto: VisitDenmark

 • Vestamager på Amager är ett stort område där du kan se kor, hästar och dovhjortar som Köpenhamnälskaren rekommenderar varmt. – Jag försöker alltid att cykla ut dit när jag är i Köpenhamn, och det är en bra utflykt med barn. Att cykla på en upptäcktsfärd och kolla efter djur eller kor och hästar ger en stor glädje. Särskilt på eftermiddagen när det kanske springer en hjort rakt framför dig i skogen, så är det nästan lite exotiskt. Du kan självklart också titta på djur på zoo norr om staden, men det är mer traditionellt. Så en cykeltur till Vestamager rekommenderas för barnfamiljer. Men var beredd på en del motvind i Danmark. Så det passar nog inte för de minsta, lägger han till.
 • Även stadens konstmuseer kan vara värda ett besök. Både Statens Museum for Kunst i centrum och Louisiana Museum för modern konst nära Helsingör har egna barnavdelningar där barnen kan måla och rita medan föräldrarna tittar på “äkta” konst.

Barnvänliga matställen

Även gastronomiskt kan Köpenhamn vara en upplevelse för både vuxna och barn, enligt Geir Terje Rudd.

 • Matmarknaden Papirøen är fantastiskt för både barn och vuxna. Det är en stor hall med flera tiotals bås och vagnar där du kan hitta allt från tacos och sushi till korvar och hamburgare på samma ställe. På så sätt kan alla köpa vad de är sugna på och ändå äta tillsammans. – På sommaren är det också jättehärligt att sitta utanför och äta maten där, säger Ruud.

  matmarknaden Papirøen

  Ät maten i solen utanför matmarknaden Papirøen. Foto: Kim Wyon/Visit Danmark

 • Ismageriet på Amager är enligt honom stadens allra bästa glassbar, där allt görs i små produktioner på plats. Den ligger en bra bit utanför centrum, men är ett lysande stopp på cykelturen tillbaka från Vestamager eller Den Blå Planet.
 • La Galette i Larsbjørnsstræde är en fransk pannkakrestaurang med både matpannkakor och dessertpannkakor. – Ät en eller två matpannkakor först och avsluta med dessert. Då får du en god middag som de flesta barnen älskar, tipsar Ruud.
 • Bæst på Guldbergsgade bakar pizza med surdeg i en 500 grader varm stenugn från Neapel. – Den är utsedd till en av världens 20 bästa pizzerior i en bok där alla andra restauranger är amerikanska eller italienska. Det är med andra ord en vinnare både för barn och vuxna, säger författaren.

Tips för Köpenhamn:

 • Köpenhamn är känt för sina bra aktiviteter för barn.
 • De har bland annat nöjesparker, zoo, museum och akvarium.
 • Det finns också ett bra urval av barnvänliga matställen, med allt från pizza till pannkakor (till middag och dessert).