Skribent:
Kategori:

Fest och högtid

Skribent:
Kategori:

Fest och högtid

12 kreativa tips för presentinslagning!

Dessa fina och personliga julklappsinslagningarna kan du göra helt själv. De kommer att ge det lilla extra till presenten och fungerar även som julpynt!

presentinslagning
Leta fram bitar av inslagningspapper och annat pynt där färgerna passar till din paketinslagning. Klipp, klistra och lek dig fram! Foto: iStock

En paketinslagning i guld och svart är läckert och värdig vilken högtid som helst. Det blir extra fint när du blandar olika material och texturer. Satsa på glitter, silke och glimmande mot ett matt och grovt papper. Om du slår in dina julklappar i god tid, kan högen av presenter bli en del av ditt julpynt i hemmet!  

1. Paketinslagning med glitter

Med glitterpapper behöver du inget extra pynt för att göra presenten riktigt läcker. Det finns både glittriga askar och glitterpapper på rulle i hobbybutiker och hos bokhandlare. Breda silkesband fulländar det exklusiva intrycket. Du hittar dessa rullar i hobby- och tygbutiker.  

Etiketter: En grafisk och enkel etikett gör du själv genom att skriva in en bokstav i stor storlek i ett dokument på din dator. Lägg gärna till en tunn ram eller en cirkel runt bokstaven. Skriv ut och klipp till önskad form. Limma bokstaven på ett styvt papper eller en bit kartong.  

2. Presentpynt av gamla smycken

Leta i lådor och skåp för att hitta dina gamla bijouterier som du aldrig använder. Eller köp gamla smycken på loppmarknader. På en present kan de bli riktigt vackert pynt!  

3. Presentinslagning med tapetrester

Kanske har du tapetrullar från tidigare renoveringsprojekt liggandes. Tapet är perfekt för att slå in paket med eller klippa ut dekorativa etiketter från. Skriv direkt på baksidan av etiketten eller limma lappen på ett styvt papper.  

Tips! Tänk också utanför boxen när det gäller presentband- och snören. Kantband, hyllband, virkningar, glittertejp… det finns mycket annat som kan användas som ersättning till de traditionella banden och snörena.  

presentinslagning

Lämna gärna lite plats på etiketten. Då finns det mer yta att fylla med pynt! Foto: Irene Zeier

4. När etiketten är pyntet!

Dessa lappar är favoriten i julverkstaden! De är väldigt trevliga att göra och otroligt dekorativa. Presentpapperet bör vara enkelt och neutralt. Här har vi använt oss av en sorts papperspåse som inslagning  

Så gör du: Använd gärna foton av mottagaren som du har skrivit ut i svart/vitt eller bilder som du har hittat på nätet eller i tidningar. Klipp till och limma bilderna på en bit kartong eller grovt papper. Nu är det fritt fram att pynta med kantband, fjädrar, glitterremsor, pärlor, paljetter, tvinnade band, presentsnören och allt annat du har till hands. En häftpistol kan vara en bra hjälp. Ju mer pynt desto festligare!  

PS! I hobbybutiker finns stämplar som du kan använda till att dekorera etiketterna med små budskap. 

presentinslagning julklapp

Kraftpapper, tvinnade band och några fjädrar – så enkelt och så snyggt! Foto: Irene Zeier

5. Den naturliga presentinslagningen

Om du slår in presenterna med kraftpapper blir de enkla och roliga att pynta. Här har vi rivit en bit linneväv i strimlor för att vira runt paketet istället för att använda presentsnöre. Inget är så dekorativt som påfågelsfjädrar! Dessa och andra typer av fjädrar köper du i hobbybutiker! Måla eventuellt spetsen med guldfärg för ett festligare uttryck. Fäst med exempelvis en klädnypa.  

Har du stuvbitar av textil över? Använd ett band för att hålla fast tyget runt paketet. Foto: Irene Zeier

6. Använd överblivet material till paketinslagning

Varför inte använda överblivet material som du redan har hemma för att slå in paket! Uttrycket blir unikt, varmt och vackert. Här har vi använt oss av sammetstyg som vi tidigare har sytt kuddfodral av.  

7. Skogens pynt

En skogstur kan bjuda på julens vackraste gåvor! Ett tema med naturliga färger passar speciellt fint tillsammans med juteband och kvistar från skogen som pynt. Tallkottar, kanelstänger och annat som naturen kan ge oss blir också snyggt.  

presentinslagning böcker

Gamla böcker, atlas, anteckningsblock och så vidare kan få tjäna som vackra inslagningspapper. Foto: Irene Zeier

8. Presentpapper av gamla böcker

Vi gillar återbruk! Har du bokhyllan fylld med gamla böcker kan du kanske avvara ett par sidor till en kreativ paketinslagning! Gåvan blir då verkligt personlig. Här har vi använt oss av en gammal novellsamling och en atlas.  

julpapper presentinslagning

Gammalt julpynt får nytt liv som presentdekor! Foto: Irene Zeier

9. Paketinslagning med julpynt

Alla har vi nog julpynt som blivit kvar i botten av jullådan och som inte längre används. Fäst dem på julklappen! Där gör de nytta, får synas och blir ett personligt pynt.  

10. Minikransar som julklappspynt

Av blomstertråd och vintergröna binder du snabbt små minikransar som blir vackra dekorationer på dina julklappar.  

11. Minikransar som julklappspynt

Den röda asken har fått en remsa med små bollar av bomull, trädda på en sytråd, som dekor.  

Tips! Om du har ett litet lager av gamla fina förpackningar så kan de förvandlas till de finaste julpaketen. Eftersom askarna är så vackra i sig själva behöver de oftast inte slås in i papper. Limma på glitter eller etiketter, eller skriv direkt på locket.  

vacker presentinslagning jul

Använd flera lager av silkespapper på din julklapp så det inte går sönder och blir revor. Foto: Irene Zeier

12. Julklappsinslagning med silkespapper

Silkespapper är utmärkt att slå in paket med. Det blir extra fint om du använder flera lager av papper ovanpå varandra, som du först knycklar ihop och sedan stryker ut igen innan du slår in paketen. Här har vi använt vit glittertejp från hobbybutiken och julpynt som extra dekor.