Skribent:
Kategori:

Matlåda

Skribent:
Kategori:

Matlåda

Energibars med havre

Du lagar enkelt själv den perfekta maten till vandringar och utflykter. Dessa energibars smakar himmelskt och ger dig nödvändig energi för att klara av din vandring eller utflykt.

Energibars är perfekt vandrings- eller utflyktsmat. Foto: Aschehoug

Det är toppen att ha med sig lättäten torr mat som ger extra energi på utflykter och vandringar. Packa dem i plastlådor med lite papper så att de inte smulas sönder. Sugen på mer godis i matsäcken? Pröva pestosnurror – barnens favorit.

'

Till 8 medelstora energibars behöver du:

  • 45 gram havregryn
  • 45 gram Havre Cheerios (eventuellt glutenfria havregryn)
  • 25 gram solrosfrön
  • 25 gram pumpafrön
  • 25 gram pinjenötter
  • 20–25 gram socker
  • 30 gram olja
  • 1 ägg
  • 25 gr blockchoklad
'

Så här gör du:
Sätt ugnen på 160 °C. Blanda samman alla ingredienserna och använd sked för att forma smeten till bars på ett bakplåtspapper. Tryck ihop dem lite lätt och grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter. De blir bäst när de är hårt gräddade, nästan brända, då blir de krispiga och fröna får en nötaktig smak!

TIPS: En snabb frukost när du är på resa: Smula havrebars och ät dem med lite yoghurt – laktosfri om du har känslig mage.

Receptet är hämtat från kokboken lavFODMAP – god mat för känsliga magar, skriven av Cecilie Hauge Ågotnes och utgiven på Aschehoug förlag.

Det betyder att maten också passar för personer med irritabel tarm, något som cirka 20 procent av befolkningen har. Läs mer om temat känsliga magar i boken eller på bloggen www.lavfodmap.no

 

'