Skribent:
Kategori:

Graviditet

Skribent:
Kategori:

Graviditet

Gravid vecka 14

Många säger att vecka 14 är den lättaste under graviditeten, men det är mycket som förändras! Många kan känna av fostrets rörelser, något som är mycket spännande. Vissa tycker också att detta är en lämplig tidpunkt att inhandla mammakläder.

Gravid vecka 14

Fostret i vecka 14

Fostret är nu tolv veckor gammalt. Det väger cirka 50 gram och är cirka 9 cm långt, från baken till hjässan. Snart är det möjligt att avgöra spädbarnets kön, då de yttre könsorganen är mer tydliga och definierade. Ögon och öron har nu placerat sig på rätt ställe på huvudet.

Fostret klarar nu att använda nacke och hals till att hålla upp huvudet. Det börjar också att växa små hår på huvudet. Fostret får dessutom tunna små hårstrån på kroppen, som skyddar mot revor och skador och som ser till att kroppen håller en jämn temperatur. Denna kroppsbehåring kommer att försvinna en vecka innan födseln.

Fostervattnet andas in och ut för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt. Saliv produceras och sugmuskulaturen i fostrets kinder utvecklas. Armarna är nästan helt utvecklade, medan benen kommer att växa lite mer. Många kan redan känna hur fostret rör på sig, medan andra får vänta lite till.

Att vara gravid i vecka 14

I detta stadie kommer du att märka en förändring av färg och storlek på brösten. Detta på grund av att stora mängder östrogen utsöndras från moderkakan, och på grund av att stora mängder fett bildas i brösten.

Bröstvårtorna och området runt dem blir gradvis allt mörkare. Många kommer nu också att lägga märke till en mörk strimma som sträcker sig från naveln ned till underlivet, den så kallade Linea Nigra, pigmentranden.

Kroppen börjar utveckla nya mjölkgångar. Den vet om vad den skall göra när spädbarnet kommit till världen; mata det. Du kan nu börja känna toppen av livmodern, mellan åtta och tio cm under naveln. Magen har också växt till sig en hel del och det kan vara dags att ge sig ut och köpa mammakläder.

Minnet kan vara sämre än vad det har varit, och det kan vara lätt att glömma saker, samt att du kan vara ouppmärksam. Slappna av och bekymra dig inte över detta. Detta är helt normalt och kommer så småningom att gå över.

Goda råd för vecka 14

  • Håll dig igång fysiskt med träning eller någon annan form av motion (detta gäller för dem som är friska under graviditeten)
  • Anpassa träningen eller motionen efter hur din graviditet utvecklas, och efter hur du upplever denna typ av träning eller motion.
  • Styrketräning och konditionsträning kan utföras utan bekymmer, då detta är helt ofarligt – Efter den tredje månaden däremot, bör mer extrema sporter som kampsport, fotboll och handboll undvikas

Vanliga graviditetstecken i vecka 14

  • Större bröst
  • Pigmentrand
  • Små rörelser hos fostret i magen

Läs också om nästa vecka: GRAVID VECKA 15