Skribent:
Kategori:

Middagstips

Skribent:
Kategori:

Middagstips

Lammstek med potatisgratäng

Prova vår klassiska lammstek med alla goda tillbehör.

lammstek
Lammstek med potatisgratäng och sås är en perfekt helgmiddag. Foto; Toro

Tillagningstid

180 - 200

Portioner

6

Svårighetsgrad

Intermediate

Lammlår

  • 1 lammlår, helst benfritt
  • 3 vitlöksklyftor
  • 5 kvistar färsk rosmarin
  • 3 lökar

I formen

  • 4 morötter
  • 2 lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 7 dl vatten

Potatisgratäng

  • 1 kg potatis
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl riven hårdost

Lammsås

  • 1 påse rödvinssås eller dylikt
  • 4,5 dl lammsky
  • 1 dl vispgrädde

Grönsaker

  • 200 gram lök
  • 6 tomater
  • Salt och peppar
  • Lite smör och en nypa socker till löken

Så här gör du

  1. Ta ut lammlåret ur kylskåpet minst 1 timme innan stekningen, och gnid in det med salt och peppar. Bena ur steken eller be butikspersonalen att göra det.
  2. Fyllning: Finhacka vitlök, lite rosmarin och lök. Fördela detta ovanpå det urbenade lammlåret. Mal därefter peppar och strö lite salt över innan du binder ihop den med bomullstråd. Stick in några rosmarinskvistar innanför tråden.
  3. I formen: Grovhacka lök, morötter och vitlöksklyftor. Använd gärna färsk rosmarin om du har någon kvar. Häll i vatten och lägg lammlåret ovanpå. Stektid och temperatur: Steks på 225°C i 15–20 minuter, sänk sedan temperaturen till 125°C. Stek tills lammsteken är rosa i mitten, cirka 65°C. Använd köttermometer. Ta ut formen ur ugnen och låt köttet vila. Sila av den god skyn från formen.
  4. Potatisgratäng: Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull och tillsätt 2–3 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Lägg i hackade vitlöksklyftor, om du vill ha vitlöksmak. Häll över vispgrädde och mjölk så att det täcker potatisarna. Koka upp under omrörning, sänk värmen och rör då och då. Efter drygt 10 minuter börjar det tjockna. Lägg över det i en ugnsfast form, strö riven hårdost ovanpå. Gratineras i mitten av ugnen vid 200°C i 20 minuter eller tills osten är gyllenbrun. Potatisen kan eventuellt kokas dagen innan, läggas i formen och ställas kallt. Strö över ost och gratinera som angivit dagen efter. Beräkna lite längre tid i ugnen.
  5. Lammsås: Tillsätt innehållet från 1 påse lammsås i en kastrull. Häll i skyn från lammsteken och koka upp under omrörning efter påsens anvisning. Runda av med en halv till en dl vispgrädde. Smaka av.
  6. Servering: Medan lammsteken vilar gratineras potatisgratängen i ugnen. Lägg i tomaterna 5 – 10 minuter, beroende på storleken. Fräs lök i en panna med lite socker, smör och vatten. Skär köttet i skivor och servera med grönsaker, sås och potatisgratäng.

Serveras med

  • lingonsylt
  • 300 gram haricotsverts
  • 6 tomater
  • 200 gram lök, rensad

Om du ska servera såsen till lammfilé, lammskivor och kotletter och inte har sky: oroa dig inte!
Förbered såsen som angivet på paketen. Den blir extra god om du byter ut 1 dl vatten mot rödvin och 2 msk soja. Krossa cirka 1 msk torkad svamp i handen och låt den koka med hela tiden. Hacka lite färsk rosmarin och timjan och blanda i precis innan servering.

'