Skribent:
Kategori:

Graviditet

Skribent:
Kategori:

Graviditet

Gravid vecka 21

Lediga, mer flytande rörelser utförs nu av fostret. Hjärnan är färdigutvecklad och fostret har lärt sig att sova.

Gravid vecka 21

Fostret i vecka 21

Fostret är nu nitton veckor gammalt. Det väger nu cirka 400 gram och är cirka 25 cm från rumpa till hjässa. Fostret kan nu sova, och när det är vaket kan du känna några av rörelserna. Dygnsrytmen kan däremot vara annorlunda än din egen.  

Fostrets aktivitetsnivå kommer i denna vecka öka betydligt. Aktiviteter som hårda sparkar, kullerbyttor och boxning är nu en del av fostrets vardagsrutin. Rörelserna kommer att vara starkare innanför livmodern, för när fostret är omslutet av fostervatten kommer vissa rörelser att förebyggas av gravitationen, eftersom musklerna fortfarande är för svaga.  

På detta stadium kommer fostret också att känna om någon rör din mage. Hjärnan har nu utvecklat sig till hundra procent, fostret fortsätter att öva sig på andning, och kan nu andas in fostervatten i lungorna och ut igen.  

Att vara gravid i vecka 21

Denna vecka passerar den första veckan av andra hälften av graviditeten. Här är det särskilt viktigt med återkommande cirkulationsrörelser eftersom vissa delar av din kropp kan vara ömma och svullna. Detta gäller speciellt fingrar, ben och fötter. Sitt eller ligg gärna med bena högt i vädret när du har möjlighet. Svullna anklar och fingrar kan lindras med hjälp av cirkelrörelser.  

Fötter; Rotera dina anklar först moturs, därefter åt andra hållet.  

Händer; Knyt och öppna händerna några gånger. Kontinuerlig repetition av övningarna kommer att löna sig.  

Livmodern har flyttat sig och funnit sin plats 2 cm över naveln nu. Det är viktigt att komma ihåg att fostret påverkas av dig och din hälsa, och det är därför otroligt viktigt att du tar vara på dig själv och lyssnar på kroppens behov. Informera din partner och andra i din umgängeskrets om vad som krävs för att du ska må bra.  

Bra tips i vecka 21

  • Sitt eller ligg med benen högt när du har möjlighet.  
  • Gör cirkulationsrörelser.
  • Berätta för de runt omkring dig vad de kan göra för att du ska trivas och ha det bra.  

När du känner rörelser kommer du förmodligen att känna lite stickningar i magen. Rörelserna kan jämföras med en känsla av att ha luft i magen – tarm eller tarmrörelser.  

Vanliga graviditetstecken i vecka 21

  • Svullna fötter och händer, ben och fingrar.  
  • Känsla av överhettning på grund av ökad metabolism.  
  • Något lägre blodvärde eftersom röda blodceller ökar i takt med ökad vätskemängd.  
  • Lägre risk för tidig födsel eller låg födelsevikt. Hb (hemoglobinet) är lågt, och visar värden mellan 8,5 och 10,5. Det är normalt och positivt.  
  • Det finns inte längre ett lika starkt behov efter järntillskott.  
  • Smärta i höfter och leder.

Läs också om nästa vecka: GRAVID VECKA 22

Källor: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken