Skribent:
Kategori:

Utomhusaktiviteter

Skribent:
Kategori:

Utomhusaktiviteter

Ja, du kan ta med barnen på campingtur om vintern

Att åka på en campingtur med barnen kan ge både små och stora magiska minnen. Detta bör du veta innan du åker.

tältresa med barn på vintern
De flesta barn älskar att få ta ansvar så ge dem gärna uppdrag på turen. Här har Simen fått ansvar för att gräva köldgrop i förtältet. Kanske behöver ni en russinchef eller någon som kan se till att alla får tillräckligt många kex längs vägen? Foto: Per Sigurd Velde/Tur365.no

– Barn kan vara i alla åldrar när de är med på vintercamping. Ålder är inget hinder, säger Henriette Kampesveen, vinterturledare och guide i Den Norske Turistforening (DNT).
Hennes erfarenhet är att ju mer barnet klarar på egen hand, desto enklare är det att ha med dem på tur, särskilt på vintern.

Enklast med barn som klarar en del själv

Per Sigurd Velde har mycket erfarenhet av friluftsliv, inkluderat skidturer med barn. Han driver bland annat bloggen Tur365 , där han har som mål att förmedla guidning, tips och historier från turer som han och familjen har varit på.

Per Sigurd Velde

Per Sigurd Velde. Foto: Tur365

Velde anser att en annan viktig punkt är huruvida barnet använder blöja hela dagen. Att ta med ett blöjbarn på vintertälttur kräver flera ytterligare utmaningar, bland annat att blotta huden, extra packning längs vägen och mer sopor på vägen tillbaka.

Dessutom är du orolig för att det ska en olycka, antingen i kläderna eller i sovsäcken.

– En annan sak är att förmågan att hålla sig aktiv för att hålla värmen, säger Velde.

Han menar därför att det är enklast att ha med barn som kan gå själva och som inte är beroende av blöjor. Likväl understryker han att det inte är ett stort problem på en kort tur med en enskild övernattning.

pulka på vinterturen

Gör dig själv en tjänst och använda pulka på vinterturen. Det blir extra mycket utrustning att ta med sig när du har med dig barn på turen, och det blir mycket lättare om du slipper bära allt på ryggen. Foto: Henriette Kampesveen

Packa smart och vet var allt är

– Det är inte så mycket som skiljer en tur på vintern från den på sommaren, annat än att riskerna är större. På sommaren kommer du normalt att klara dig ganska bra, även om du under ett ögonblick inte har full koll på var du har sina saker, eller om du blir blöt eller kall. På vintern är de potentiella konsekvenserna av detta mycket större, säger Velde.

Han och familjer ser därför alltid att organisera alla kläder och utrustning på bästa sätt, så att de vet var allt är när det behövs. De har all kritisk utrustning som kan behövas under loppet av dagen enkelt tillgängligt. Ge bästa förutsättningarna för en trygg och bra upplevelse genom att ha koll på dina saker.

– För att lösa detta använder vi många packväskor till vår utrustning. Allt har sin egen väska och sin bestämda plats. Alla har sina kläder i varsin väska som är märkt med namn, förklarar han.

Fryser du eller får våta vantar eller strumpor är det lätt att hitta torra kläder. Samma sak gäller vattenflaskor, färdkost, kex och choklad. Pannlampor behövs innan du vet ordet av det när det plötsligt blir mörkt!
De har också det som de kallar för nattväska för allt som de behöver på natten – gärna en för de vuxna och en för barnen.

– Kort sagt kan du säga att ju bättre koll på dina saker, desto enklare tur får du, säger Velde.

– Det är ingenting som är tråkigare än att behöva tömma hela väskan i snö och slask på jakt efter torra vantar, medan barnen står och gråter vid sidan om.

Velde och familjen gör också planer på förhand för det mesta av det som ska ske. De vet vad de ska göra när de ska till att laga mat och äta. De har en plan för vad som ska ske och vem som ska göra vad på morgonen redan när de går och lägger sig på kvällen.

barn leser

Se till att ha med tillräckligt med underhållning för både barnen och dig själv. Lektyr, en kortlek och en quizbok är bra alternativ. Foto: Henriette Kampesveen

Blev guide för att sprida utflyktsglädje

Henriette Kampesveen

Henriette Kampesveen

Kampesveen jobbar till vardags som polis i Oslo. På fritiden lägger hon mycket tid på friluftsliv och arbete för DNT, gärna tillsammans med sonen på 10 år.

– Jag har alltid varit förtjust i friluftsliv och är verkligen en turtjej. Nu när jag har barn är det viktigt för mig att visa värdet av det och glädjen friluftsliv har och ger till min son, säger hon.

Hon är styrelsemedlem i Turlederstyret i DNT Oslo med omnejd. Där har hon tagit den så kallade turledarstegen, där det fjärde och sista steget på stegen är att vara vinterturledare. Nu guidar hon hela året, bland annat för Barnens turlag och segmentet 25–45 år.

– Eftersom jag gärna tar med mig familj, vänner och bekanta på tur tänkte jag att jag lika gärna kunde ta med fler som vill gå på tur i de härliga skandinaviska markerna och fjällen.

I april var hon turledare för en vintertälttur för barn till Øyungen Turen arrangerades av DNT. På hennes Instagram-konto får du inspiration och råd till turen.

Kolla väder, vind och före

Kampesveen säger att det är viktigt att ta hänsyn till väder, vind och den verkliga temperaturen innan du tar med dig barn på tur på vintern.
Har du små barn som i stort sett ligger i en barnpulka och inte är särskilt aktiva är det speciellt viktigt.

– Händer och fötter på barn blir snabbt kalla och för barn liggandes i pulka kan det vara kyligt även om det är rejält inbäddat. Både händer, fötter och den sidan av kroppen som ligger mot pulkan kan bli väldigt kalla, säger hon.

Kampesveen har bättre erfarenhet av att ta med barn på vintertur när det är kallt och torrt än när det är mildare mot våren. Snön blir fort ganska “skitig” mot slutet av säsongen, och då kan det vara tungt och blött att ta sig igenom snön.

Lång och längre än långt – eller?

Det kan vara smart att hålla turerna ganska korta, särskilt de första gångerna. Då är chansen större att barnen får en fin upplevelse, och känner att de klarar av det och vill fortsätta äventyret.
Ett annat skäl till att Kampesveen tycker mycket om att åka på tur i närområdet är att de kan genomföras utan alltför mycket planering.

– Eftersom vi bor i Oslo är vi ofta ute på Nordmarka. Det går buss och tåg till de flesta ställena, och en natt räcker för att ge bra upplevelser och minnen, säger hon.

Vill du åka längre ifrån hemmet föreslår hon en resa till en DNT-stuga i fjällen och kombinera tältturen med en natt eller två i stugan.

transport av utrustning

Pulka är toppen till mer än transport av utrustning till små barn. Använd den till att ta med ved – eller åk i backen med den! Foto: Henriette Kampesveen

Involverar barnen i hela processen

Kampesveen låter sin 10 år gamla son vara med under hela processen, inklusive planläggning, packning och inköp av mat och dryck.

– Då får han känna att han är delaktig i turen med, och inte att jag “prackar” på honom den. Min son får välja vad han vill ha med sig, så tar jag en säkerhetskoll för att se till att det nödvändigaste är med, säger hon.

Velde har också haft goda erfarenheter av att involvera ungarna i hela processen. Han tycker också att det fungerar bra att ge dem ansvaret för något.

– Det kan vara som russinchef eller kexpaketchef, som bestämmer när det ska delas ut russin eller kex under turen, säger han.

Gräv en köldgrop

Velde rekommenderar absolut att gräva en köldgrop i förtältet. En köldgrop ger dig mer svängrum att göra saker som att förbereda mat, hitta saker i väskan och klä av och på er. Dessutom gör gropen själva tältet lite varmare, eftersom en del av kölden försvinner ner i gropen.
Gräver du en tillräckligt djup köldgrop kan du stå upp i tältet medan du förbereder mat. Velde råder ändå emot att använda primuskök i tältet, som du kanske har sett att erfarna friluftsmänniskor gör på tv.

– Detta är bara för den som har gjort det många gånger förut och kan sitt primuskök som sin egen byxficka. Det rekommenderas inte innan du har lärt dig ditt primuskök och kan rutinerna för vintertältliv utan och innan, speciellt inte med barn springandes omkring dig, säger han.

Håll värmen på turen

– Att hålla värmen under turen är avgörande för trivseln, säger Velde.

Han säger att det är ull och lager på lager som gäller när ni ska ut på vintertur. Flera tunna lager är bättre än ett tjockt. Då blir enklare att reglera temperaturen under turens gång.

– Klä på dig och ungarna innan ni blir kalla, och prata ihop er på vägen. Kom ihåg att det kan bli sent, så de vuxna får ofta klä på sig mer än vanligt. Barnen får ofta på sig för mycket kläder när de är aktiva, säger hon.

Hon rekommenderar att du hellre sparar några av kläderna till när ni tar paus eller har gjort klart lägret och avslutat leken.

– Det är viktigt att inte ha så mycket kläder på sig att man svettas. Svettas man så fryser man också lättare när man stannar eller sätter sig ned, tillägger Kampesveen.

Hon tar alltid med extra sockar, både tunna och tjocka, samt extra långkalsonger och vantar till sig själv. Till barnen tar hon med ett extra ombyte av allt.

– Vi håller värmen med lek, aktiviteter och brasa. Barnen måste vara med och samla ved, men detta kan göras som en lek, säger hon.

Håll värmen i tältet

– Något av det viktigaste för en god vinternatts sömn är bra liggunderlag. Kom ihåg att uppblåsbara liggunderlag kan punkteras och då är de inte till mycket hjälp, säger Velde.

Både han och Kampesveen använder två liggunderlag per person om vintern. Har du en extra fjällduk eller ett renskinn är det perfekt att lägga i tältet. Täck gärna hela tältbotten, så undviker du att någon rullar av liggunderlaget och blir liggandes rakt på bottenduken.

– Det blir fort väldigt kallt.

När det gäller själva sovsäcken bör en vintersovsäck som tål -10 till -15 grader hålla för de flesta turer. Det går också bra att använda två sovsäckar utanpå varandra, lägga en fjällduk eller Jerven-duk utanpå eller en lakanspåse inne i sovsäcken.

Se till att sovsäcken inte är alltför lång för barnen. Knyt hellre ihop den längst ned för att reducera volymen som måste värmas upp, tipsar Velde.

– Vi har på oss yllekläder, mössa, buff och vantar i sovsäcken, säger Kampesveen.

– För lite extra värme i sovsäcken har vi flaskor med varmt vatten liggandes längst ned vid fötterna inuti sovsäcken.

Så länge du är säker på att flaskorna är helt täta är detta ett utmärkt tips för att hålla fötterna varma om natten. Och Kampesveen tipsar om att dessa flaskorna också används till att ge morgonen efter en utmärkt start.

Det går nämligen mycket snabbare att koka upp ljummet vatten än att smälta snö till kakao, toddy och kaffe.

– Får man lite morgonmys i sovsäcken innan man går upp är det lättare att starta dagen för både stora och små, säger hon.

Lägg er inte kalla eller svettiga

Velde poängterar att ni aldrig bör lägga er kalla i sovsäcken. Sovsäcken genererar ingen egen värme, utan jobbar med den värmen den får, huvudsakligen kroppsvärmen. Därför är det klokt att vara varm men inte svettig, när ni lägger er för kvällen.

– Vi brukar alltid springa tio rundor runt tältet innan vi lägger oss, men se upp för tältlinor, tältpinnar, skidor och stavar, säger han.

Det är också viktigt att ha gått på toaletten innan du lägger dig, så insistera på att ungarna åtminstone försöker. Att ligga i sovsäcken och känna att du egentligen måste kissa gör dig både kallare och mer kissnödig. Till slut måste du ställa dig upp, gå ut och kissar, vilket gör dig ännu kallare.

Extra motivation och mys

Det är mycket som kan påverka motivation och viljan att vara ute på utflykt, så det gäller att vara förberedd på det mesta. Humöret dalar fort om man är sliten, kall eller hungrig, så ta det lugnt, lägg in mycket pauser och ordna gärna några mysiga överraskningar längs vägen.

– Jag har alltid med mig lite extra snacks som barnen inte vet om. Vi kan till exempel göra popcorn över brasan som en överraskning, säger Kampesveen.

Velde lägger också vikt vid att använda sig av pauser på vägen. Han rekommenderar att du alltid har mat och varm dryck, liggunderlag och fjällduk tillgängligt. Då kan du undvika att både stora och små blir kalla och ledsna innan de får mat och dryck.

– Du känner självklart dina egna barn bäst, men lite extra gott till kvällsmyset, som varm choklad, grilla marshmallows över ett värmeljus och högläsning fungerar ofta bra.

solnedgång

En vintertälttur kan bjuda på magiska upplevelser för både stora och små. Eftersom riskerna är lite större bör du se till att ha en plan för det mesta. Och så bör du ta dig tid till att njuta av saker som gnistrande skidföre, vackra solnedgångar eller en stjärnklar kväll med världens bästa utsikt. Foto: Per Sigurd Velde/Tur365.no

Lek och skoj för liten och stor

En vitsbok eller en tält-quiz är god underhållning. Du kan också hitta en rad enkla spel i miniutgåva, eller köra på klassiker som kort eller Yatzy. Både Velde och Kampesveen är helt eniga om att det viktigaste är att du själv är involverad.

– Jag anser att det är viktigt vi vuxna också är med och leker med barnen på utflykt, säger Kampesveen.

Hon rekommenderar lekar som kurragömma eller dunken, men påminner om en viktig sak: Se till att alla vet var lägret slutar så att barnen inte går för långt och går vilse!

– Engagera dig i turen. Ungarna vill vara på tur med dig, inte med din mobil eller ditt Instagramkonto. Du ska i säng tidigt nog, så den sortens saker kan du ordna med efter att barnen har somnat, säger Velde.

Han gillar själv att ta med en utflyktsdagbok, så har han något att göra i tältet efter att ungarna har somnat om kvällen.

