Skribent:
Kategori:

Tandvård

Skribent:
Kategori:

Tandvård

Upplever du smärtor i en visdomstand? Här är huvudorsakerna

Nu för tiden är det inte bara visdom som vi förknippar med visdomständerna. Här är huvudorsakerna till smärta i visdomstanden – vad du själv kan göra och när du borde uppsöka tandläkaren.

kvinna ler
Visste du att visdomständerna kan ibland inte dyker upp förrän närmare 30-års åldern?! Foto: iStock

Starka visdomständer var skillnaden mellan liv och död för miljoner år sedan. Lyckligtvis har vi blivit något bättre på att laga mat sedan dess, och vi har idag en kosthållning med mycket lägre tuggmotstånd. Det är den största anledningen till att visdomständer ofta gör mer skada än nytta i våra dagar.

Erlend Ribe

Ordföranden i tandläkarföreningen i Vest-Agder, tandläkare Erlend Ribe, har många patienter som besöker honom för smärta i visdomständerna. Foto: Privat

Tandläkare Erland Tibe driver en privat praktik och är ordförande i tandläkarföreningen i Vest-Agder. Enligt tandläkaren är det väldigt vanligt att uppleva smärtor i visdomständer vid ett eller flera tillfällen i livet.

– Visdomständer kommer sent. De dyker ofta upp när du är runt 20 år gammal, och de kan till och med dröja med att visa sig tills du är närmre 30 år. Dessa tänder är ofta överdimensionerade för oss som vi lever idag. De har djupa rötter, tar mycket plats och ska komma fram i en redan fungerande tandrad. Därför kan det ofta medföra en del komplikationer, berättar han.

– Visdomständerna har djupa rötter, tar mycket plats och ska komma fram i en redan fungerande tandrad.TANDLÄKARE ERLEND RIBE

Typiska orsaker till smärtor i visdomstand

Enligt tandläkare Erlend Ribe kan smärtan i en visdomstand oftast delas in i tre vanliga orsaker – alla med lite olika förlopp, symptom och behandling. Redan innan visdomstanden visar sig dyker en vanlig orsak till smärta upp.

– Det kan ofta vara smärtsamt under tiden som visdomständerna bryter fram. Det kan pågå under en period, men dessa smärtor går över av sig själv i de flesta fall, förklarar han.

Smärtorna som kommer till följd av att visdomständerna bryter fram kan därför ofta lindras utan konsultation från en tandläkare.

– Ibuprofen eller paracetamol kan hjälpa mot denna typ av övergående smärta från visdomständerna. Ibuprofen är speciellt bra, då den är mer inflammationsdämpande och verkar bättre i själva benet, förklarar han.

Visdomstanden har endast delvis brutit fram

En annan typisk orsak till att smärtor i visdomstanden uppstår, är tillfällen där visdomstanden av olika anledningar endast brutit fram delvis. Då täcker tandköttet delar av tanden och det blir svårt att rengöra, något som enligt tandläkaren lätt ger problem.

– En visdomstand som bara delvis bryter fram kan också skapa en annan typ av komplikation som ofta ger smärtor. Vid ett sådant tillfälle kan nämligen matrester och bakterier lätt hopas under en flik av tandköttet som delvis täcker tanden. Där kan det uppstå ett inflammationstillstånd i tandköttet som kallas perikoronit, förklarar Ribe.

För att motverka detta är det viktigt att hålla området rent. Det kan vara lättare sagt än gjort, både för att tänderna sitter långt bak i munnen och för att tandköttet bildar en naturlig kil mot tanden där saker lätt fastnar. Vapnen du har till hands är borste, tandpetare, tandtråd, samt att skölja munnen grundligt med vatten och munskölj. Har skadan uppstått och smärtorna redan finns, handlar det fortfarande om att rengöra området så gott som möjligt samt att prova att avlägsna det som sitter fast. Utmaningen är att du kan riskera att trycka ner det ytterligare i sprickan, istället för att få ut den. Vid detta tillfälle är den långsiktiga lösningen att kontakta din tandläkare, enligt Ribe.

– Det vi först gör är att rensa området grundligt. Sedan gör vi en utvärdering runt tanden för att se hur tandköttet ligger och hur tanden sitter i förhållande till ditt bett. Med det som utgångspunkt kan det vara aktuellt att ta bort en del av tandköttet, eller att avlägsna hela tanden.

Visdomstanden – ett paradis för karies och bakterier

Den tredje av de vanliga orsakerna till smärta i visdomständerna är hål. En visdomstand sitter ofta trångt och är svår att göra ren. På de här innersta tänderna samlas därför ofta plack och beläggningar. Det blir en grogrund för bakterier, tandemaljen bryts ner och ett hål bildas i tanden. Om karies får arbeta ostört kommer hålet erodera ner i tanden och in mot pulpan, så att nerverna i tänderna irriteras. Enligt Ribe kommer många att uppleva smärta under tiden, men inte alla.

– Både hål och tandköttsinflammation kommer gradvis och utvecklas under lång tid, därför är det inte alltid säkert att du märker något. Det kan vara så att du endast upplever en liten irritation i en tand, till att situationen förvärras och smärtorna kommer på allvar. Det bästa sättet att förebygga karies är en bra tandhygien. Borsta tänderna med fluortandkräm både morgon och kväll. Rengör mellan tänderna med tandtråd och använd munskölj med fluor från apoteket. Dessutom är regelbundna besök hos en tandhygienist bra för att undvika framtida smärtor, både i tänder och plånbok.

Detta kan du göra mot smärtor i visdomstanden

Om du har fått ont i en visdomstand finns det en del saker du kan göra medan du väntar på att komma till tandläkaren.

1. Kyl ned lokalt och allmänt

Värme gör att kroppens blodådror vidgar sig, något som ger mer blodgenomströmning och mer aktivitet. Vid en inflammation i tänder eller käke ger därför värme ökade smärtor. Det är grunden till att många får ont i visdomständerna på sommaren eller semesterresan. Om du har ont i en visdomstand så håll kroppen sval och kyl ned tand, mun och käke.

2. Använd smärtstillande

Använd Ibuprofen och paracetamol. Ibuprofen är speciellt bra för inflammationer, smärtor i käke och smärta i visdomständer.

3. Rengör området

Oavsett orsaken till smärtorna är det viktigt att hålla området rent. Använd tandborste och tandtråd, samt rensa och skölja väl med vatten och munskölj. Om du har en visdomstand som delvis brutit fram och du upplever inflammationssmärtor kan du använda klorhexidin, gärna Flux eller Cordosyl, på området för att hålla det fritt från bakterier i kortare perioder i väntan på behandling. Det är emellertid inte att rekommendera i längden då det ger gula tänder.

3 SNABBA FRÅN TANDLÄKARFÖRENINGEN:

Så förebygger du smärtor i visdomständerna

  1. Gå till din tandläkare för att avgöra om visdomständerna bör avlägsnas
  2. Borsta bra vid området där visdomstanden är på gång att tränga igenom tandköttet
  3. Uppsök tandläkare eller tandhygienist om en inflammation uppstår och inte går över inom några dagar.