Skribent:
Kategori:

Hälsa

Skribent:
Kategori:

Hälsa

Så hjälper du ditt magsjuka barn

Kräkningar, diarré och illamående. Magsjukan har flyttat in och gjort sig hemmastadd hos din familj. Men vad kan du göra för att minimera smittan – och hur får du ditt stackars sjuka barn att må bättre?

barn ligger i sängen med magsjuka
hur får du ditt magsjuka barn att må bättre? Foto: iStock

De tre vanligaste symptomen vid magsjuka är ont i magen, diarré, illamående och kräkningar. Om du själv blir sjuk så räcker det oftast med vila, vätska och god hygien för att tillfriskna och frisk blir du oftast efter en till tre dagar. Men om ditt barn har blivit smittat kan det bli lite mera omständligt. Det här behöver du känna till för att ta hand om ditt sjuka barn och samtidigt skydda övriga i familjen mot smittan.

Magsjuka smittar via direkt eller indirekt kontakt och en god hygien är mycket viktigt för att begränsa smittan. Ett bra sätt att försöka begränsa sjukdomen är att rengöra ytor som den smittade har varit i kontakt med, undvik till exempel att använda samma handduk och se till att tvätta händerna med tvål och vatten ofta och alltid efter varje kontakt med den smittade. Tänk också på att byta lakan i den sjukas säng, och genast tvätta allt som eventuellt fått kräks eller andra kroppsvätskor på sig.

Så hjälper du ditt magsjuka barn

Det är mycket viktigt att ditt barn får i sig tillräckligt med vätska under sjukdomstiden och du som förälder behöver kompensera all vätskan barnet har förlorat. Vilken dryck du ger barnet spelar mindre roll, välj gärna något ditt barn tycker om. Om du i vanliga fall till exempel är noggrann med att undvika söta drycker som läsk och saft, är det här att tillfälle där barnets önskemål bör gå före ideal. Sockret ger också barnet viktig energi, något det har ont om när det har magsjuka.

Cecilia Chrapkowska

Cecilia Chrapkowska. Foto: Martin Stenmark

Vätskeersättning för barn finns att köpa på apotek och i många större mataffären, men du kan du också tillverka den själv. Ersättning är bra om barnet kräks flera gånger eller har mycket diarré.

Det kan vara svårt att få ett sjukt barn som mår illa att dricka. Försök ge drycken långsamt i små doser åt gången. Att mata med en sked är ett bra alternativ, om det rör sig om ett mindre barn är en dosspruta utan spets ett bra redskap. Om barnet får i sig vätskan långsam så ökar också chansen att det får behålla drycken.

Doktor Cecilia Chrapkowska är barnläkare och driver den egna sajten Barnakuten.nu. Där berättar hon att ett magsjukt barn måste få i sig vätska – det är livsviktigt. Om barnet inte vill dricka så behöver du som förälder hitta ett sätt som fungerar. I värsta fall behöver du tvinga i ditt barn något att dricka.

– Vi är inte vana att tvinga våra barn till saker i Sverige idag, och det är bra. Men när det gäller vätska vid magsjuka måste vi. Låt barnet sitta i knät, håll i fäktande armar och stick in sprutan (utan spets), långt in i munnen (det går bra utanför tandraden) och spruta in vätskan på kindens insida långt bak. Lite spottas ut, men det mesta går in. Om du känner dig som världens sämsta förälder som tvingar ditt barn vill jag bara säga: det är tvärtom. Du ger barnet vad det behöver även om barnet inte förstår det, skriver doktor Cecilia Chrapkowska på Barnakuten.nu.

Då ska du ringa sjukvården

Kontakta sjukvårdsupplysningen 1177, barnavårdscentralen eller vårdcentral om ditt barn:

 • är under 6 månader och kräks upprepade gånger och har diarré.
 • inte mår bättre inom ett dygn.
 • har diarré eller lös avföring i över två veckor, trots att barnet i övrigt verkar friskt.
 • om barnet har en kronisk sjukdom.

När är barnets magsjuka farlig?

Sök akut vård (via akutmottagning, vårdcentral eller jouröppen mottagning) om ditt barn uppvisar något av följande symptom samtidigt som det har kräkningar och diarré:

 • Om barnet inte får i sig någon vätska.
 • Om barnet kissar mycket mindre än vanligt.
 • Om barnets allmäntillstånd har försämrats, verkar trött och inte intresserar sig för sin omgivning.
 • Om barnet har väldigt ont i magen, det inte går över eller försämras.
 • Om barnet har blod i kräkningar eller avföring.
 • Om barnet är under 1 år och har kraftiga diarréer, 8-10 gånger per dag eller mer (vilket riskerar att rubba saltbalansen).
 • Om barnet kräks intensivt under en period efter att det har druckit och kissat mycket.

Så här gör du din egen vätskeersättning

Vätskebrist uppstår när kroppen förlorar mer vätska än den får i sig. Vill du göra din egen vätskeersättning kan du följa receptet nedan. Var noga med måtten och använd teskedsmått, inte vanliga teskedar. Det är viktigt att inte ta för mycket salt och att använda vanligt salt, inte örtsalt. Ta inte heller för mycket socker.

För att inte riskera att doseringen blir fel, är det bättre att ge barn under ett år vätskeersättning som finns att köpa på apoteket.

Tillagningstid

3

Portioner

1

Svårighetsgrad

Easy

 • 1 liter vatten
 • 6 strukna teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter)
 • ½ teskedsmått salt (½ teskedsmått = 2,5 milliliter)

Så här gör du

 1. Blanda vatten, socker och salt. Kontrollera att allt socker och salt har löst sig och att vätskeersättningen är genomskinlig innan den dricks.
 2. Drycken kan smaksättas med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.
 3. Koka vattnet först om du är osäker på vattnets kvalité, till exempel om du är utomlands. Blanda därefter det avsvalnade vattnet med socker och salt.
 4. Smaka av lösningen innan barnet får den. Du ska bara kunna ana saltsmaken i ersättningen, det ska smaka som tårar.

Vinterkräksjuka eller magsjuka?

Magsjuka är ett samlingsnamn för infektioner i magen och tarmarna. De kan vara orsakade av virus, parasiter eller bakterier. Vinterkräksjuka kallas den magsjuka som är vanligast på vintern, en virusinfektion orsakad av caliciviruset.

Lästips till föräldrar – böcker om barn och barnsjukdomar

Här hittar du det mesta du behöver veta om barn.

Hjälper vitpepparkorn mot vinterkräksjuka?

Den vanligaste huskuren mot vinterkräksjuka är att svälja hela vitpepparkorn, i ett slags ”ont ska med ont fördrivas”-anda. Men hur står det till med sanningshalten i det här rådet, fungerar det verkligen?

I en artikel i Aftonbladet säger Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, att han inte är övertygad, men att pepparkornen används mycket i förebyggande syfte.

– Vad jag vet finns det inga medicinska studier som visar att det hjälper. Men det är helt klart den mest utbredda huskuren och används på förskolor och äldreboenden.

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin, håller med om den bedömningen i ett uttalande i 1177 vårdguiden.

– Många sådana råd är svåra att undersöka vetenskapligt. Tills vi vet bättre tycker jag inte att läkare ska ge sådana råd, säger Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin.