Skribent:
Kategori:

Graviditet

Skribent:
Kategori:

Graviditet

Gravid vecka 40

Du är nu redo att föda, och mot slutet av den här veckan kommer de flesta gravida att ha fött. Med andra ord: i vecka 40 är det bara att vänta på miraklets ankomst!

Gravid vecka 40

Fostret i vecka 40

Fostret är nu 38 veckor. Det är runt 51 cm långt och väger i genomsnitt cirka 3,6 kilo.  

De flesta bebisar föds denna veckan, så det är bara naturligt att längden på fostret i vecka 40 är samma som den genomsnittliga längden på nyfödda. Det betyder naturligtvis inte att bebisen måste födas nu. Bara 5–10 procent föder exakt på dagen, så det är med andra ord långt mycket mer sannolikt att det sker några dagar före eller efter denna dag.  

Barnets hud är helt rosa och inte lika rynkig som förut. Skallen är hård, bortsett från ett litet mjukt parti överst på huvudet (fontanellen). Att fostrets huvud består av flera benplattor är en stor fördel när du ska föda. Det gör nämligen att huvudet trycks ihop lite under födseln, och det blir lättare för barnet att komma ut. Fontanellen kommer att stängas inom loppet av det första året. Hos manliga foster har testiklarna kommit ned i pungen.  

Att vara gravid i vecka 40

Både du och fostret är helt redo för förlossning, men förlossningen kan icke desto mindre vänta på sig. Det är helt normalt, men det är lika normalt att bli lite otålig i graviditetens vecka 40. Du har trots allt varit gravid länge nu. Och de sista två-tre veckorna har du levt i konstant spänning, eftersom födelsen kan ske när som helst. Och vad det egentligen är som till sist sätter igång den, vet ingen.  

Särskilt för förstagångsföderskor är det likväl vanligt att gå något över förväntat datum, så var tålmodig. Nu är det inte långt kvar!  

Graviditeten anses inte vara försenad förrän efter 42 veckor.  Om du ännu inte har fött ditt barn vid 42 fullgångna graviditetsveckor får du en tid på förlossningsavdelningen för kontroll och samtal. På några ställen får man komma på en kontroll redan i vecka 41+3.

Goda råd i vecka 40 

Om du är gravid i vecka 40, 39 eller 41 är egentligen inte det viktigaste just nu. Så försök att göra som de föregående veckorna: slappna av så gott du kan, så tung börda som du bär nu kan du med gott samvete överlåta de flesta andra saker till din partner.  

Oavsett hur otålig du måste är att “få det hela överstökat”, kan det också glädja dig. För nu träffas ni snart, och då ska du äntligen få se, lukta och känna det lilla barnet som du har känt så väl där inne i magen.  

Ta också alla “Har det hänt något?”-frågor från vänner och bekanta med gott mod – även om du själv är mycket mer otålig än vad de är. Det är ju snällt att de bryr sig.  

När ska du åka in till sjukhuset?

Undrar du om födseln är i gång? Du bör vända dig till BB eller barnmorskan:  

  • När värkarna är smärtsamma, ökar i intensitet och kommer med 10–15 minuters mellanrum.  
  • Om det kommer spår av färskt blod, eller det är en riklig blödning.  
  • Om vattnet går, med eller utan värkar.  
  • Om du har lång resväg och är osäker på om värkarna är igång.  

Är du orolig för att din förlossning ska börja väldigt snabbt, så att du inte hinner fram till sjukhuset? Detta sker väldigt sällan. Om du bor i en stad där du har lång resväg till en förlossningsavdelning, har du säkert redan gjort upp en plan tillsammans med din lokala barnmorska eller läkare. 

Källor: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken