Kategori:

Livsstil

Kategori:

Livsstil

Så plastbantar du rätt

Allt fler försöker minska sin plastanvändning. Men det är inte alltid lätt att hitta metoder som funkar i vardagen. Här finns tips om plastbantning som verkligen fungerar.

mor lärar sina barn att plastbanta
Att plastbanta är både trendigt och miljövänligt. Foto: iStock

– Till att börja med så är det viktigt att säga att plast så klart inte bara är ett problem, säger Magnus Breitholtz som är professor i ekotoxikologi vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi vid Stockholms universitet

– Användningsområdena är oändliga och plast har jämfört med andra material fantastiska egenskaper som gör att vi kan ta fram säkrare produkter inom till exempel sjukvården.

Problemen med plast

Men enligt Magnus Breitholtz finns tre stora problem med plast som gör att vi måste vara försiktiga när vi använder det:

 • Mycket av den plast som produceras idag är tillverkat av fossila bränslen, så plastproduktionen bidrar till den globala uppvärmningen.
 • De flesta plastmaterial är svåra att bryta ner och finns kvar i miljön under väldigt lång tid.
 • I plastproduktion används många olika kemikalier för att plasten ska få särskilda egenskaper. Inte alla, men vissa, av dessa kemikalier har visat sig vara problematiska både för människors hälsa och för miljön.

Använd sunt förnuft

Magnus Breihotz

Magnus Breihotz. Foto: Eva Dalin

Detta tillsammans gör att Magnus Breitholtz tycker att det absolut finns fog för att plastbanta. Men han tycker inte att du som vanlig konsument ska behöva vända upp och ner på livet och helt sluta använda plast.

– Jag själv försöker undvika plast så långt det går, men att helt ställa sig utanför plastsamhället är svårt, för att inte säga omöjligt, säger han och fortsätter:

– Använd sunt förnuft. Börja i köket och i de rum du vistas mycket i, som barnens sovrum. I köket är det viktigt att tänka på att undvika att hetta upp plast, framförallt plast som inte är avsedd för att bli upphettad. Lägg inte varm mat i lådor som inte är avsedda för mat, använd en träslev istället för en plastslev när du rör om i grytan och så vidare.

– En rostfri bunke fungerar minst lika bra som en plastbunke när du vispar ihop en sockerkakssmet.

En rekommendation är att leta efter miljömärkta produkter och köpa dessa i första hand.

– Jag försöker också undvika produkter med onödiga plastförpackningar och engångsartiklar, säger Magnus Breitholtz.

Plastbanta tillsammans

En annan som vet mycket om plastbantning är Lisa Åström som ligger bakom Facebookgruppen «Plastbanta». Gruppen har idag över 18 000 medlemmar.

Lisa Åström. Foto: Privat

– Jag fick barn 2013 och var samtidigt medlem i flera ekologiska forum på nätet, där vi diskuterade om hur vi skulle kunna skydda barn från gifter, men på den tiden fanns det inte så mycket information, berättar hon.

– Då fick jag idén att det borde finnas en grupp för människor som ville minska sin plastanvändning. Så fort jag skapat den strömmade det bara in folk. Just nu är det mellan 100 och 150 nya medlemmar om dagen.

Syftet med gruppen, berättar Lisa Åström, är att medlemmarna ska kunna dela med sig av sina erfarenheter, hjälpa varandra och tipsa om bra produkter och leverantörer.

– Vi pushar varandra och ger inspiration! Tillsammans är det enklare att lyckas!

Lisa Åström tipsar om hur hon tänker kring plastbantning:

 • Börja i köket
  – Jag brukar säga att det är bäst att börja i köket, med saker som kommer i kontakt med mat. När du exempelvis värmer mat i plastbehållare.
 • Rensa inte allt på en gång.
  – Sedan är det kanske inte så miljövänligt att slänga bort sina plastsaker direkt. Många väntar tills de går sönder och köper andra material sedan. Det du inte vill ha går ju bra att skänka till återvinning.
 • Välj bra, alternativa material
  – Välj rostfritt, glas, tyg och trä. Lisa Åström upplever att utvecklingen verkligen har gått framåt sedan hon startade Plastbantargruppen på Facebook för sex år sedan.

– Det har blivit lättare att hitta bra alternativ i affärerna. Nu vill ju alla stora kedjor vara med och bidra!

Lisas bästa plastbantartips:

 • Börja med att rensa i köket och lekrummet. Skänk det du inte vill ha till secondhandbutiker eller åk till en återvinningscentral. Börja jakten efter alternativ (rostfritt, glas, trä, tyg) på loppis och second hand.
 • Byt teflonpannan mot en i gjutjärn.
 • Byt till diskborstar av trä.
 • Spara mat i kylen på tallrikar istället för plastlådor och värm i mikron.
 • Använd glasmatlådor för att ta med mat till jobbet
 • Byt ut plastskärbrädan mot en i trä. Trä är dessutom naturligt antibakteriellt.
 • Skippa engångsartiklar så gott det går. Om det ändå behövs finns det numera engångsbestick i trä överallt. Det finns tallrikar och glas i bambufiber.
 • När det gäller lekrummet – var inte för nostalgisk. Plastdockor och dylikt från när du själv var liten är inte att föredra.
 • Handla hellre från butiker med leksaker som giftfria och ekologiska än att handla på secondhand, då du inte vet hur gamla leksakerna är eller vad de innehåller.
 • I badrummet finns många plastprylar att byta ut som tandborstglas, förvaringskorgar, toalettborste, nagelborste, badsvampar. Tandborsten kan bytas ut mot en i bambu eller trä.
 • Hårborstar, sminkborstar finns i naturmaterial med svinborst. Duschdraperiet kan bytas ut mot tyg, exempelvis bomull, lin eller hampa.
 • Läs på! Naturskyddsföreningen har fantastiska guider, exempelvis sådana du kan lämna till förskolan om barnens miljö där.
 • Och viktigast av allt: Alla har olika förutsättningar att plastbanta. Det viktigaste är att ta första steget och börjar någonstans. Fokusera på det positiva!

Tips på böcker att läsa

Plastic Free – How I kicked the plastic habit and How you can too/ Beth Terry

Den onda badankan / Katarina Johansson

Handla rätt för en giftfri barndom / Anne Lagerqvist, Christine Ribbing, Karin Wallis

Makt Plast Gift & Våra Barn / Ethel Forsberg