Skribent:
Kategori:

Förlossning

Skribent:
Kategori:

Förlossning

Förlossningsrädsla – när rädslan påverkar vardagen

Gravid kvinna med förlossningsrädsla sitter i fönstret
De flesta sjukhus har specialutbildad personal som kan hjälpa dig som gravid med din förlossningsrädsla. Foto: iStock

Ingen kan säga exakt hur en förlossning kommer vara, kännas eller när den kommer att ske och många gånger kan rädsla eller ångest inför förlossningen handla om denna ovisshet.

Therese Sok

Therese Sok, barnmorska på Min Doktor

– Vi människor är vana att ha kontroll och här kan det kännas för den som är gravid att man tappar kontrollen. För att bli av med oron kan vi därför behöva få med våra tankar och hjärna, för kroppen den kan föda barn, säger Therese Sok, barnmorska på Min Doktor, där gravida kvinnor kan få hjälp med vissa graviditetsbesvär.

Tidigare erfarenheter, upplevelser och förlossningar kan också trigga ångest inför den kommande förlossningen.

– Ibland kan kvinnan känna rädsla inför att förlossningen kommer vara smärtsam eller att man är rädd för att förlossningen ska skada barnet. För att den gravida ska förbereda sig på förlossningen och komma över oron brukar vi istället fokusera på att hon ska känna att det är okej att tappa kontrollen. I stället för att fokusera på smärtan så bör man lära sig att slappna av, andas och följa med smärtan och börja se den som en positiv kraft. Det är A och O för att ta sig igenom förlossningen, säger Therese Sok.

Ta hjälp av din barnmorska

Det är alltid bra att prata med sin barnmorska inför sin förlossning. Barnmorskan kan också hjälpa dig att komma i kontakt med ytterligare vård, om rädslan påverkar hela din vardag.

– Som barnmorska försöker jag möta kvinnan och ta reda på hur hon vill att hennes förlossning ska vara och vad som skapar trygghet för just henne. Om jag träffar en kvinna som är rädd för att föda, brukar jag i första hand prata med kvinnan. Finns det en stor rädsla hos kvinnan så kan man erbjuda ytterligare vård. Det finns planer för hur vi barnmorskor ska bemöta en situation där den gravida känner oro eller ångest inför förlossningen, säger Therese Sok.

När förlossningsrädslan påverkar vardagen

De flesta sjukhus har specialutbildad personal eller en speciell mottagning för förlossningsrädsla.

– Hos oss kan du få hjälp med en första bedömning av din rädsla. De flesta sjukhus har också specialutbildad personal som kan hjälpa den gravida kvinnan och hennes partner i flera steg. Exempelvis kan man träffa en psykolog eller en läkare som kan bedöma om kvinnan ska föda vaginalt eller inte. Man pratar också om vilka smärtlindringsalternativ det finns, som kan vara aktuella för just den här kvinnan, säger Therese Sok.

Förlossningen

– Under själv förlossningen är det viktigt att stötta den gravida kvinnan utifrån hennes behov. När man kommer till BB är det många som kan känna en förväntan men också en rädsla, då är det viktigt att försöka lugna den gravida kvinnan och låta henne och partnern landa i de snart ska föda barn. Partnern är också otroligt viktig för att skapa trygghet för kvinnan, påpekar Therese Sok.

Om du känner förlossningsrädsla eller oro gör följande:

 • Kontakta en barnmorskemottagning
  Det finns bra hjälp att få mot förlossningsrädsla. Sök vård om din oro har börjat påverka din vardag. Om du är rädd inför en förlossning kan du kontakta en barnmorskemottagning.
 • Profylaxkurs
  Genom att gå en profylaxkurs får man öva på att slappna av och du och din partner får verktyg för att mentalt kunna ställa in er på förlossningen tillsammans, som ett team.
 • Paret är ett team
  Det är viktigt att komma ihåg att partnern också kan vara rädd för liknande saker innan förlossningen. Därför är det viktigt att ens partner är med och tar del av informationen från barnmorskan. Partnern har då också chans att få svar på eventuella frågor.
 • Undvika att söka efter svaren på nätet
  Om du känner oro eller rädsla inför förlossningen kan det vara bra att undvika att leta efter information på nätet som kan förvärra ens tankegångar. Prata istället direkt med din barnmorska.