Kategori:

Hårvård

Kategori:

Hårvård

Så motverkar du torrt hår

Visste du att torrt hår och torr hårbotten har ett samband? Tar du hand om din hårbotten kommer även håret att bli friskare. Här kommer några effektiva tips.

torrt hår
Många har besvär med torrt hår. Om du följer expertens råd kan du bli kvitt problemet. Foto: iStock

– Har du torr hårbotten så har du även torrt hår. Det går att ha fet hårbotten och torrt hår, men inte tvärtom, betonar Goda tider-experten Lise Holm-Glad.

Hon berättar att hårbotten, precis som huden i övrigt, ständigt förnyas genom att de yttersta hudscellerna lossnar i form av små, i regel osynliga, torra och vita flingor. Klåda och vit flagnande hud i hårbotten behöver inte alltid vara ett tecken på löss, utan kan även bero på torr och/eller känslig hårbotten.

Lise Holm Glad

Goda tider-experten Lise-Holm-Glad. Foto: Privat

Många är duktiga på att vårda sin hud genom att dagligen ta hand om den, ofta flera gånger om dagen. Men hur är det med hårbotten? Vidare menar Lise att många glömmer bort att sköta hårbotten.

– Hårbotten är lika känslig för klimatändringar, stress, trötthet, kemikalier, kost och överdriven rengöring som huden i övrigt och den bör därför vårdas eftersom det annars uppstår problem, säger hon. Men ingen fara, om du lägger lite tid på det kan du få bukt på problemet.

Hårbotten är lika känslig för klimatändringar, stress, trötthet, kemikalier, kost och överdriven rengöring som huden i övrigt.

Torrt hår och torr hårbotten – vad gör jag?

Lise har de här effektiva råden till dig som vill bli kvitt med problemet:

 • För att återfå rätt balans i din torra hårbotten räcker det oftast med att byta till ett extra milt fuktighetsgivande schampo.
 • Komplettera med mjukgörande och fuktighetsgivande specialprodukter för torr hårbotten.
 • Var försiktig med att använda styling-produkter och massera inte in dem i hårbotten. Ingredienserna kan irritera huden och torka ut den.
 • Försök att inte tvätta håret så ofta och massera hårbotten med jämna mellanrum. Det stimulerar talgproduktionen som är hårbottens naturliga fuktighetsmedel.

Torrt hår – kan man färga det?

Färgning av håret kan också påverka hårets tillstånd.

Ska man göra en kemikalisk färgbehandling av håret är det enligt Lise bättre att slinga håret än att färga hela eftersom både hår och hårbotten blir torrt.

– Då undviker du att hårbotten blir utsatt för kemikalier, säger hon.

Fet hårbotten och torrt hår

Men vad händer om man lider av fet hårbotten och torrt hår, vilket knep kan man då ta till?

 – Om du har fet hårbotten och håret är torrt är det mest sannolikt att du har använt för mycket kemikalier eller annat slitage.

Då gäller det att använda ett schampo för fet hårbotten, till exempel volymschampo. Lises råd är att använda ett bra balsam för de torra partierna, men att undvika balsam i hårbotten.

Vilka stylingprodukter kan jag använda på torrt hår?

– Om ditt hår är torrt och livlöst är det bra att använda stylingprodukter som gel, kräm och olja. Det ger liv till håret. Är du ett fan av hårspray så råder experten dig att välja en med flexibel stelhet som även ger glans.

– Undvik att spraya direkt på hårbotten, tipsar Lise.

När det kommer till hårtvätt så gäller samma regel för torr hårbotten: Försök att inte tvätta håret så ofta, då upplever du snabbt förbättring på både hår och hårbotten.

Lockigt och torrt hår

Ett återkommande problem för dig med lockar är att håret inte bara är torrt utan att det också lätt blir frissigt.

Lises tips är att använda en liten droppe balsam utblandat med mousse i fuktigt hår. Balsamet kommer ge fukt till moussen samtidigt som moussen ger volym till håret.

– Balsam är perfekt att använda till torrt och burrigt hår. Om du har i lite balsam i ett torrt hår kommer det att göra burret mindre. Använda lite åt gången, testa dig fram, avslutar vår hårexpert entusiastiskt.

7 kom-ihåg för att motverka torrt hår

 • Tvätta inte håret ofta.
 • Massera hårbotten så ofta du kan.
 • Använd fuktighetsgivande produkter..
 • Undvik stylingprodukter i direkt kontakt med hårbotten.
 • Undvik hårda kemiska färgbehandlingar.
 • Har du fet hårbotten så bör du undvika balsam i hårbotten.
 • Kom ihåg att även kost och sömn påverkar både hår och hårbotten.