Skribent:
Kategori:

Hårvård

Skribent:
Kategori:

Hårvård

De bästa tricken mot mössfrisyr

Mössfrisyr är kanske frisyrens akilleshäl - men det ska vår hårexpert göra något åt!

mössfrisyr
Flätor är den absolut bästa lösningen för att undvika mössfrisyr. Foto: Tove Eggen.

Hurra! Äntligen kan du ta fram dina finaste mössor och pannband, och skydda dig mot kylan med stil.

Goda tider-expert  Lise-Holm-Glad

Goda tider-expert Lise-Holm-Glad

Men man måste ju vanligtvis ta av sig mössan igen, och glädjen vänder på en femöring som ett hack i skivan (eller en dålig WiFi-uppkoppling) under din favoritlåt. Vi pratar naturligtvis om mössfrisyr.

Vips har du gått från att vara en exotisk modeguru med en orange velour-turbanmössa, till mösshårs-Lisa som tycker lite för mycket om att hoppa studsmatta medan hon gnider håret mot en ballong. Ungefär så.

Men irriterande hårproblem, som ju mössfrisyr är, har lyckligtvis enkla lösningar. Något Lise Holm-Glad, frisör och chef för Defines frisörteam, vet allt om.

Nyfikna som vi är, var vi till att börja med tvungna att fråga experten – varför får vi egentligen mössfrisyr?

– Det är ganska enkelt; när du tar på dig en mössa så plattar du till frisyren. Om hårbottnen är lite varm, som den ju ofta då blir, kommer värmen att trycka ned håret. Vissa blir också lite svettiga i hårbotten och sedan blir håret platt och lite stripigt, berättar Holm-Glad.

Hur man fixar mösshår

Så vad gör du då? Där du sitter vid ditt skrivbord och känner dig som Madicken från Junibacken, även om du tvättade håret för några timmar sedan.

– Torrschampo! Torrschampo är alltid lösningen mot mössfrisyr. Med detta kan du spraya längst ner vid hårbotten och rufsa fram frisyren igen. Detta hjälper mot platt, formlöst och svettigt hår, säger Holm-Glad.

Frisyrer som undviker mössfrisyr

Men det är klart; vissa frisyrer är mer möss-vänliga än andra.

– Alla flätfrisyrer är perfekta för mösshår, tipsar Holm-Glad.

Är du inte så sugen på vare sig kickboxningsflätor eller fiskbensflätor, säger frisören att du lugnt kan satsa på en låg hästsvans, knut eller chinjong som ligger i nacken istället.

Alternativ till mössa

Eftersom vi nu vet att man kan få mössfrisyr, elektriskt hår och fett hår av att använda mössa, kan det tidvis vara bra att omvärdera mössan.

– Har du stylat dig efter konstens alla regler bör du skippa mössa. Satsa hellre på en stor luva eller en tubsjal som du kan dra upp över öronen, säger Holm-Glad.

möss

Det är särskilt en produkt du alltid bör ha med i väskan för att undvika mössfrisyr. Foto: iStock.

Pannband och öronskydd kan också se ganska snyggt ut med hög hästsvans eller flätor, menar frisören.

– Det finns nu öronskydd med silkesfodring, som säkert är mycket bra att använda med tanke på att siden är mildare mot håret än bomull och ull.

Bättre med rakt hår än lockar under mössan

Om du inte satsar på en avslappnad och rufsig lockig frisyr (vilket är superfint), är det nog bäst att skippa lockarna, om det är mjuka silkeslockar som du är ute efter. Särskilt om du har kort hår.

– Har du kortare hår är det rak styling som gäller. Det är bättre att platta håret och spreja det med texturspray eller torrschampo efteråt om du vill använda mössa, än att sätta mössan ovanpå lockarna, tipsar Holm-Glad.

De bästa trixen mot mössfrisyr sammanfattning:

  1. Ha alltid torrschampo eller texturspray i väskan – en direktfix mot mösshår.
  2. Öva dig på att fläta – dessa frisyrer passar perfekt under mössan.
  3. Använd lite texturspray, vax eller hårspray innan du sätter på dig mössan för att undvika statiskt hår.
  4. Använd huva, öronskydd eller tubsjal om du vill undvika mössfrisyren helt.
  5. Platta håret innan du ska använda mössa.