Skribent:
Kategori:

Graviditet

Skribent:
Kategori:

Graviditet

Gravid vecka 17

Gravid vecka 17

Fostret i vecka 17

Fostret än nu femton veckor gammalt. Det väger nu cirka 180 gram och är cirka 17 cm från rumpan till hjässan. Denna vecka kan du, om så önskas, äntligen se barnets kön.  

Skelettets brosk omvandlas till ben, och öronen sitter på rätt plats på huvudet. Ett lager av ljust hår, som kallas för lanugohår, växer på vissa ställen på huden. Man tror att detta skyddar vaxlagret, vernix, som efterhand bildas på barnets hud.  

Ögonbrynen och ögonfransarna, samt huvudet har nu hårväxt. Fostret kan faktiskt känna sig törstig. Synnerven har nu nått näthinnan, något som betyder att fostret kan se ljus som läggs intill magen.  

Att vara gravid i vecka 17

Smärta i ljumsken är ett vanligt symptom i denna vecka. Detta vara bara en liten stund, men kan vara en ganska intensiv smärta. Detta kan bero på att banden, ligamenten, som håller livmodern på plats töjer sig i takt med livmoderns tillväxt. Ett knep är att böja sig ned när detta uppstår. Försök att inte resa på dig, eller vända dig om i sängen, i en för snabbt. Ibland kommer detta också att upplevas när du går. Trösta dig med att detta kommer att gå över under graviditeten.  

Livmoderns övre kant kommer nu att vara möjlig att känna. Känn efter på området mellan blygdbenet och naveln. Det kan i denna vecka vara aktuellt med en större Bh.  

Halsbränna kan också vara ett symptom som nu upplevs oftare än tidigare, och kanske regelbundet. All smärta kommer förmodligen att glömmas bort och kommer att vara värt det när du äntligen kan se ett ultraljud av din lille krabat!  

Bra tips i vecka 17

  • Ultraljudet bör upplevas tillsammans med din partner, detta är ett stort och speciellt ögonblick och bör därmed delas  
  • Kön, missbildningar, antal förväntade barn och förväntat förlossningsdatum kan redogöras för genom att ta ett ultraljud  
  • Halsbränna kan upplevas frekvent i denna vecka (en livsstilsförändring måste kanske övervägas, syraneutraliserande eller syrahämmande medel kan också dämpa besvären)  

Saker att tänka på 

Snart är det dags för ultraljud. Detta sker vanligtvis mellan vecka 18–20 i graviditeten. Det är klokt att ta hänsyn till att även om man får veta könet, måste man vara beredd på misstag. Särskilt när det gäller kvinnokön. Man bör kanske överväga att ha ett pojknamn med i bakhuvudet utifall att det faktiskt skulle vara en han.  

Vanliga graviditetstecken i vecka 17 

  • Halsbränna  
  • Ökad svettproduktion  
  • Rörelser från fostret i magen  
  • Ont i ljumsken  

Läs också om nästa vecka: GRAVID VECKA 18

Källor: Norsk Helseinformatikk, Helsenorge.no, Svangerskapsboken