Skribent:
Kategori:

Tvätta kläder

Skribent:
Kategori:

Tvätta kläder

Så undviker du små hål i kläderna efter tvätt

Här får du möjliga svar på de mystiska hålen som uppstår i kläderna efter tvätt.

små hål i kläderna efter tvätt_iStock
Här är orsakerna till att det uppstår små hål i dina kläder. Foto: iStock

Har du också upplevt det? Du tar ut kläderna ur tvättmaskinen och upptäcker att du har fått små hål i dem efter tvätten? Då är det lätt att tänka att det är tvättmaskinen som har skadat kläderna. Men antagligen är sannolikheten väldigt liten.  

Malin Skaar

Goda tiders rengöringsexpert Malin Skaar. Foto: Gry Traaen

Det finns nämligen ingenting i tvättmaskinen som ger kläderna sådana här hål. – Vi har undersökt detta mysterium flera gånger, i samarbete med tvättmaskinstillverkarna, och har aldrig funnit några belägg för att maskinen själv gör dessa hålen, säger Malin Skaar. Hon är rengöringsexpert på Goda tider och ledare på Orklas konsumenttjänst.  

Istället för att skylla på din tvättmaskin bör du alltså först leta efter svaren till hålen på andra ställen. Här är möjliga orsaker till de små hålen:  

1. Kvaliteten på tyget

– Vi har en tendens till att vilja ha väldigt tunna kläder – och då blir det lättare hål, säger Ingun Grimstad Klepp. Hon är forskningsledare på SIFO Oslo Met, och har i flera år forskat på textilier och klädvanor. 
Kvaliteten på tyget kan också ha effekt på hur snabbt det blir hål. Därför kan det vara klokt att ta en titt på tvättanvisningen på plagget innan du köper det, för dyrt betyder inte alltid bra kvalitet.  

2. Lösa föremål, knappar och blixtlås

Om tyget är tunt och av dålig kvalitet kan det haka fast i knappar och blixtlås inne i tvättmaskinen. Därför är det klokt att ha som regel att stänga blixtlås och knappar innan du vänder kläderna ut och in. Även att kolla fickor för att se om det ligger skruvar eller spikar, spännen och annat som kan fastna i kläderna.  

3. BH-bygel i trumman

– Det vi vet kan orsaka sådana hål är att det kan vara en bh-bygel som ligger dold inuti trumman, och som bara sticker ut från ett hål när du tvättar, förklarar Malin Skaar i Goda tider. 
För att kolla om någonting sitter fast inuti hålen i trumman rekommenderar Skaar att du knuffar trumman åt sidorna innan du tvättar, och kollar hela trumman för att se om något sticker ut.  

4. Frätande kladd på tyget

En annan orsak till hål i kläderna efter tvätt kan enligt Skaar vara att du har fått något kladd på dig som kan ge frätskador på kläderna. 
– Tänk lite på var du kan ha varit, kanske har du varit i garaget och fått någonting på dig där, föreslår hon.  

5. Malar och skalbaggar

– Är det ull? Då kan det vara malar, föreslår Grimstad Klepp. För att kolla om det är så olyckligt att du har fått klädmalar eller skalbaggar som skadar textil, så titta först på hålen. Om de är små och runda kan det vara skalbaggar, medan malar skapar stora, oregelbundna hål, och du kan dessutom ofta se avföring från malen. På hussoppen.no kan du få receptet på vad du bör göra om du har fått ovälkomna gäster i huset.