Skribent:
Kategori:

Förkylning

Skribent:
Kategori:

Förkylning

Så slipper du influensan i vinter – här är läkarnas tips

Influensavirus och magsjuka är något som drabbar många under vinterhalvåret och som kan leda till stora problem för hela familjen. Här är läkarnas bästa tips för att slippa influensan i vinter.

Barn med influensa måste torka näsan.
Influensa sprids lättast under vinterhalvåret då luften är torrare. Foto: iStock

Det finns flera olika typer av influensa. Ofta kommer någon ny sort varje år, och har vi inte stött på influensatypen tidigare kan vi bli smittade. Lättast är det att insjukna under vinterhalvåret då luften är torrare – vilket leder till att viruset lättare sprids. Under januari till mitten av februari är risken att smittas allra störst.

Goda Tider har pratat med Rebecka Gardell och Johan Flodin, läkare på KRY (KRY är en digital läkartjänst som erbjuder vård online). Här är deras bästa tips för att undvika influensan.

Tvätta händerna

Virus smittar genom direktkontakt, eller genom att virus från nysning, hosta eller kräkning kommer på mat man äter eller andra föremål man tar på. Därför är det viktigt att tvätta händerna ofta och noggrant.

Johan Flodin

Johan Flodin, läkare och medicinsk utvecklingschef på KRY.

– Ofta smittas vi genom att man fått virus på händerna, till exempel att man har vidrört en smittad yta, och sedan pillar sig i mun, ögon, näsa eller öron. Därför ska man också låta bli onödigt pillande i ögon, näsa och kring munnen. När du tvättar händerna är det viktigt att du också tvättar ovansidan av händerna och tummarna, säger Johan Flodin.

Rutiner i hemmet

Om någon i familjen har drabbats av influensaviruset är det viktigt att försöka begränsa spridningen. Tvätta händerna efter toabesök, blöjbyte, efter kräkning och hantering av smutstvätt och före matlagning.

Rebecka Gardell

Rebecka Gardell, legitimerad läkare på KRY

– Utöver handhygien är det bra att inte ta i varandra mer än nödvändigt. Gör man det ska man tvätta händerna eller använda handsprit efteråt. Det gäller i synnerhet om man har en liten bebis hemma. Förkylda föräldrar bör tvätta sina händer innan de tar i sin bebis, och de som är förkylda bör hosta och nysa i armveck på mer än en meters avstånd från bebisen. Det gäller även om man vill undvika att smitta andra familjemedlemmar, menar Rebecka Gardell.

Städa ordentligt

Städning är det som är mest effektivt för att begränsa smittspridningen i hemmet. Använd diskmedel eller såpa för att tvätta handtag, lysknappar och annat som den sjuke rört vid.

– Använd gärna pappershanddukar istället för vanliga handdukar då smitta kan spridas genom dessa. Man kommer långt genom att vara nog med handhygien, säger Rebecka Gardell.

Kom ihåg vätskeersättningen

I första hand gäller symtomlindrande behandling, febernedsättande vid behov, vätska och vila.

– Typiska symptom på influensa är hög feber, muskelvärk, snuva, hosta, huvudvärk och en uttalad sjukdomskänsla. Har barnet drabbats av magsjuka ska du vara mycket noggrann och se till att barnet får i sig tillräckligt med vätska. Barn är nämligen väldigt känsliga för vätskeförlust. Vätskeersättning är bäst. Blir barnet mycket dåligt, med till exempel oförmåga att få i sig vätska och uppvisar nedsatt allmäntillstånd, ska man uppsöka vård, säger Rebecka Gardell.

Riskgrupper rekommenderas vaccin

Tillhör du en riskgrupp rekommenderas du att vaccinera dig mot influensan. Man vaccinerar sig varje år, vanligtvis på hösten.

– Personer som är gravida, över 65 år eller personer med kroniska sjukdomar som astma rekommenderas att vaccinera sig årligen för att skydda sig, säger Johan Flodin.

Fem tips för att undvika att smittas av influensa i vinter

 1. Tvätta händerna ofta
  Ha för vana att tvätta händerna noga och ofta. Virus smittar via direktkontakt och genom att man tar på ytor där viruset hamnat och sen pillar sig själv i ögon, näsa eller mun.
 2. Följ rutinerna när någon i familjen har insjuknat
  Städa ytor som den sjuke har kommit i kontakt med, var noga med handhygien, undvik att röra ansiktet, undvik att komma i kontakt med personer som är sjuka, undvik att smitta andra om du är sjuk, använd pappershanddukar och sov ordentligt.
 3. Var noga med vätskeersättningen
  Barn kan vara extra känsliga mot vätskeförlust. Var noga med att barnet får i sig tillräckligt med vätska.
 4. Vistas utomhus
  Ett bra tips är att vistas mycket utomhus. Undvik så långt det är möjligt trånga tunnelbanevagnar, köpcentrum och liknande. Att influensa förekommer mer under vintern beror på att vi då är mer inomhus.
 5. Riskgrupper rekommenderas att vaccinera sig
  Tillhör du en riskgrupp rekommenderas du att vaccinera dig mot influensa.

Källa: 1177 Vårdguiden