Skribent:
Kategori:

Livsstil

Skribent:
Kategori:

Livsstil

Så här ska du äta för att minska ditt klimatavtryck

Goda Tider har pratat med några av Sveriges främsta experter inom området. Här är deras fem bästa tips för att äta mer miljövänligt.

ett bord fullt av miljösmart mat
Här är fem tips för att äta mer miljövänligt.

Det finns flera anledningar att reflektera över vår matkonsumtion. Livsmedelssektorn är idag en av de största orsakerna till våra miljöproblem. Dagens matkonsumtion bidrar också till en förlust av biologisk mångfald, utarmningen av vattentäkter samt övergödning och förlust av naturmarker för jordbruk. Vad vi väljer att konsumera har en direkt påverkan på miljön och klimatet.

Victoria Voss-Schrader Bignet

Victoria Voss-Schrader Bignet. Foto: Eva Dalin

Men Victoria Voss-Schrader Bignet, doktorand inom hållbar och hälsosam mat vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms Universitet och författare till boken “Eat Good: Recept som förändrar världen”, menar att vår matkonsumtion är redo för en omställning vi alla kan göra här och nu.

– I Sverige står vår matkonsumtion för hela 30 procent av vår klimatpåverkan, vilket är mer än alla inrikestransporter med bil, buss, flyg och tåg. Tar vi tag i våra matvanor kan vi bara där göra stor skillnad. Det är också nyckeln till en frisk planet med friska människor, säger hon.

Fem tumregler för dig som vill äta mer miljövänligt

Goda Tider har pratat med några av Sveriges främsta experter inom området. Här är deras fem bästa tips för att äta mer miljövänligt.

1. Sluta släng mat

Idag slängs 30 procent av all mat som produceras. En bidragande orsak är att vi konsumerar för mycket.

Mattias Eriksson

Mattias Eriksson. Foto: Jenny Svennås-Gillner

Mattias Eriksson arbetar som forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Hans forskning fokuserar på hur livsmedelssystemet kan bli mer hållbart genom minskat matsvinn. Mattias påpekar att vi måste bli bättre på att se över vad vi konsumerar och ett steg i den riktningen är att minska vårt matsvinn och börja konsumera mat som håller länge.

– Vår totala konsumtionsmängd behöver minska. Vi behöver planera bättre, förebygga att svinn uppstår och äta upp det vi faktiskt köper. Då kan vi minska vår konsumtion. Därför kan det vara bra att satsa på varor som har ett längre hållbarhetsdatum och handla mindre färskvaror. Det är också bra att inte slänga mat som kräver stora resurser att producera, som exempelvis kött, påpekar han.

2. Dra ner på kött – ät mer vegetabiliskt

Ett annat sätt att hjälpa miljön genom sin matkonsumtion är att äta mindre kött och äta mer grönsaker. För att vi ska kunna konsumera enbart det vi verkligen behöver måste vi äta mer från växtriket. Detta behöver inte betyda att du måste bli vegan, det viktiga är du hittar en balans mellan mindre animaliskt och mer grönt.

– Forskning visar på att om hela världen ställde om till en mer växtbaserad kost i linje med standardkostråd så skulle vi kunna minska de matrelaterade utsläppen med 30 – 70 procent – alltså upp till 20 procent av våra totala utsläpp – och det är vad som krävs för att kunna nå Parismålet på 1.5 graders maximal global uppvärmning, påpekar Victoria Voss-Schrader Bignet.

3. Dra ner på mejeriprodukter

Det är också viktigt att dra ner på mejeriprodukter och exempelvis undvika ostar som är importerade från länder där man använder mycket antibiotika. Det går också åt mycket mjölk för att göra ost, vilket innebär en stor miljöpåverkan.

4. Ät lokalproducerat, efter säsong och var noga med märkningen

Anna-Karin Quetel

Anna-Karin Quetel. Foto: Privat

Genom att välja svenskproducerad mat så utsätter man inte klimatet för onödiga transportutsläpp. I det nordiska klimatet odlar vi mycket spannmål och baljväxter, vilket är ett bra miljöval då de har en lång hållbarhet vilket kan motverka svinn. Du bör däremot undvika ris som inte är ekologiskt odlat då det annars ofta kräver mycket vatten att framställa.

Anna-Karin Quetel, projektledare på Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg, Avdelningen för hållbara matvanor, säger att det är bättre att ersätta köttet med baljväxter, som gröna ärtor, linser eller bruna bönor från Sverige. Dessa råvaror är också en bra källa till järn och protein.

Hon menar också att vi i större utsträckning bör undvika frysta bär, frukt och kött som importerats från andra länder.

– Frukter som är ömtåliga flygs ofta in vid import och det innebär en stor påfrestning för klimatet, säger Quetel.

5. Undvik chips, godis och läsk – mat som inte innehåller någon näring

För att ta fram mat krävs det mycket resurser. Därför är det bra att minska intaget av godis, läsk och chips som inte innehåller näring som kroppen behöver, men som däremot samtidigt kräver resurser under framställningen. Resurser som hade kunnat användas till mer näringsriktig mat. Spara godis, chips och läsk till lördagen.

– En bra regel är inte äta för mycket halvfabrikat. Försök ta dig tid att laga mat från grunden, med bra råvaror. Det ger bättre hälsovinster, säger Victoria Voss-Schrader Bignet.