Skribent:
Kategori:

Familjesemester

Skribent:
Kategori:

Familjesemester

Semester i Norge - utan att spräcka familjeekonomin

Varför ta dig vatten över huvudet när du kan åka på semester i Norge? Här är experternas bästa tips för en billig semester för hela familjen.

Stangholmen Lighthouse
Familj njuter av sommaren vid Stangholmen fyr utanför Risør. Foto: Terje Rakke/Nordic Life AS - Visitnorway.com

– Familjeresa i Norge, ja. Det har jag tio års god erfarenhet av nu, säger Christine Baglo, som förutom att vara reseansvarig i Dagsavisen också är småbarnsmamma.

Hon tvekar inte: Barnfamiljer borde resa mycket mer i Norge!

Christine Baglo

Christine Baglo. Foto: Hilde Unonsen

– Naturen är en lekplats där det finns mycket att hitta på. Du kan prova på utförsåkning, mountainbike, vandringsturer, fiske, kanot, kajak – det finns otroligt många upplevelser. Utöver detta har också utbudet på nöjesparker och barnvänliga attraktioner ökat, fortsätter hon.

Vi har frågat henne, journalist och resebloggare Inga Ragnhild Holst i Borte Best samt resejournalisten Odd Roar Lange även känd som The Travel Inspector om deras bästa tips på en Norgesemester för hela familjen. Här är deras restips till en sommarsemester i Norge som inte tömmer ditt konto.

Tips på övernattning

Övernattningen kan ganska snabbt göra det största hålet i budgeten – i vilket fall på en Norgesemester där du inte kan ta flyget till resmålet. Men det finns bra alternativ på hotell som kan vara både billiga och roliga för barnen.

 • – Boka tidigt om ni inte vill sova i tält, råder Christine Baglo. I många städer i Norge är det fullbokat redan på våren!
 • Airbnb kan vara ett bra alternativ. Då kan ni hyra hela lägenheten. Även om dygnspriset verkar vara lika högt som ett familjerum på hotell, så får ni ett kök där ni kan laga mat själva, något som sänker utgifterna rejält. Rummen är oftast också renare och öppnare än campingstugorna, säger hon.
 • Alla barn älskar att sova ute. Ta med dem ut på en tälttur och lär dem att sätta upp ett tält, laga mat på ett stormkök och tälja korvpinnar, rekommenderar Inga Ragnhild, och påminner om att det fortfarande är roligt att berätta läskiga spökhistorier innan man lägger sig på ett tunt liggunderlag och funderar på om det är spöken man hör utanför tältväggarna.
 • Statskog äger inte bara stora skogsområden i Norge, utan också några av de allra billigaste stugorna för uthyrning. Från en hundralapp per dygn kan ni få en enkel stuga helt för er själva. Några av dem ligger vid fiskevatten, där ni också har en båt till ert förfogande under vistelsen, säger Odd Roar.
 • Åk på fyrsemesterKuststräckan i Norge har cirka 90 boenden, varav de flesta finns i kulturhistoriska byggnader så som fyrar, båthus, sjöbodar och liknande. Många av dessa har egna roddbåtar ni kan låna, berättar “reseinspektören” Odd Roar Lange.
 • Han tipsar också om att de stora hotellkedjorna har rabatter på sommaren. Det gör det mer lockande att bo flera nätter inom samma kedja eller på samma hotell. Glöm inte heller att ni kan använda bonuspoäng/bonuspengar från exempelvis Coop eller ICA till att betala hotellrum. Kolla också om fackföreningen eller andra föreningar du är medlem i, till exempel bilorganisationer, har bra avtal.

Generella tips för semester i Norge

Inga Ragnhild Holst

Inga Ragnhild Holst. Foto: Vibeke Montero

Det är självklart inte bara övernattningen som måste spikas för att norgesemestern ska bli en succé.

Det mest grundläggande rådet från Christine Baglo är egentligen så uppenbart att det är lätt att glömma:

– Förbered allt i god tid!

Hon rekommenderar också alla barnfamiljer att leta efter alternativ för regnväder, så att det finns en simbassäng eller något annat roligt som alternativ om det öser ned. Kom också ihåg att även enkla ting kan glädja: En fotboll kan få en lång grusväg att bli en lek. Och chokladmysterier (göm bitar på utvalda platser under vägens gång, så att barnen får leta) kan locka de yngsta barnen att orka promenera vidare.

Odd Roar Lange rekommenderar föräldrarna, speciellt till större barn, att låta barnen ta med sig en vän på semestern.

Odd Roar Lange

Odd Roar Lange. Foto: Privat

– För det första blir det mycket trevligare för alla om också de unga kan njuta av semestern, dessutom kanske gästens föräldrar vill vara med och betala för resa och uppehälle. På så vis blir det faktiskt billigare med en person extra, säger han.

Christine tillägger också alla stopp längs vägen inte nödvändigtvis måste vara vid traditionellt barnvänliga attraktioner.

– Lär barnen att de ibland också måste vara med på “vuxenplatser” så som museer och utställningar. Det gör dem bara gott. Men var smart och gör saker och ting levande för dem genom att förklara vad som har skett där och varför saker och ting är som de är. Men lägg självklart till barnvänliga aktiviteter också – och låt gärna barnen vara med i planeringen, råder hon.

Några roliga stopp

Inga Ragnhild Holst og artikelförfattaren, som också driver en reseblogg, har här flera semestertips till barnfamiljer på Norgesemester i sommar.

 • På Rosenholm nära Holmlia i Oslo har det öppnat en trampolinpark, Rush där alla kan få utlopp för sin överskottsenergi. Vill du ta ett bad, så är det möjligt att promenera härifrån ned till det vackra Hvervenbuktaviken. där det faktiskt finns en liten strand. För alla som drömmer om att hoppa i Holmenkollen finns den en rolig sug i magen-möjlighet. Du kan nämligen åka zipline från backens topp till backhopparnas landningsbana. Höjdskillnaden mellan toppen och marken är 107,5 meter.
 • För en annorlunda och rolig upplevelse kan ni åka på familjetur med en dressin, tåglinjens egen form av cykel. Ni kan hyra dressin längs flera nedlagda järnvägsspår i Norge: Valdresbanen från Dokka, Numedalsbanen från Veggli, Flekkefjordbanen från Flekkefjord, Ålgårdbanen från Figgjo och Namsosbanen från Namsos.
 • Jettegrytene vid Eikhorn i Nissedal i inre Telemark är en fantastisk, naturlig vattenrutschbana – och ett gratis litet vattenland för barn som kan simma (du måste betala väg- och parkeringsavgift).
 • För större barn är via ferrata ett roligt sätt att klättra upp för branta stup – säkert och med en guide – via en stålkabel. Ni kan klättra via ferrata i bland annat HemsedalSetesdal och Loen.

Tumregler för semester i Norge till låg kostnad:

 • Det finns flera nöjesparker och barnvänliga attraktioner. Förutom många fina naturupplevelser.
 • Åk på en skogstur med tält, eller hyr ett fritidshus. Hotell har också rabatter vid köp av flera nätter på rad.
 • Ha alltid en plan B. Vädret kan lätt förändra sinne och humör!
 • Hitta även roliga stopp längs vägen, för båda barn och vuxna.
 • Kom ihåg detta; saker och ting tar tid. Var förberedd på att saker och ting kan ta längre tid än planerat.