Skribent:
Kategori:

Livsstil

Skribent:
Kategori:

Livsstil

Tio trender som hjälper dig till ett hållbarare vardagsliv

Med ganska enkla medel kan små förändringar leda till en hållbarare vardag för dig och familjen. Här är tio trender att inspireras av!

Familj på köket
Vad kan du och din familj egentligen göra för att bidra till en mer hållbar utveckling? En högst relevant fråga att ställa sig och svaret är; en hel del faktiskt. Foto: iStock

Du påverkar världen omkring dig varje dag. Alla dina val gör skillnad och du måste bestämma dig för vilken skillnad du vill att de ska göra.”

Det ligger en hel del i den brittiska etologen och antropologen Jane Goodalls citat. Det handlar kort och gott om att börja gräva där du står i livet, för att identifiera de positiva, ofta små, förändringar du och din familj kan göra för en mer hållbar vardag.

Här är några steg som du kan börja med redan idag:

1. Satsa på downsizing och inför köpstopp!

Konsumenter är vi allihopa, vilket speglas i vårt konsumtionssamhälle som upprätthålls av en slit- och slängmentalitet. Men måste vi verkligen ha det så här? Tänk om alla tog sig tid att stanna upp och faktiskt börja ställa oss några frågor vid nästa besök i en butik, fysisk eller online – är det verkligen något jag behöver eller är det något som jag bara vill ha?

Och förresten, om du ser dig omkring hemma, använder du verkligen alla saker som du redan har? Varför inte pröva en eller ett par månaders köpstopp (förutom av nödvändigheter) och istället lägga tid och pengar på annat?

Så här kan du göra:

 • I stället för att shoppa, lägg tiden på rensa ur förråden. Samla ihop leksaker och prylar som inte används och ordna gårdsloppis med grannarna. Inspiration finns till exempel att hämta från det globala nätverket Freecycle som engagerar miljoner människor världen över i att byta saker med varandra.
 • Sätt ny färg på gamla möbler, klä om dem med andra tyger och reparera dem som gått sönder.
 • Det bästa av allt; spar pengarna som blir resultatet av en köpfri månad och överraska familjen med en kul aktivitet!

2. Våra kläder – en stor miljöbov

Visste du att vi i Sverige köper i genomsnitt 13 kilo nya kläder och textilier per person och år? Att tillverka kläder belastar miljön, eftersom det kräver kemikalier, vatten och energi för att framställa fibrer, färga och tillverka tyger. Till det kan även omfattande utsläpp från transporter läggas. Varför inte pröva en köpfri månad även för familjens kläder? I stället kan ni lägga tiden på:

 • Att rensa ur garderoben för att samla ihop kläder som inte används och ordna en bytesdag med vänner och bekanta.
 • Att lappa och laga byxan eller tröjan istället för att slänga bort och köpa nytt.

Visste du att vi i Sverige köper i genomsnitt 13 kilo nya kläder och textilier per person och år? Att tillverka kläder belastar miljön, eftersom det kräver kemikalier, vatten och energi för att framställa fibrer, färga och tillverka tyger. Till det kan även omfattande utsläpp från transporter läggas. Varför inte pröva en köpfri månad även för familjens kläder? I stället kan ni lägga tiden på:

 • Att rensa ur garderoben för att samla ihop kläder som inte används och ordna en bytesdag med vänner och bekanta.
 • Att lappa och laga byxan eller tröjan istället för att slänga bort och köpa nytt.

3. Välj el från förnybara källor

Har du koll på om den el som ditt elbolag framställer kommer från förnybara eller fossila källor? Idag finns en rad elbolag som producerar sin el från förnybara källor som sol, vind och vatten, och du gör enkelt en jämförelse av leverantörer och priser hos Energimarknadsinspektionen. Men förutom att se till att det är grön el i kontakterna finns det mer du kan göra, nämligen:

 • Prova att ta på dig en tröja och ett par tofflor istället för att vrida upp värmen när det är kallt ute.
 • Sänk värmen om ni åker bort.
 • Ta itu med hur hushållets faktiska elförbrukning kan minskas. Står tv:n i ständigt standby-läge och datorn på laddning utan att de används? Fyller ni disk- och tvättmaskinerna ordentligt innan de körs? Glöm heller inte att använda hushållsmaskinernas eko-inställningar!
 • Täta fönster, byt ut glödlampor till energisnålare alternativ och se till att frysen är avfrostad.

