Skribent:
Kategori:

Middagstips

Skribent:
Kategori:

Middagstips

Spaghetti och köttbullar i tomatsås

En vardagsklassiker som både stora och små älskar!

Spaghetti och köttbullar
Servera spaghetti och köttbullar med riven parmesan och färsk basilika. Foto: Familiematblogg

Några rätter går aldrig ur tiden. Spaghetti och köttbullar är en av dem. Här serveras de i en enkel och smakfull tomatsås, där kvaliteten på tomaterna är avgörande för smaken, så välj krossad tomat av god kvalitet när du lagar den här rätten.

När du lagar hemmagjorda köttbullar är det smart att göra en dubbel portion, för det här är mat som är genial att frysa in. Har du köttbullar i frysen kan du inte bara använda dem till spaghetti som vi gör här, utan det smakar också gott på pizza, i soppor, i pitabröd med mera.

Tomatsåsen går också bra att frysa. Då fryser du ned den i portionspaket. På det sättet är det lätt att ta fram den när du behöver.

Spaghetti och köttbullar i tomatsås

Utgångspunkten för de här köttbullarna är en allsidig och god köttfärs som du också kan använda till bland annat köttpudding och lunchmackor. Foto: Familiematblogg

'

Tillagningstid

25 - 30

Portioner

4-6

Svårighetsgrad

Easy

Köttbullar

  • 1 kg köttfärs
  • 2 skivor dagsgammalt bröd, kört i matberedare
  • 60 ml mjölk
  • 1 tsk Dijon-senap
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk torkade chiliflingor
  • 1 tsk citronskal
  • 80 gram riven parmesan
  • 2 tsk timjan, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • grovmalen svartpeppar

Tomatsås

  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 paket hackade, konserverade tomater av god kvalitet
  • 60 ml kycklingbuljong (eventuellt vatten med buljongtärning)
  • 1 tsk socker
  • havssalt
  • grovmalen svartpeppar
  • färsk basilika

Till serveringen:

  • 50 gram spaghetti
  • parmesan
  • grovmalen svartpeppar
  • färsk basilika

Så här gör du

  1. Blötlägg brödsmulorna i mjölken i en stor bunke. Låt det stå i fem minuter.
  2. Tillsätt fänkålsfrön, salt och chiliflingor i en mortel och krossa dem tills det har blivit finmalda kryddor.
  3. Tillsätt fänkålsblandningen, köttfärsen, citronskalet, äggulan parmesan, timjan, vitlök, senap och peppar i brödblandningen och rör ihop det ordentligt.
  4. Värm 1 msk olja i en stor, djup stekpanna på hög värme.
  5. Rulla färsen till köttbullar med en sked (använd gärna en glassked om du har och tänk att de ska ha en glasskulform) och stek dem i flera omgångar tills alla har fått en fin färg. Ta ur köttbullarna från pannan och lägg dem åt sidan.
  6. Torka av pannan med kökspapper och tillsätt resten av oljan tillsammans med finhackad vitlök. Låt detta fräsa i cirka 30 sekunder.
  7. Tillsätt sedan krossade tomater, buljong, hackad basilika, socker, salt och peppar. Låt det koka upp. Lägg i köttbullarna i såsen och låt det koka i 8 minuter eller tills att köttbullarna är färdiga och tomatsåsen har minskat något.
  8. Medan köttbullarna puttrar i tomatsåsen kokar du upp lättsaltat vatten i en stor gryta till spaghetti. När det kokar tillsätter du spaghetti och låter det koka i 8–10 minuter tills det är al dente.
  9. Sila av vattnet i ett durkslag och servera spaghetti toppad med köttbullar, basilika och färsk riven parmesan.
'