Skribent:
Kategori:

Fest och högtid

Skribent:
Kategori:

Fest och högtid

Allt du måste veta om sill till jul

Det sägs ju att julen är barnens högtid, men det är också matens! Ingen jul utan smörgåsbord och ingen klassisk julmat utan den mest älskade fisken i landet – sillen!

smörgåsbord med sill på julafton
Ingen jul utan smörgåsbord och ingen klassisk julmat utan sill!

Goda Tider har pratat med Gustav Sandfridsson, kökschef på Fotografiska museets prisbelönta restaurang i Stockholm, om hur vi bäst kan servera och duka för att framhäva sillens alla smaker.

Sillen är både nyttig och traditionsenlig. Att sillrätterna går att variera och anpassa utifrån vem som äter tror Gustaf har bidragit till fiskens popularitet.

Gustaf Sandfridsson

Gustaf Sandfridsson. Foto: Privat

– Jag tror att enkelheten med sillen gör att många uppskattar den. Sill är både gott och nyttigt och du kan utan krångel kan anpassa upplägget och skapa din egen favoriträtt.

Men dryck då – vad ska jag välja att dricka till?

I dryckesväg finns inga rätt eller fel, menar Gustaf.

– Jag tycker man ska testa sig fram och ta det man tycker om. Här tycker jag inte att det finns någon regel. Till sillen fungerar både snaps och öl. På Fotografiska har vi till exempel tagit fram en snaps på lingon och enbär, lingonet ger lite sötma och enbär har bett i smaken.

Tänk på miljön och klimatet

Fisken får gärna vara KRAV-märkt och tillbehören kan med fördel varieras.

– Jag tycker att det är viktigt att tänka på att fisken du äter är hållbart fiskad. Du mår bättre om du vet att det har varit en bra produktion hela vägen. Till fisken tycker jag att man ska ha goda tillbehör, gräddfil, gott bröd, en bra ost, smör och potatis kommer man långt med. Brynt smör kan också vara extremt gott till fisken.

– På Fotografiska utgår vi inte från proteinet i våra rätter. Vi utgår från grönsaker och tillsätter sedan protein om det blir godare. På så sätt kan även du där hemma bidra till en mer klimatsmart matupplägg.

Tips för en vacker presentation av maten

Genom att lägga ner lite extra tid om omtanke på både maten som serveras och på att duka ditt bord, så får skapar du en trevligare måltid, oavsett hur många ni är som samlas till middag.

  • Om du vill att din dukning ska se lite mer kärleksfullt ut så rekommenderar jag att du inte serverar sillen ur burken du lagt in den i, utan lägger upp den ordentligt.
  • Använd rustika burkar eller en skål som uppläggningskärl.
  • Hacka lite färsk gräslök (eller någon annan god ört) över sillen så ser det genast trevligt ut.
  • Addera lite blommor och ljus kring upplägget, det bidrar till en finare dukning.

Sill – även som vegetariskt alternativ

Det går knappt att tänka sig ett svenskt högtidsfirande utan att det serveras sill i någon form. Ända sedan 1400-talet har någon form av kryddad sill varit ett stående inslag i svenska måltider. Under 1900-talet har sillen mer och mer kommit att ta plats vid högtider, midsommar, jul och påsk. Men allt som läggs in i till jul behöver inte vara sill!

Är du vegetarian eller bara sugen på alternativ, så kan du ersätta sillen i samtliga recept med skivad portabellosvamp eller aubergine.

Då gör du i stället så här:

Auberginesill

  1. Dela en aubergine per recept, på längden.
  2. Strö salt på snittytorna och vänta i 10 min. Saltet drar ut överflödigt vatten i grönsaken.
  3. Skrapa av saltet.
  4. Skär auberginen i sillstora bitar.
  5. Koka bitarna snabbt i 1 minut så att auberginen mjuknar något.
  6. Använd dina auberginbitar istället för sill i de recept du vill laga.

Portabellosill

  1. Portabellon behöver inte kokas något.
  2. Du behöver cirka två mellanstora hattar per sillburk.
  3. Använd hatten och skär i sillbitsstora delar
  4. Använd svampbitarna istället för sill i de recept du vill laga.

Fem moderna sillrätter till julbordet

Sill på julafton

Det går knappt att tänka sig ett svenskt julfirande utan sill. Foto: iStock

1. Senapssill

Tillagningstid

4 - 5

Portioner

4

Svårighetsgrad

Easy

  • 1 förpackning Abbas 5-minuterssill
  • 1 dl senap
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1/2 dl hackad dill
  • salt & peppar

Så här gör du

Häll av lagen från sillen (spara lite av lagen) och skär sillen i bitar.

Blanda senapen med 2 msk av lagen, majonnäs och hackad dill.

Smaka av med salt & peppar.

Vänd ner sillbitarna i senapssåsen.

Låt gärna stå ett dygn före servering.

 

Receptet är häntat från Abbas.se.

2. Sill med västerbottenost

Tillagningstid

5 - 6

Portioner

4

Svårighetsgrad

Easy

  • 1 förpackning Abbas 5-minuterssill
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 1/2 dl riven Västerbottensost
  • 1/2 dl skuren dill
  • 1 msk dijonsenap

Så här gör du

Häll bort lagen från sillen (skär sillen i bitar om du använder hela filéer).

