Skribent:
Kategori:

Familjesemester

Skribent:
Kategori:

Familjesemester

Sex rekommenderade djurparker i Sverige

Runt omkring i hela Sverige finns fantastiska djurparker - med allt ifrån exotiska djur till skogens egna djur.

Djurpark Sverige
På Nordens Ark kan barnen möta djur på nära håll. Foto: Tom Svensson

De flesta barn älskar djur. Och en dag i en djurpark blir både en kul dag och ett fint minne ifrån sommarlovet. Dessutom är det såklart lärorikt – och mer avslappnande än att fara runt bland berg-och-dalbanor eller branta vattenrutschbanor.

Här är tipsen till Sveriges bästa djurparker från Barnens Turistguide och Visit Sweden. Kartan nederst i artikeln visar var i Sverige de olika djurparkerna ligger.

Djurparker i västra Sverige

Nordens Ark: Ungefär en timmes körning norrut från Göteborg finns det en riktig guldgruva för alla djurintresserade. Nordens Ark arbetar med att rädda utrotningshotade djurarter, och har allt ifrån snöleoparder och amurtigrar till sköldpaddor och giftiga grodor. När det inte är högsäsong kan ni till och med få vara med och mata era favoritdjur! (Det måste i så fall förhandsbeställas.)

Borås Zoo: Borås Zoo öster om Göteborg kan ni både hitta nordiska djur och mer exotiska djur ifrån Afrika och Asien. Det gör att djurparksupplevelsen blir varierad, med allt ifrån älg och lodjur till elefanter, orangutanger och lejon. Vid förhandsbeställning finns även möjlighet att provjobba som djurskötare för en dag.

Djurparker i centrala och östra Sverige

sibiriska tigrar i Orsa Rovdjurspark

I Orsa Rovdjurspark kan du bland annat se sibiriska tigrar. Foto: Orsa Rovdjurspark

Orsa Rovdjurspark: Med 325 000 kvadratmeter är den här djurparken i Dalarna Europas största djurpark. I inhägnaderna kan du se allt ifrån isbjörn till varg och sibirisk tiger. Om barnen blir sugna på någon mer aktivitet så finns det också lek och lärstationer. Där kan ni göra avtryck av rovdjursspår, «hoppa ikapp» med snöleoparder och klättra in i en björngrotta.

Kolmårdens Djurpark: Den stora djurparken i Norrköping är en av Sveriges mest besökta attraktioner. Bland de runt 80 djurarterna kan ni hitta allt ifrån dovhjort till tigrar, tapirer och giraffer. Kolmården har en stor nöjespark, om ni skulle önska en ännu mer varierad dag (eller vill stanna i två dagar).

Lappland

Lycksele Djurpark: Sveriges nordligaste zoo är ett bra alternativ om ni bor norr över. Djurparken har specialiserat sig på nordiska djur och har allt ifrån björn och lodjur till bäver, hjortar och husdjur som get och kanin.

Ett tips i Skåne

Ystad Djurpark: Surikater och alpacka, lemurer och papegojor – i den här djurparken allra längst söder ut i Sverige finner ni ett lite annorlunda djurliv. Barnen kan också klappa afrikanska dvärggetter i en egen inhägnad. Och det finns både badbassänger och flera lekplatser med rutschkanor, gungor och klätterställningar.

djurparkerna sverige

Här kan du se var i Sverige de olika djurparkerna ligger.