4. Delningsekonomin – en rörelse i tiden!

Trenden att dela blir allt starkare, där tjänster som Uber och Airbnb numera är väl etablerade. Mängder av digitala marknadsplatser och appar utvecklas nu i snabb takt för att underlätta för oss att byta diverse tjänster med varandra. Ett bra exempel är webbtjänsten Hygglo.se som gör det enkelt för privatpersoner att hyra saker av varandra. Den som hyr ut något via Hygglo.se behåller 80 procent av beloppet, i övrigt är det gratis att annonsera och allt som hyrs/hyrs ut är försäkrat.

Axel Hellström

Axel Hellström. Foto: Privat

Axel Hellström, marknadsansvarig hos Hygglo.se, menar att det finns mängder av goda skäl till varför vi ska dela.

– Utgångspunkten är att vi använder många av våra prylar otroligt lite och att det finns många kostnader kopplade till att äga en pryl. Den första är själva inköpet, sedan ska prylen förvaras, underhållas och kanske uppdateras. Med tanke på hur sällan en pryl används är det nästan alltid billigare, per använd gång, att hyra istället för att köpa den. Rent ekonomiskt blir det ofta mer fördelaktigt att hyra prylar istället för att köpa dem. Själv hyrde jag till exempel en röjsåg härom helgen, vilket kostade mig cirka 300 kronor. Priset för motsvarande röjsåg i butik är cirka 5 000 kronor. Använder jag röjsåg två gånger per år, vilket jag gör, kan jag alltså hyra röjsåg i 8 år innan jag ens nått upp till inköpskostnaden!

Listan på de miljömässiga fördelarna med en ökad delningsekonomi kan göras lång menar Axel Hellström.

– Vi köper mängder av prylar, som ofta tillverkas på andra sidan jorden och sedan fraktas hit, för att sedan köpas och läggas i ett förråd och många gånger bara samla damm. Till exempel har vi cirka 1,4 miljoner registrerade släpvagnar. När vi gjorde en undersökning om hur mycket dessa släp egentligen användes, fick vi svaret; i snitt tio timmar per år. Skulle vi istället börja dela på släpvagnar, så att ett släp används fem timmar per vecka, så skulle det räcka med 50 000 släp för att täcka Sveriges behov av släpvagnar. Det innebär att 96 procent av alla släpvagnar som finns i Sverige har producerats (och köpts, på tal om det ekonomiska) helt i onödan, säger han.

släpvagn full av hagavfall

96 procent av alla släpvagnar som finns i Sverige är egentligen helt onödiga. Foto: iStock

Vad är det då för prylar som vi helst vill låna enligt er erfarenhet på Hygglo.se?

– Det kan delas upp i året om-prylar och prylar vars popularitet följer med årstiderna. Det som är populärt året om är verktyg, byggmaskiner, fotoutrustning, ljud & ljus för fest, släpvagnar och skåpbilar. Under vintern gäller takboxar och saker relaterade till vintersport. Under våren blir fokus på trädgård, under sommaren på partytält, vandringsprylar, båtar och andra aktivitetssaker. När hösten kommer så blir det återigen lite trädgård i form av motorsåg, röjsåg, vedklyv och lövblås, säger Hellström.

5. Vatten – en livsviktig resurs vi tar för given

Även om jordens yta till 70 procent består av vatten är knappt 3 procent sötvatten. Tänk på det nästa gång du vrider om kranen och låter det spola, kanske lite för länge, för att fylla ett glas med rent och kallt vatten. Men det är också centralt att vi värnar om det grundvatten vi har och inte häller ut vad som helst i avloppen. Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval ger viktig vägledning för att göra hållbara val i butiken när till exempel gäller rengöringsprodukter.

Eva Eiderström

Eva Eiderström. Foto: Naturskyddsföreningen

– Som konsument är det svårt att veta vad en kemisk eller kosmetisk produkt innehåller och vad de olika ämnena har för effekt på miljö och hälsa. Genom att välja en produkt märkt med Bra Miljöval så har märkningen gjort jobbet åt dig och kollat att alla ingredienser uppfyller strikta miljö- och hälsokrav, säger Eva Eiderström, chef för Naturskyddsföreningens Handla Miljövänligt-kontor.

– Det innebär bland annat att ämnena som ingår i produkten har en låg giftighet i vattenmiljön och uppfyller hårda krav på nedbrytbarhet. Det får inte heller ingå några allergiframkallande konserveringsmedel eller hormonstörande ämnen. På förpackningen ställs krav som minimerar miljöpåverkan. Det ska till exempel finnas ett bra återvinningssystem. När du väljer en kosmetisk eller kemisk produkt märkt med Bra Miljöval bidrar du till en friskare natur och utsätter inte dig själv och din omgivning för giftiga och hälsofarliga ämnen, säger hon.

