Skribent:
Kategori:

Graviditet

Skribent:
Kategori:

Graviditet

Gravid vecka 16

Är det inte fantastiskt att tänka på hur många färdigheter fostret har tillägnat sig under graviditeten? Nu kan fostret redan suga, svälja, kissa, göra andningsövningar och röra sig.

Gravid vecka 16

Fostret i vecka 16

Fostret är nu fjorton veckor gammalt. Det väger nu ca. 135 gram och är cirka 16 cm från rumpan till hjässan. Fostrets storlek är lika stor som din hand. Inom loppet av de nästa veckorna kommer vikten att fördubbla sig.  

Suga, svälja, kissa, göra andningsrörelser och röra sig är nu en del av vardagsrutinen för fostret. Fostervatten sväljs och kissas ut igen i fostervattnet, och avfallsmaterial samlas nu i tarmen.  

Fostrets ben är nu längre än armarna, och organutvecklingen är nästan färdig nu. Fostrets rörelser har blivit mer samordnade. Skelettet börjar lagra kalcium, och utvecklas för fullt nu. Fostret börjar att lära sig en viktig och välbekant rörelse, som är att suga på fingrarna. Innanför livmodern är fostret ännu levnadsdugligt.  

Att vara gravid i vecka 16

Magen börjar att synas tydligt nu hos många. Detta kommer självklart att bero på din kroppsbyggnad och är därmed individuellt. Hormonerna kan göra dina slemhinnor lite svullna, vilket kan resultera i täppt näsa, särskilt precis före läggdags.  

Svettproduktionen ökar och kan leda till svampinfektion; klåda i vaginan och flytningar i underlivet. Kroppen blir fortare trött när den är i rörelse, och det är helt naturligt att bli mer andfådd än normalt.  

Fostrets rörelser kommer att kunna märkas hos vissa i denna vecka, men detta kan variera beroende på om man är förstagångsföderska eller inte. Förstagångsföderskor kan tycka att det är svårare att känna livstecken från barnet än de som tidigare har fött barn.  

Bra tips i vecka 16  

  • Dela dina upplevelser med andra gravida och fråga dem gärna om råd.  
  • Avsätt tid när du till exempel ska lägga dig, och ligg helt lugn, för att känna efter små rörelser från fostret.
  • Börja att tänka på om du ska använda dig av ett erbjudande om ultraljud eller inte.  

Saker att tänka på

I detta stadium kommer du att märka en stor förändring i känslor och tankar. Känslor av sorg och dåligt samvete kan uppstå, liksom olika typer om drömmar om barnet som väntar. Det är viktigt att hitta sitt eget sätt att tackla detta på. Det finns inget rätt svar.  

Snart är det dags för ultraljud. Detta sker vanligtvismel lan vecka 18–20 av graviditeten. Kom ihåg att inte alla måste få veta barnets kön, man kan också låta det vara en överraskning. Att se ultraljudsbilden av den lilla varelsen kan vara väldigt givande!  

Vanliga graviditetstecken i vecka 16

  • Känslomässiga förändringar  
  • Ökad svettproduktion  
  • Rörelser från fostret i magen  
  • Mer andfåddhet än förut, när man är i rörelse  

Läs också om nästa vecka: GRAVID VECKA 17

Källor: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken