Skribent:
Kategori:

Middagstips

Skribent:
Kategori:

Middagstips

Vegetarisk pizza

Smakrik vitlökssås i kombination med svamp, parmesan, röd lök och ja varför inte toppa det hela med lite tryffelolja? Mums!

vegetarisk pizza
Foto: Familiematblogg

Denna pizza har så många goda smaker att du inte märker att den inte innehåller kött. Om du ändå vill ha kött smakar det gott med några skivor skinka på.

Denna pizza är det bästa min man vet. När han fyllde 40 år var det pizza på bordet och bubbel i glaset. Hipp hipp hurra!

Receptet är levererat av familiematblogg.no.

'

Tillagningstid

90 - 120

Portioner

4

Svårighetsgrad

Easy

Pizzadeg (räcker till fyra italienska pizzor)

  • 3 dl ljummet vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 pkt torrjäst eller färsk jäst
  • 0,5 msk vitt socker
  • 0,5 msk salt
  • 500 gr tipo 00 mjöl (ev. vetemjöl)

Vit pizzasås

  • 2,5 dl gräddfil / crèmefraiche
  • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 3 msk färsk oregano
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Till en pizza behöver du

  • 1 pizzabotten
  • 0,5 dl vit sås
  • 50 gram svamp efter eget tycke, gärna stensopp
  • 30 gram riven cheddar
  • 30 gram parmesan
  • 0,5 röd lök
  • salt och peppar
  • färsk timjan
  • tryffelolja
  • eventuellt några skivor skinka

Så här gör du

  1. Börja med att göra pizzadegen: Blanda vatten, olivolja, jäst och socker. Kör i köksmaskin med degkrok i cirka 3 minuter. Häll i mjöl och salt. Knåda sedan degen i ytterligare 15 minuter på låg hastighet. Lägg degen på ett välmjölat bakbord och låt den vila i 20 minuter. Dela sedan degen i fyra delar. Gör fyra bollar som du lägger på en oljad bakplåt. Låt sedan degen stå i rumstemperatur i 2–3 timmar. När degbollarna har blivit dubbelt så stora kan de förvaras i kylskåp tills de ska tillagas. Degen kan gärna göras dagen innan och sedan kalljäsa i kylskåpet över natten. Om du vill jäsa pizzadegen snabbare kan du utan problem fördubbla jästmängden. Då klarar du dig med endast en timmes jästid.
  2. Därefter gör du den vita såsen: Såsen kan lätt bli lite för rinnig om du kör allt med stavmixern – du kan antingen köra en tredjedel av gräddfilen med vitlök, kryddor och örter med stavmixer innan du blandar i resten eller så kan du finhacka oreganon, pressa vitlöken och blanda ihop det med gräddfil eller crèmefraiche för hand.
  3. Sätt sedan på ugnen på högsta värmen. Om du har en pizzasten lägger du in den i ugnen direkt så att den hinner bli genomvarm.
  4. Kavla ut en pizzadeg. Jag föredrar att kavla ut den på ett mjölat underlag på bänken innan jag flyttar den till ett bakplåtspapper. Lägg på ett tunt lager av den vita såsen. Dela svampen och rödlöken i tunna skivor innan du strör dem över pizzan. Lägg därefter på riven cheddarost, skinka om du vill det – och några bra drag med nymald svartpeppar. Jag använder en tunn skärbräda med skaft för att få in pizzan på stenplattan i ugnen. Efter en minut tar jag ut bakpappret.
  5. Tillaga sedan pizzan på full värme mitt i ugnen. Jag brukar tillaga pizzan i 6–7 minuter i min ugn, men det varierar beroende på typ av ugn så ha den under uppsikt så den inte bränns vid.
  6. Ta ut pizzan ur ugnen när den är färdigstekt.
  7. Så är det dags för slutförberedelserna: Strö över riven parmesan, färsk timjan och några rejäla skvättar av den vita pizzasåsen. Om du har lite tryffelolja kan du med fördel ringla det över pizzan.
'