Det här kan du göra:

 • Kolla alltid efter Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval, inte minst på rengöringsprodukter och skönhetsprodukter som spolas ner i avlopp. Köp alltid fosfatfria produkter, som annars orsakar skadlig algblomning!
 • Använd inte toaletten som soptunna för tops eller gammal medicin – det du slänger försvinner inte för att du spolar ner det!
 • Installera en snålspolande toalett, stäng alltid av kranen när du borstar tänderna eller tvålar in dig i duschen.
 • Montera en vattenmätare på din vattenledning och bli medveten om hur mycket vatten du och din familj faktiskt använder.

Sopsortering – värt allt slit

Sopsortering är ett viktigt steg i en återvinningskedja som gör att det som är sopor för dig, kan bli en resurs för andra. Återvinningen bidrar till att mängden avfall som hamnar på soptippen minskar och att vi kan vara mer varsamma om jordens ändliga resurser. Tänk vilken nytta du faktiskt gör genom vardagens sortering av sopor; då aluminium, stål och glas kan återvinnas oändligt många gånger, plast upp till nio gånger och papper/kartong upp till sex gånger!

Det här kan du göra:

 • Inför en sopig vecka och för dagbok över hur mycket av allt du slänger under en vecka som inte kan återvinnas.
 • Baserat på sopiga veckans resultat blir nästa steg att se över dina köpvanor i syfte att undersöka om det finns andra sätt att köpa icke-återvinningsbara varor. Till exempel försöka köpa varor i lösvikt, istället för i inplastade förpackningar.

7. Plastbanta ditt liv

Plasten finns överallt där den inte borde finnas; i haven, på gatorna, i naturen. Det du kan göra är att alltid, alltid sortera och återvinna den plast som ditt hushåll använder.

Det här kan du göra:

 • Engagera familjen, stor som liten, med att sortera och återvinna.
 • Tänk på att vissa sorters plast är svårare att återvinna, till exempel svart plast – välj bort!
 • Sluta köp plastkassar i butiken, ta med dig en egen kasse.
 • Ha med en egen mugg och be att få take away-kaffe i den.

8. Flexivegetarian – ät mindre kött

Det behöver inte handla om att bli vegetarian eller vegan på heltid, men genom att variera kosten och välja bönor ena dagen, burgare den andra, fisk den tredje blir både du och miljön vinnare.

 • Inför minst två köttfria dagar i veckan.
 • Prova alternativ till de traditionella rätterna, till exempel vad sägs om morotsbullar och grönsakslasagne.
 • Upptäck de asiatiska och sydamerikanska köken som båda har långa traditioner av växtbaserad kost.

9. Välj bort bilen

En av de största tjänsterna du kan göra vår kära planet är att ställa bilen och forma nya resvanor. Till exempel visar beräkningar att en full buss kan ersätta 50 bilar.

Det är förstås ingen hemlighet att kollektivtrafiken brister i många delar av landet. Men då är det upp till oss att ställa krav samtidigt som vi börjar använda de alternativ som finns. När ändå bilen är ett måste:

 • Går det att samåka? Alla vinner på att dela på bensinkostnaden.
 • Ta bort sådant som gör bilen tyngre, till exempel takboxen, och se till att det finns tillräckligt med luft i däcken.
 • Har du möjlighet – se om en elbil eller hybridbil kan vara ett alternativ.

10. Satsa på en svemester

Röd stuga när vattnet i Sverige

Sverige är fantastiskt med tusentals turistmål alla värda ett besök. Foto: iStock

Välj bort en lång flygresa och satsa på att upptäcka Sverige. Vårt land rymmer mängder av magiska platser med härlig natur, tänk bara på klipporna i Bohuslän, raukarna på Fårö, Abisko nationalpark med en flora som är bland de artrikaste i fjällen. För att ytterligare minska familjens klimatpåverkan; välj tåg för längre resor, cykel för lokala utflykter. Tips på ställen att upptäcka runt om i landet och därtill på ett prisvärt sätt finns i massor. Sätt igång och planera och besök redan idag www.turistguidesverige.se och www.barnsemester.se!

Källor: www.janegoodall.orgwww.freecycle.orgwww.naturskyddsforeningen.sewww.ei.sewww.sl.se, Sveriges konsumenter.