Skribent:
Kategori:

Graviditet

Skribent:
Kategori:

Graviditet

Gravid vecka 23

Fostret kan nu reagera på ljud utanför magen, och kroppen börjar bli mer välproportionerad.

Illustration til vecka 23

Fostret i vecka 23

Fostret är nu 21 veckor gammalt. Det är cirka 28 centimeter långt och väger lite över ett halvt kilo.

Fostrets kropp är smal och huden är rynkig. Det har inte heller fått underhudsfett ännu, så broskskelettet, organen och blodådrorna är synliga under huden.

Hörseln har också utvecklats rejält. Fostret kan därför skilja mellan olika ljud på utsidan av livmodern och inuti din kropp, och reagerar på olika sätt på dem. Det kan faktiskt hoppa till av höga ljud från utsidan. Många blivande föräldrar tycker att det är mysigt att sjunga för den lille – börja att öva in barnsångerna redan nu!

Att vara gravid i vecka 23

För de flesta gravida är detta en bra period av graviditeten. Magen har ännu inte hunnit bli alltför stor och tung, och illamåendet och tröttheten från tidigare i graviditeten är i stort sett borta.

Magen börjar ändå att töjas ut mer, och du kan uppleva växtvärk och få bristningar. Det är mer än värt det! Bara tänk på gåvan du snart ska få vid bröstet. Bär dina bristningar med stolthet – de är beviset på att kroppen har burit ett barn!

Vissa börjar också att få sammandragningar nu. Sammandragningarna kommer av att livmodern drar ihop sig, och det är ett slags test inför värkarna som kommer när det är dags för förlossning. Sammandragningarna ska inte vara smärtfulla. Om du upplever dem som det bör du kontakta en läkare eller barnmorska.

Ibland kan du också känna hugg längs sidan av buken. Det är livmodern och dess fästen som sträcks, så kallade ligamentssmärtor. Smärtan ger sig lyckligtvis snabbt och är helt ofarlig.

Bra tips i vecka 23

Stödstrumpor är ett bra tips om du har besvär med svullna ben.

Om du har besvär med kramper i benen kan du ta kalcium- och kaliumtillskott. Mjölk ger kalcium, och grapefrukt, apelsiner och bananer innehåller mycket kalium. Du kan också stretcha och sträcka ut musklerna när du känner kramper.

Läs också om nästa vecka: GRAVID VECKA 24

Källor: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken