Skribent:
Kategori:

Inomhusaktiviteter

Skribent:
Kategori:

Inomhusaktiviteter

Kreativt med barnen

Har du tid över? Här får du kreativa idéer att pyssla med en regnig dag.

kreativt med barnen
Här är sex idéer till roliga saker att hitta på. Foto: Scanpix

Utan kreativitet slutar världen att göra framsteg. Därför är det smart – även för deras kommande möjligheter – att hjälpa barnen att ta tillvara på sin kreativitet. Vad kan väl vara bättre än att pyssla lite dag inomhus? Alla älskar väl att få en handgjord present.

För vad är väl bättre än att få en handgjord present som ditt barn själv har gjort – och samtidigt se hur stolt han eller hon är när du öppnar den?

Sådana ögonblick kan inte köpas för pengar.

Pärla

Barn älskar att pärla – och det är även trevligt för oss vuxna. Skapa saker du kan ha nytta av som: underlägg för flaskor och glas, dekorationer du kan hänga i fönstret eller ute i träden eller varför inte en dörrskylt till badrummet? Var “barnslig” i dina färgval och gör mönster huller-om-buller eller skapa mer vuxna varianter i säsongens trendfärger och geometriska mönster.

Så här gör du för att bevara pärlkonsten: Ställ in strykjärnet på medelvärme och stäng av ångfunktionen. Placera den klara pärlplattan på strykbrädan och täck den med ett bakplåtspapper. Tryck det varma järnet mot pärlorna tills du ser att de smälter samman. Låt allt svalna innan du drar av bakplåtspappret från pärlplattan.

Målade stenar

Se om du kan hitta några stenar med en jämn yta som är enkla att dekorera. Måla med hobbyfärg eller använd tusch. Stenarna kan pyntas med fina fåglar som på bilden, eller med en massa andra motiv som – båtar, ansikten, prickar… Här är det bara att släppa lös fantasin.

När du ska ha en middagsbjudning kan du exempelvis skriva gästernas namn på stenarna och använda dessa som placeringskort.

Pappersfjädrar

Att klippa till en pappersfjäder är något som både små och stora kan göra. Hur verklighetstroget resultatet blir är inte så viktigt – använd färgglada pappersark och klipp på!

För de minsta kan det vara bra om en vuxen först ritat upp ett mönster som barnet kan följa.

Var dessutom med barnet när han eller hon använder saxen. Fjädrarna kan som ett bokmärke eller som ett födelsedagskort. De kan också fästas samman till en krona eller limmas fast på ett stort ark och hängas upp som dekoration i barnrummet eller i vardagsrummet.

Sy

Lite äldre barn kan lära sig att sy enklare saker som doftpåsar, sängkläder till docksängen, grytunderlägg och tygväskor.

Köp ett bomullstyg som är lätt att sy i. Visa hur man använder symaskinen och sy gärna tillsammans med barnet de första gångerna. Oavsett bör du följa upp arbetet allt eftersom, både ur säkerhetssynpunkt och för att resultatet ska bli bra.

Vindspel

Detta projekt kräver lite mer av dig men så blir det också väldigt fint. Här behöver du en slät lampskärm, träpinnar och träkulor, målarfärg och bomullsgarn.

Börja med att borra hål genom pinnarnas ena ände innan du målar dem, kulorna och skärmen. Låt allt torka ordentligt innan du knyter först knyter ihop pinnarna och kulorna i varandra för att därefter fästa dem på lampan.

Häng upp på en plats där vinden kan få spelet att röra på sig.

Glasspinnedockor

Här är förarbetet viktigt: Du måste minst ha ätit en glass på pinne för att kunna genomföra projektet!

Efter det tar du fram tuschpennor och gärna washitejp om du har det. Hitta din inre konstnär och dekorera som du själv känner. Tejpen kan du använda till att skapa kläder på glasspinnedockan – det går självklart bra att använda tusch istället för att få ett liknande resultat.

Tumregler för att vara kreativ med barnen:

  • Att pärla är roligt och alstren kan sparas för att sedan hängas upp i huset.
  • Drakar och pappersfjädrar är också bra tips på pyssel tillsammans med barn. Så bara ta fram saxen!
  • Stenar som ni hittar utomhus kan också få ett annat utseende genom att måla dem och ge dem ett nytt liv.
  • Att sy, skapa vindspel och glasspinnedockor är aldrig fel det heller!