Skribent:
Kategori:

Graviditet

Skribent:
Kategori:

Graviditet

Pojke eller flicka - vilket kön får bebisen?

Alla är eniga om att det viktigaste är att bebisen är frisk, men samtidigt är de flesta gravida mycket spända på om de bär på en pojke eller flicka. Inte alla får ett ordentligt svar.

Par med barnskor
Även om du vill veta barnets kön så är det inte alltid så lätt att fastslå det, även med modern teknologi. Foto: Drew Hays

Några vill inte veta innan förlossningen, medan andra nästan inte klarar av att vänta till ultraljudsundersökningen i vecka 18 bara för att få veta könet på bebisen de har i magen.  

– Barnmorskan kollar gärna vilket kön det är om föräldrarna vill detta, och i de flesta fall kan hon se huruvida bebisen är en pojke eller flicka, säger Cecilia Kleven, som är barnmorska på Oslo jordmorogkvinnesenter.

Hur bebisen ligger

Huruvida barnmorskan klarar av att se vilket kön bebisen har eller inte, beror på hur barnet ligger under själva ultraljudsundersökningen.  

– När barnet ligger med benen i kors eller har navelsträngen mellan benen kan det vara svårt att se könet, förklarar Kleven.

Barnmorska Cecilia-Kleven

Barnmorska Cecilia-Klevenleven 

Kan ge fel besked

Hon säger vidare att några föräldrar har upplevt att de fått fel besked.  

– Det är inte så ofta som det sker, men när man tar ett ultraljud är det inte alltid så lätt att få en bra översikt. Det beror på hur barnet ligger, hur mycket det rör sig, hur långt man gått i graviditeten, hur mycket fostervatten det finns, samt flera andra saker. Det är därför viktigt att göra ultraljudet hos någon som är utbildad till detta, säger Kleven 

Bred mage = Flicka?

Ända sedan tidernas begynnelse har det funnits olika husmorstips och “kloka” ord om huruvida den gravida har en flicka eller pojke i magen. Barnmorska Cecilia Kleven säger att det så långt hon vet inte finns någon forskning som kan bekräfta det ena eller det andra, men hon säger att några tecken stämmer oftare än andra.  

– Min erfarenhet är att magformen, alltså att bred mage visar att du har en flicka och spetsig mage att du har en pojke, stämmer relativt ofta, säger hon.  

Inte någonting att lita på

Kleven understryker att magformen också beror på kroppstypen hos den gravida.  

– Några är slanka och smala med andra går upp jämnt över hela kroppen oavsett kön. Sådana tecken är alltså ingenting att lita på, säger hon.  

“Husmorstips” om barnets kön

Även om det inte på något sätt är ett facit kan det vara roligt att gissa. Här finns flera tecken av “typen husmorstips” på om det är en pojke eller flicka.  

Sättet du sover på

Har du en pojke i magen sover du helst på vänster sida och tvärtom ifall du väntar en flicka.  

Illamående

Mycket illamående, särskilt på morgonen, sägs vara ett tecken på att det är en flicka, medan lite illamående tyder på en pojke.  

Finnig hy

Enligt gamla talesätt sägs det att flickor stjäl mammans skönhet. Har du oren hud under graviditeten ska det alltså tyda på att du väntar en flicka.  

Sött eller salt

Är du sugen på salt sägs det att du i så fall har en pojke i magen. Lutar du åt det söta ska du tydligen bära på en flicka.  

Halsbränna

Om du plågas av halsbränna kan det bero på att du ska bli mamma till en pojke.  

Tumregler för bebisens kön:

  • Ultraljud berättar barnets kön, men då måste det ligga på rätt håll.  
  • Var förberedd på att barnmorskan kan ta fel när det gäller bebisens kön.  
  • Det finns olika husmorstips som kan avslöja bebisens kön, men ta det med en nypa salt!