Skribent:
Kategori:

Bakverk

Skribent:
Kategori:

Bakverk

Lär dig göra surdeg steg för steg

Surdeg är den ursprungliga metoden att få deg att jäsa och är ett alternativ till jäst. En fermenterad blandning av mjöl och vatten domineras av mjölksyrabakterier och jästämnen som naturligt finns i mjölet. Se det som yoghurt tillagat på mjöl istället för mjölk!

Lär dig göra surdeg hemma. Foto: Idun Mors Hjemmebakte

Surdegsbröd är saftigare, smakar mer, håller längre och ger en längre mättnadskänsla. Satsen är första steget till ett färdigt bakverk. Det tar en vecka innan surdegssatsen är färdig att användas.

Receptet nedan är från Ørjan Toreid Eriksen från Norges Bagare- och Konditorslandslag. Det är tillagat med vetemjöl och använder de naturliga jäsningsegenskaperna i äppelskal för att starta jäsningsprocessen.

Hur du gör en bra surdegssats

Dag 1: Blanda 100 gram kallt vatten tillsammans med 100 gram vetemjöl i en bunke och lägg i skalet från 1 obesprutat äpple. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur i två dagar. Plocka därefter ur äppelskalet.

Dag 3: 100 gram vetemjöl och 100 gram kallt vatten blandas tillsammans med 50 gram av satsen du gjorde för två dagar sedan. Rör om ordentligt. Låt stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 4: 100 gram vetemjöl och 100 gram kallt vatten blandas tillsammans med 50 gram av satsen från dag 3. Rör om ordentligt. Låt stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 5: 100 gram vetemjöl och 100 gram kallt vatten blandas tillsammans med 50 gram av satsen från dag 4. Rör om ordentligt. Låt stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 6: 100 gram vetemjöl och 100 gram kallt vatten blandas tillsammans med 50 gram av satsen från dag 5. Rör om ordentligt. Låt stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 7: Äntligen är surdegen färdig att användas!

Surdegen förvaras i kylskåpet i en lufttät behållare och måste “matas” en gång i veckan för att hållas levande. Har du 200 gram surdeg i kylskåpet tar du ut 3/4 (150 gram) av den. Antingen slänger du resten eller använder det till bakning samma dag. I surdegsbröd använder man cirka 10 procent surdeg. Mata surdegen med hälften av dess vikt i vatten (75 gram) och vetemjöl (75 gram). Rör om ordentligt och ställ tillbaka den i kylskåpet.

Nästa vecka har du 300 gram surdeg som ska matas. Ta ur hälften av degen (150 gram) vilken du kan baka med, eller slänga. Upprepa sedan matningen från förra veckan. Det här kan du upprepa varje vecka och ha en surdegssats för evigt.

'