Blanda samman majonnäs, crème fraiche, dill och riven ost.

Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar.

Varva sill & kräm i en burk!

Receptet är häntat från Abbas.se.

3. Romsill

Tillagningstid

5 - 10

Portioner

4

Svårighetsgrad

Easy

  • 1 Abba Sill på 5 minuter i bit eller filé
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 majonnäs
  • 1/2 rödlök
  • 1 liten bunt gräslök
  • 1 liten bunt dill
  • 1/2 citron, zest och saft
  • 1 burk Röd stenbitsrom

Så här gör du

Häll av lagen från sillen och skiva sillen i bitar

Finhacka rödlöken.

Blanda ihop alla ingredienser och vänd till sist ner sillbitarna.

Låt gärna stå ett dygn före servering.

 

Receptet är häntat från Abbas.se.

4. Syrlig sill med koriander, limeblad och citron

Tillagningstid

5 - 10

Portioner

4

Svårighetsgrad

Easy

  • 1 paket 5-minuterssill, Abba
  • 2 dl risvinäger
  • 2 dl mirin (eller 1/2 dl socker)
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 tsk senapsfrön
  • 6 st limeblad
  • 5 skivor citron
  • 3 st salladslökar
  • ca 100 g grön romanesco
  • 1 kruka färsk koriander

Så här gör du

Blanda risvinäger och mirin (alternativt risvinäger och socker, värm då lagen på spisen så sockret löses upp).

Skär salladslök i 3 cm bitar och skär citronskivor.

Plocka romanesco i mindre buketter, krossa senapsfrön och korianderfrön.

Plocka av korianderbladen och skär ner stjälkarna i lagen och skär sillen i bitar.

Blanda allt och låt stå i 24 timmar före servering.

Garnera med färsk koriander.

Receptet är häntat från Abbas.se.

5. Saffranssill

Tillagningstid

4 - 5

Portioner

4

Svårighetsgrad

Easy

  • 1 paket Abbas 5-minuters-sill
  • 2,5 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 paket saffran
  • 1 klyfta vitlök
  • peppar
  • 1 äpple

Så här gör du

Häll av lagen från sillen och skär den och äpplet i bitar.

Blanda övriga ingredienser, pressa i vitlök.

Smaka av med peppar och vänd ner sillen och äpple.

Receptet är häntat från Abbas.se.

Klassisk 1-2-3-lag till (nästan alla) inläggningar

Idag används en klassisk lag på ättika, vatten och socker till de allra flesta typer av inläggningar. Det är också en mycket vanlig bas i sillinläggningar och har varit så sedan 1700-talet. Det nu vanligaste receptet kommer från Karin Chädströms klassiska bok ”Kallskänkans kokbok” och kan användas till att lägga in allt från grönsaker till citrusfrukter och fisk.

Så här gör du:

Ättikslag

Tillagningstid

5 - 6

Portioner

4

Svårighetsgrad

Easy

  • 1 dl ättiksprit, 12 % k
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Så här gör du

Koka upp alla ingredienser till lagen så att sockret löser sig, låt svalna. Lagen ska vara kall när den hälls över sillarna.

Varva sillen med resterande ingredienser i en burk, lager på lager.

Häll över den kalla lagen.

Sätt på locket och låt stå svalt i kyl i minst ett dygn.

Duka vackert

Du äter inte bara med munnen utan också med ögonen. Här tipsar Goda Tider om starka dukningstrender och snabba tips inför julens dukningar.

Ätbara dekorationer

  • Låt pepparkakor dubbelarbeta som både efterrätt och som bordsdekorationer. Skriv varje gästs namn med kristyr på en pepparkaka och placera ut på bordet
  • Dekorera glas med mumsiga snödrivor! En tuss vitt sockervadd ser ut som en fluffig snödriva och kan användas som festdekoration på drinkar och efterrätter. Sockervadd hittar du i godishyllan i större mataffärer.
julpyntat bord

Foto: Granit.se

Skala ner och låt naturen ta plats

  • Servera maten direkt på träskärbrädor, som här hos Granit.se.
  • Många byggföretag säljer klinkerplattor av skiffer som fungerar utmärkt att servera på eller använda som tallrikar.
  • Skippa julduken och duka istället direkt på träbordet. Dekorera rustikt med nyskuret granris, tända stearinljus och röda äpplen för en stämningsfull middag.

Snabba tricks

  • En festligt vikt servett signalerar att det inte är någon vanligt middag som serveras. Du kan till exempel vika dina servetter i form av julgranar eller stjärnor. För en nybörjare är youtube.com till stor hjälp, och det går lätt att hitta bra steg för steg-beskrivningar och videos, som till exempel den här från OrigamiTree.
  • Julgranskulor i en korg eller skål, ger ett festligt intryck, som här hos anrika Svenskt Tenn, och är snabbt ordnat.
  • Tänd ett överdåd av ljus på bordet. Mängder av ljus, tända tillsammans, ger ett varmt sken skapar en mysig stämning.
  • Dekorera bordet med apelsiner med instuckna kryddnejlkor i, oskalade nötter och kanelstänger bundna med röda band.