Vad ska man ta med sig?

Att packa kan vara något av det svåraste när man ska på campingtur. Därför kan det vara smart att följa en lista som satts samman av någon med mycket erfarenhet av att campa. Du hittar flera förslag på packlistor på DNTs nätsidor . Längre ned kan du också se Kampesveens egen packlista.

Det gäller att hitta en riktig balans med nytta och mys. När du tar med barnen på tur är det viktigt att göra det till en fin upplevelse. Därför ser Kampesveen till att vara lite extra generös med myset. Hon tar gärna med gott om snacks som kex och choklad. På turer i närområdet gillar hon dessutom att ta med några marschaller för att göra lägret ännu mysigare om kvällen. Hon tar också med en hängmatta som barnen kan leka med när de har satt upp lägret.

Rekommenderar att använda pulka

Kampesveen rekommenderar att använda transportpulka när du ska på tälttur med barnen om vintern. Det gör campingturen lättare för både vuxna och barn.

– Du kan packa med dig utrustningen som är nödvändig på vintercampingtur, och barnen slipper gå med ryggsäckar. Djup snö och ryggsäck på ryggen kan leda till en slitsam tur för vem som helst, säger hon.

Hon kallar pulkan en glädjespridare, och använder den både som vedkälke i lägret – och som åkdon!

Packlista till vintercampingutflykt med barnen

 • Skidutrustning: Längdskidor, stavar, skidvalla.
 • Verktyg: Spade, kniv, yxa, såg.
 • Tält, liggunderlag, sovsäck.
 • Pannlampor och tältlampor.
 • Reflexväst för lek i mörkret.
 • Köksutrustning: Brännare och pannor (kaffepanna, smältpanna och eventuellt matpanna).
 • Fjällduk och vindsäck.
 • Hängmatta.
 • Mat: Till exempel färdkost, färdigmat, korv och deg till pinnbröd.
 • Godsaker och snacks: choklad, kex och så vidare.
 • Dryck: Vatten, varmt vatten på termos, toddy, kakao, kaffe.
 • Kläder efter behov: underställ, mellanlager, ytterkläder, mössor, vantar (gärna vindtäta), handskar, buff, tunna och tjocka yllesockor. Extra klädombyte.
 • Vinterstövlar till barnen (så de slipper gå i pjäxor hela tiden – de blir snabbt kalla).
 • Skoöverdrag, helst fodrade.
 • Solglasögonen eller goggles.
 • Solskydd om vädret/årstiden kräver det.
 • Toalettartiklar (bara det mest nödvändiga).
 • Lite toalettpapper i en påse.
 • Förstahjälpen-kit, inklusive sporttejp och/eller skavsårsplåster.
 • Underhållning: Läslektyr, målarböcker, kortlek, tärningsspel eller liknande.
 • Marschaller till att göra lägret extra mysigt om kvällen.

Goda råd för vinterturen med barn

 • Håll turen så enkel och överkomlig som möjligt de första gångerna, och se till att allt är på barnens premisser: längd, varaktighet och innehåll. Då är chansen för en lyckad tur större – för både liten och stor. Långa turer, tunga ryggsäckar eller dåligt före kan ta död på campingtrippen på en gång.
 • Första gången du åker på campingtur är det klokt att åka med någon som har gjort det förut. Att vara fler på turen är kul för både barn och vuxna. Känner du ingen som vill följa med kan du fråga om råd eller läsa på inför turen.
 • Se till att hålla värmen. Ta med nog med kläder, undvik att bli blöt och håll er i lä från vinden, så gott det går. Byt om när ni blir blöta och torka kläderna vid brasan om kvällen.
 • Saker tar generellt längre tid på vintertur, så klä på dig innan du blir kall, ät eller laga innan ni blir utsvultna, drick innan du blir törstig, och smält snö innan ni har slut på vatten.
 • Ha gärna en plan för vad du gör om saker går lite snett, så att du kan rädda upplevelsen själv om saker inte går helt som ni tänkt det på förhand.
 • Kom ihåg att dagarna kan vara korta på vintern, så planera för mycket mys både i tältet, i lägret och under själva turen. Lite extra mys på matfronten är aldrig fel, utöver lek, skoj och underhållning för alla.
 • Tänk igenom vilka kläder och utrustning som du tar med dig och se till att du har ett ordentligt system. Om du vet var du har allt slipper du ödsla tid och krafter eller bli kall medan du letar efter något.
 • Håll innertältet som en snöfrizon. Det gör det både trevligare, varmare och enklare. Ta gärna med något för att borsta av allt som tas in i innertältet, till exempel en skoborste.
 • Kom ihåg att inte lämna några spår efter er. Det ska inte vara synligt att ni har slagit läger på stället när ni går därifrån, så städa upp väl efter er.