Skribent:
Kategori:

Graviditet

Skribent:
Kategori:

Graviditet

Gravid vecka 27

Fostret kan känna igen både din och pappans röst i magen och pulsen ökar när ni talar till det.

Illustration til gravid vecka 27

Fostret i vecka 27

Fostret är nu 25 veckor gammalt. Det är cirka 32 centimeter långt och väger runt 1 100 gram.

Under vecka 26 kommer många foster att öppna ögonen för första gången. Synen är förvisso fortfarande dålig – men det finns ju inte så mycket att se inne i livmodern heller.

Däremot har hörseln fortsatt förbättrats. Fostret kan känna igen både din och pappans röst, så fortsätt prata med det! När du gör det kommer faktiskt fostrets puls öka.

Hjärnan fortsätter också sin utveckling, håret gror och underhudsfettet gör att den blivande världsmedborgaren hela tiden blir mindre rynkig och genomskinlig.

Fostret utvecklar också successivt sitt sömnmönster så att du märker av lugna och mer aktiva perioder ungefär samma tid varje dag.

Att vara gravid i vecka 27

Har du lagt på dig tillräckligt? Alla gravida kvinnor går upp en del i vikt, men hur mycket varierar. Det är vanligt att öka någonstans mellan 7–18 kilo. Det viktigaste är att viktökningen är någorlunda jämn och att du inte går ner i vikt. För en del gravida kommer viktökningen också att bromsas upp något de sista veckorna av havandeskapet.

Många upplever också en bergochdalbana av känslor den här perioden. De kan vara oroliga över födseln, eller rädda att något är fel med barnet.

Andra vanliga besvär den här tiden kan du läsa om i artikeln om vecka 28.

Bra tips i vecka 27

Vissa gravida «ger upp» sin kosthållning lite mot slutet av graviditeten. Det är inte särskilt eftertänksamt. De sista extra kilona är vanligtvis inte nödvändiga för fostret och blir svåra att få bort efteråt.

Det goda rådet är varken överraskande eller roligt: Ät sund och näringsrik mat och försök gå en liten promenad varje dag. Om du klarar att hålla dig i form blir både själva födseln och tiden efter lättare.

Om du kämpar mot panik och oro är bästa rådet att prata med någon. Antingen en barnmorska, en god vän – eller självklart din partner.

Läs också om nästa vecka: GRAVID VECKA 28

Källor: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken