Kategori:

Middagstips

Kategori:

Middagstips

Så steker du en kyckling perfekt i ugnen

Man måste bara älska middagar som i princip sköter sig själva i ugnen utan några särskilda förberedelser. Som i detta recept på saftig, hel kyckling som har stått och gottat till sig i ugnen.

kyckling i ugnen
Helstekt kyckling med goda tillbehör blir goda söndagsmiddagar. Foto: Kokken og konditoren

Helstekt kyckling i ugn med grönsaker måste vara den optimala söndagsmiddagen.

Detta recept är lagat med lite amerikanska influenser med en god kryddmix och en mängd färgglada grönsaker. Bredvid serveras en god, fyllig pepparsås som tillagats av skyn som kommer från kycklingen när den steks.

Tricket för att få till en god och saftig kyckling är att låta den vila länge efter stekningen.

Vi rekommenderar därför laga denna rätt en dag när det verkligen finns tid för att laga mat tillsammans.

'

Tillagningstid

180

Portioner

4

Svårighetsgrad

Easy

  • 1 kyckling (cirka 1,5 kg)
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk senapspulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk kummin
  • 1 msk salt
  • 2 morötter
  • 1 stor sötpotatis
  • 2 rödlökar
  • 2 färdigkokta majskolvar
  • 1 squash
  • 1 röd paprika
  • 1 vitlöksklyfta

Så här gör du

  1. Blanda ihop kryddorna och strö över kycklingen.
  2. Skala grönsakerna som behöver skalas och dela alla grönsaker i stora bitar. Du ska inte skära dem för smått.
  3. Lägg alla grönsaker i en djup ugnsform som kycklingen får plats i.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i botten. Då blir det enklare att ta ut grönsakerna utan att behöva skrapa formen (de blir ganska möra).
  5. Ställ in formen med grönsaker och kyckling i en föruppvärmd ugn på 180 grader varmluft.
  6. Stek kycklingen i cirka 1 timme och 15 minuter (om du använder köttermometer är den färdig vid cirka 68 grader). Låt kycklingen vila i minst 30 minuter.
  7. Skär bort bröstet från skrovet, följ benet när du gör det. Dela varje bröst i 4–6 bitar. Låret delar du i två vid leden.

Värm kycklingen och grönsakerna lite lätt i ugnen innan servering.

'
kyckling

Kycklingen och grönsakerna är redo att sättas in i ugnen. Färdigstekt kyckling och grönsaker.

Färdigstekt kyckling och grönsaker

Färdigstekt kyckling och grönsaker.

Gör din egen pepparsås med stekskyn från kycklingen.

'

Pepparsås till kyckling

Tillagningstid

10 - 15

Portioner

1

Svårighetsgrad

Easy

  • 3–4 dl steksky från kycklingen
  • 1 msk hel peppar (rosé eller grön)
  • 1 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl

Så här gör du

  1. Rör ut mjölet i lite av skyn i en gryta på medelvärme.
  2. Späd med resten av skyn medan du vispar.
  3. Tillsätt peppar och grädde och låt såsen puttra i 5–10 minuter.
  4. Smaka av med lite salt
'
färdig kykling i ugn

Helstekt kyckling med bakade grönsaker och pepparsås. Du kan till exempel använda Blå Bands pepparsås som alternativ.

'